Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A videojáték világát változtatja meg a Wii U

A Nintendo újra beelőzte a vetélytársait. Míg a Microsoft és a Sony új generációs játékgépeiről csak pletykákat hallani, addig az elmúlt években piacvezetővé előlépő cég az E3 játékipari szakkiállításon bemutatta az új konzolját, vagy legalábbis az ahhoz készített speciális vezérlőt. Az [origo] tesztelője Los Angelesben járt, ahol kipróbálta a játékvilág megreformálására készülő új eszközt.

A nagy leleplezéshez meglepő stratégiát választottak a nintendósok: csak az új konzolhoz tartozó vezérlőt mutatták meg a nagyközönségnek, a Wii U nevű készülékről semmilyen információt nem árultak el. Várhatóan az Xbox 360, illetve a PlayStation 3 grafikai minőségét célozzák be, tehát nagyfelbontású, az első Wii konzol grafikai képességeit magasan felülmúló megjelenítésre lehet számítani. A Wii U valamikor a jövő év során kerül a boltokba, és várhatóan az augusztusi Gamescom vagy a szeptemberi Tokyo Game Show ideje alatt tudhatjuk meg a hardverspecifikációkat.

Az E3-on az új, táblagépekre emlékeztető vezérlő jutott főszerephez, ennek képességeit mutatták be. A 16 centiméteres kijelzővel és a hagyományos konzolos vezérlőkre jellemző gombokkal, karokkal felszerelt eszköz meglepően könnyűnek tűnt. Várhatóan nem jelent majd problémát, ha huzamosabb ideig kell például a képernyő elé emelni a célzáshoz vagy egyéb speciális funkciók használatához.

A technológiai bemutatók többsége a Wii grafikai szintjén mozgott, az egyedüli kivételt a Japanese Garden Tech nevű program jelentette, ebben egy tavat körülölelő kertet lehetett bejárni a területen körbe-körbe repkedő madarat követve. Itt a játékos tennivalóa kimerült abban, hogy az egyik analóg kar segítségével mozgatni lehetett a képernyőn pásztázó kamerát. A techdemó grafikája ha nem is nagyon, de felülmúlta a jelenlegi konzolok szintjét.




A Measure Up című minijátékban megadott méretű vonalat, kört, háromszöget kellett az érintőképernyőre rajzolni a különféle feladatokra vállakozó gamereknek. Miután minden érintett megrajzolta a saját verzióját, a program lemérte, és összehasonlította a rajzokat. Az a játékos kapta a legtöbb pontot, aki a legjobban meg tudta közelíteni a kért értékeket. A Shield Pose nevű alkalmazás ennél is egyszerűbb, a próbálkozónak az egyre gyorsuló zene ütemére kell felrántani, majd leengedni a vezérlőt, ami ebben az esetben pajzsként szolgált, amivel a játékos felé kilőtt nyilakat kell elkapni. Az előbbi alkalmazás nyilvánvalóan az érintőképernyő, az utóbbi pedig a giroszkóp képességeit mutatta be, meglehetősen egyszerű formában és kivitelezésben.

Igazi játékélménnyel a Battle Mii szolgált, ebben szintén két gamer csaphatott össze. Az egyik játékosnak a hagyományos Wii vezérlőt kellett használnia ahhoz, hogy a többszereplős összecsapásra alkalmas pályán szaladgáló karaktert irányíthassa. A másik játékos a Wii U vezérlő képernyőjén látható repülő szerkezetet irányította, a meccset az nyerte meg, aki előbb tudott öt lövést bevinni az ellenfelének. A Wii U vezérlő esetében a beépített giroszkópot is fel lehetett használni a célzáshoz.



A tapasztalatok alapján úgy tűnik, rengeteg kiaknázható lehetőséget rejt magában az új vezérlő. Bármilyen extra információ vagy akár a játék képe is megjelenhet a beviteli eszközként is használható érintőképernyőn. Teljesen új lehetőségek nyílnak a fejlesztők előtt, új játékmódok, akár teljesen új játékstílusok is megjelenhetnek a Wii U premierjét követően. Ha a vezérlőt kellően erős hardverrel párosítják, akkor a felnőtteket és a komoly játékokat kedvelőket is meg tudja vele szólítani a Nintendo. Mindehhez persze innovatív, a lehetőségeket maximálisan kihasználó programokra lesz szüksége a cégnek. Az eddig gyakorlattal szemben a Nintendo szövetkezett az összes nagyobb kiadóval, és fontosabb fejlesztőcsapattal. A szokásos partijátékok mellett máris készül például az Aliens: Colonial Marines Wii U verziója, a játékban A bolygó neve: Halál című film történetének folytatását dolgozzák fel a Borderlands és a Duke Nukem Forever fejlesztői.

0 Tovább

Jövőre érkezik a Wii utódja


A Nintendo pénzügyi befektetőinek tájékoztató oldalán hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre valóban új változatot dob piacra a tévéhez kapcsolható Wii konzolból. Ez a hír ugyan néhány hete pletykaszinten már bejárta az informatikai sajtót, de a japán gyártó hétfőn hivatalosan is megerősítette azt. A Nintendo hivatalos közleménye szerint az egyelőre ismeretlen nevű új konzol működő prototípusát a június elején megrendezésre kerülő E3 Expo videojátékos kiállításon fogják bemutatni elsőként Los Angelesben.


A tervek szerint a Wii utódja 2012-ben kerül majd a boltokba - számolt be a Joystick.com videojátékos magazin. A vállalat a 2006-ban bemutatott Wii konzolból eddig mintegy 86 millió darabot értékesített.  Ez a gép használt elsőként mozgásérzékelős vezérlőt, ami ugyan egyedi játékélményt biztosított, pedig maga a konzol grafikai képességei meglehetősen szerények. Mostanra a két riválishoz, a Sony PlayStation 3-hoz és a Microsoft Xbox 360-hoz is elérhetőek hasonló irányítók, az ezekre kiadott játékok grafikája pedig sokkal szebb, ezért kell a Nintendónak új modellel előrukkolnia.

0 Tovább

Vízhűtéses Nintendo Wii

Elképzelni sem tudjuk, hogy mi miatt ragadott csöveket és forrasztópisztolyt az Angel OD nevű modder, de alaposan átszabta a Wii-je kinézetét. A jelenlegi konzolgeneráció legszerényebb teljesítményű gépe folyadékhűtést és bitang rozsdamentes acél házat kapott. Arról nem szól a munkanapló, hogy a módosítás növelte-e a gép teljesítményét, az viszont biztos, hogy az ártatlan kinézetű fehér műanyagkonzolból Mad Max-i őrület lett. Gyönyörű munka. Kéne.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek