Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még olcsóbb lett a reklámos Kindle

Komoly árcsökkentésbe kezdett az Amazon, ám sajnos a csak Amerikában elérhető, képernyővédő helyett reklámokat megjelenítő Kindle árát nyeste meg. Aki vállalja, hogy mobilnetes e-könyv-olvasóján könyves reklámokat néz borítóképek helyett, most 140 dollárért szerezheti be az eszközt. Ez pont egy dollárral több, mint a mobilnet nélküli sima Kindle ára.

Az eddigi visszajelzések alapján az Amazon nagyon ügyesen választja meg a hivatalosan Kindle with Special Offers (KSO) készüléken megjelenő reklámokat. Leárazott címeket, ajándékutalványokat, videojátékokat hirdet, csupa olyasmit, amit a könyvet szerető, szórakozni vágyó felhasználók amúgy is megvennének. 

A mostani KSO akciónak egyetlen szépséghibája van: az eszközt csak amerikai címre lehet megvenni. Akik tehát Magyarországi házhozszállítással szeretnének Kindle-t, azoknak továbbra is 189 dollárjukba (plusz húsz dollár postaköltség) fog kerülni az olvasó. Az épp Amerikában nyaralók, kinti ismerőssel rendelkezők viszont így is jól járhatnak a leárazással.

Kell még egy tablet

Várhatóan az Amazon jelenlegi helyzetén csak egy kicsit fog javítani az arcátlanul leárazott reklámos Kindle. A piacvezető olvasót több versenytársa szorongatja: az iPad-et drágállók többnyira a Barnes&Nobl könyvkiadó Nook Color nevű olvasó-tabletje mellett döntenek, a Google pedig most szállt be a versenybe az iRiver Story HD nevű wifis, 3 millió ingyen könyvet kínáló kütyüvel. Hónapok óta pletykálják, hogy a tabletes szoftverrel egyébként rendelkező Amazon ki fogja adni a saját táblagépét, amelyen a könyvesbolt mellett szoftver- és zenebolt is lesz, a bejelentés idejére azonban még tippek sincsennek.

0 Tovább

Tapiképernyőt kap a Kobo e-olvasó

Száz dollár alá fog csökkenni a Kobo e-könyv-olvasó ára, ráaásul érkezik a gombok helyett érintőkijelzővel irányítható verzió is - írja az Ars Technica. A piac haradik legjobb olvasója annak ellenére fejlődik, hogy a támogatójául szegődött papírkönyvekkel foglalkozó Borders könyvesbolt csődbe ment a háttérben.

A gombok nélküli olvasó 129 dollárba fog kerülni, a régi típus árát pedig 99 dollárra fogják leszállítani. A Kobo eddig is remek választás volt azoknak, akik egy könyvet akartak csak olvasni egyszerre: az olvasóhoz tartozott egy remek e-bolt, megnyitotta a más forrásból származó epub fájlokat, és még a PDF-el is boldogult. A kütyü egyetlen szépséghibája, hogy Magyarországra nem szállítják, aki azonban Amerikában vagy Nagy Britanniában jár, ne hagyja ki.

0 Tovább

Látványos magazinolvasó lapozás funkcióval

A Ghacksen találtunk rá a Martview nevű ingyenes szoftverre, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy PDF formátumú magazinokat lehessen kényelmesen olvasni rajta a monitoron. A program nem csak a merevlemezen lévő fájlokat tudja megnyitni, de el lehet érni belőle egy online újságkatalógust is, az abban lévő elektronikus újságokat egyetlen kattintással letölti, egy másodikkal pedig meg is nyitja.

Lapozni az egér görgőjével vagy a kurzorral lehet, még a virtuális lapok hajtását is animálja a program.  A készítők elhárítják a felelősséget a felhasználók által feltöltött tartalmak elől, de még biztosan meggyűlik a bajuk a kiadók jogászaival, mert számos fizetős újság elérhető a kínálatban. Legalábbis e sorok írásakor.

0 Tovább

Mire jó, ha oldalszámokat is kijelez a Kindle?

Valódi lapszámokat is ki tud majd jelezni a Kindle, ha telepítik a legújabb szoftverfrissítést a kütyüre. Az Amazon a felhasználók kérését teljesítette a digitális olvasóhoz nem igazán illő funkció megvalósításával. Sajnos a mostani frissítés csak félmegoldás.

A szöveget szabadon újatördelő, felnagyító, lekicsinyítő e-könyv-olvasókkal eltűnt a lapszámozás. A készülék nem tudhatta pontosan, hanyadik oldalon jár a könyvben, mert nem voltak oldalak. Az egy oldalon megjeleníthető szöveg mennyisége attól függ, hogy milyen betűtípust választott a felhasználó, és milyen betűméretet állított be. A nyomtatott világból megmaradt mértékegység helyett az Amazon szöveghelyekre (location) osztotta fel a könyvet. Egy hely 20-24 szóból áll, azaz jóval kisebb - és emiatt pontosabb - mutató, mint az oldalszám.

Az 523-as szöveghelynél járunk, mond ez valamit? (fotó: the approximate photographer)

A harmadik generációs Kindle szoftverfrissítésével a cég visszatért a járt útra. A location rendszer mellett a könyvek tartalmazni fogják a papír kiadás oldalszámait is. Az olvasók nyugodtan újságolhatják egymásnak, hogy a 125. oldalon járok az új Atwood könyvben, az akadémiai felhasználók pedig úgy hivatkozhatnak a Kindle-n olvasott szakkönyvekre, ahogy egy papír kötetnél tennék.

A lapszámok digitalizálása és metaadatként való kezelése sajnos csak félmegoldás. A csak digitális formában létező könyvek, tanulmányok esetében nincs olyan kiadás, ami alapján oldalszámokat kaphat az e-könyv. A hivatkozási probléma ugyanúgy fennáll, mint korábban, csak későbbre halasztották a megoldását.

A helyzetet rontja, hogy a szöveghelyes módszer sem tökéletes. Az eltérő típusú olvasót használó, más e-kiadást böngésző felhasználók nem tudják egyszerűen megkeresni a hivatkozott szövegrészt. Az pedig túlzó elvárás, hogy a jellemzően másolásvédelemmel kiadott irodalmakat mobi és epub formátuban is vásárolja meg a digitális szöveggel dolgozó kutató vagy diák.

Megoldás egyelőre nincs, a lapszám miatt panaszkodók viszont megkapták, amire vágytak: azt a gyorsabb lovat, amit Fordtól kértek volna a vásárlói, ha kikéri a véleményüket.

0 Tovább

Belakta az internetet a Széchényi Könyvtár

Teljesen netre költözött az Országos Széchényi Könyvtár, a kishíreket Twitteren osztja meg, blogot vezet, mikroblogon osztja meg a különlegességeit és az intézményről szóló cikkeket.

Valószínűleg nincs olyan divatos internetes szolgáltatás, ahol ne lehetne megtalálni az OSZK-t. Közössége van a Facebookon és az iWiW-en, online chaten lehet beszélni az olvasószolgálattal és a MEK munkatársaival, képeket és videókat oszt meg a magyar és a külföldi oldalakon. Akit pedig a könyvtárról szóló rádióműsorok érdekelnek, azoknak az Audioboo-n van összegyűjtve az elmúlt két hónap összes nyilatkozata.


OSZK: valójában nem távoli és elérhetetlen (fotó: Horváth Ádám)

A Széchényi Könyvtár az újabb trendektől sem ijed meg, az intézmény ajtajára már fel is került a Foursquare matrica, ami jelzi, hogy a helymegosztó szolgáltatásban is be lehet jelentkezni a könyvtárba. Az OSZK összes netes elérhetőségét a Flavors.me névjegyoldalon gyűjtötték össze, devárhatóan a hamarosan megújuló oszk.hu-n is fel fognak tűnni a linkek.

0 Tovább

Könyvet adnak a megunt Kindle-ért

Könyvre cseréli be a megunt Kindle-ket egy amerikai könyvesbolt. A portlandi üzlet olyan értékben ad könyvet a kütyüért cserébe, amennyibe az eredetileg került.

139 dollár értékben vihetnek haza új papírkönyveket, akik hajlandóak lemondani wifis e-könyv-olvasójukról. Akik pedig a drágább, mobilnetes Kindle-t vették, azok 189 dollárt költhetnek el a Microcosm Publishing boltjában. A különböző zinekkel és aktivista irodalommal foglalkozó kiadó nem kíméli bejelentésében a Kindle-t, "lélektelen hamisított irodalmi technológiának" bélyegzik az Amazon olvasóját. A kiadónál kapható zinek és könyvek nagy része a kettő és hat dollár közé esik - írja a szöveg - így aki megválik az e-olvasójától, talicskával viheti haza az olvasnivalót.

Az ajánlat különösen azoknak lehet érdekes, akik mindig vágytak a városi gerillákról, a hatalommal való szembeállásról, anarchizmuselméletről és vega konyháról szóló művekre. Akik friss szépirodalmat, olcsó krimiket vagy sci-fit olvasnának, azok jobban járnak, ha megtartják a Kindle-t.

0 Tovább

Sorozatgyártásra kész a színes villanykönyv

 

Sorozatgyártásra kész a világ első színes e-papírt tartalmazó e-könyv-olvasója. A kínai Hanvon Wisereader E920 típusa 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik - pont akkorával, mint az iPad - ami 1200*1600 pixeles felbontásra képes. A kütyü rendelkezik még gyerekbetegségekkel: a színei kimosottak, a megjelenített képek inkább újságpapírra emlékeztetnek, mint a képeskönyvek finom papírjára. Ami még rosszabb hír, hogy érintőképernyője sem a legjobb minőségű. A készülék ára 500 dollár körül lesz, amikor nyár közepe táján Kínán kívül is árusítani kezdik.

0 Tovább

Deliciousről Google könyvjelzőbe

 

A Lifehackeren találtunk pofonegyszerű megoldást a Delicious.com-on lévő könyvjelzők átköltöztetésére a Google Bookmarksra. Ezt a szájtot. Aki jobb helyre akarja átvinni a bookmarkjait, annak meleg szívvel ajánljuk a Diigo.com-ot is.

0 Tovább

Zsebkönyvtár több ezer kötettel

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a világ legkényelmesebb dolga okostelefonon olvasni. A papírköny oldalaira több szöveg fér, az e-könyv-olvasó pedig jobban pihenteti a szemet, mint a háttérvilágított kijelző. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az embernél nincs táska, az épp olvasott ponyva a másik kabátjában maradt, és várni kell. Ilyenkor tökéletes megoldás a telefonon olvasás.

Androidra az Aldiko nevű olvasót ajánljuk, ami nem csak az SD-kártyára felmásolt könyveket tudja megnyitni, hanem számtalan ingyenes forrásból (például a Manybooks.net-ről) képes letölteni olvasnivalót. A magyar regényeket kereső androidos felhasználóknak a Tinyappworks Könyvkatalógusa lehet segítségükre. A szoftver sajnos olvasót nem tartalmaz, de villámgyorsan képes keresni az Elektronikus Könyvtár anyagaiban, majd a kívánt könyvet megnyitni a böngészőben.

IPhone-ra a legpatinásabb olvasó, a Stanza a legjobb választás. Az Amazon által felvásárolt cég szoftvere szinkronizál a PC-vel, képes új könyveket letölteni, talán csak kávét nem főz.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes (néha még a könyv is)

0 Tovább

Nem lesz Kindle a karácsonyfa alá

Bajban vannak azok, akik Amazon Kindle-t akartak venni karácsonyra, de eddig vártak a kütyü megvásárlásával. Az európia címekre rendelhető villanykönyvolvasó az egyik napról a másikra hiánycikk lett. Az esettel foglalkozó cikkek szerint a mobilnetes verzió egy pár órával tovább bírta, de végül azokat is elkapkodták.

A rendszer jelenleg azt írja, hogy a most megrendelt készülékeket 2011 január végén vagy február első pár napjában tudják szállítani. A gond azért komoly, mert harmincezer forint körüli áron csak a Kindle kapható meg, a gyengébb minőségű konkurens termékek is többe kerülnek.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek