Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amire a táblagép a legjobb


Ön szerint mi az a feladat, amire egy notebook kevéssé, egy táblagép viszont mindennél jobban alkalmas? Hát a képregények olvasása! Tableten csaknem ugyanolyan élmény olvasni a füzetek digitális változatait, mintha újra a Batmant, a Kockást, vagy a Rózsaszín Párducot tartaná a kezében. Megmutatjuk, milyen appokra van szüksége ehhez.

Ha van tartalom, aminek az olvasgatására a táblagépet kitalálták, akkor a képregény az. Esetleg még a színes digitális magazin. A nagy felbontású, jó minőségű kijelzőkön pompásan néznek ki az újabb rajzok, a rajongók által beszkennelt régebbi képregények pedig megőrzik pöttyös retró küllemüket. Az egyujjas lapozás és a kétujjas zoomolás pedig még a füzetes verziónál is kényelmesebben olvashatóvá teszi a történeteket, az apró képkockák bármikor teljes képernyőre nagyíthatók, olvasás során pedig nem gyűrődik és maszatolódik a füzet.

Honnan lehet ingyenes képregényeket letölteni?

Egy sor magyar rajongói oldalról és fórumról, de például a Marvel és a DC Comics oldalairól is le lehet tölteni ingyenes és fizetős füzeteket. A legnagyobb, főként amerikai kiadók képregényeit a ComiXology nevű Androidra, iOS-re, és Windows 8-ra is elérhető applikációból egy kattintással meg lehet vásárolni. Itt öt-hatszáz forintot kérnek egy-egy füzetért, ezért az árért cserébe csúcsminőségű kiadványokat kap a vásárló, nem beszkennelt, maszatos rajzok várják. A legális boltban lehetőség van teljes történetszálak megvásárlására is, az ingyenes ajánlószámoknak köszönhetően pedig remek sztorikba lehet betekintést nyerni - persze komoly hátrány, hogy csak angol nyelven.

Pikpakk olvashat Androidon

Az androidos táblagépeken pofonegyszerű képregényt olvasni: a feladattal a legolcsóbb modellek is gond nélkül elboldogulnak. A Google szoftverét futtató készülékek tulajdonosainak nem kell vesződniük semmilyen extra szoftverrel, egyszerűen át kell másolniuk a számítógépről a képregények fájljait. Ezt a feladatot is tovább lehet egyszerűsíteni, ha a beszerzünk egy wifis fájlküldő appot és a számítógép böngészőjén keresztül töltjük fel a füzeteket a táblagépre. Hálózati megosztást is lehet aktiválni a képregényeket tartalmazó mappára, ez esetben például az ES File Explorer nevű ingyenes appal lehet drótok nélkül másolni a tablet és a PC között.

A primitivitásig dísztelen, ám tökéletesen működik a Comics Reader

A kicsi, és lényegében ismeretlen Comics Reader tökéletesen birkózott meg a tesztelésre használt fájlokkal. Az ingyenes program szinte semmit nem tud: nincs benne nagyító, nem igazán tud kényelmesen zoomolni, minden funkcióért a menüt kell megnyitni. Viszont mivel a képregények nagy része pont jól olvasható a tablet 10 hüvelykes képátlójú kijelzőjén, ezeknek a hiánya egy ideig nem is tűnik fel.

Gyorslapozó, polc nézet és más extrák is vannak a Komikban

A folyamatos zoomolást igénylő képregényekhez szükség van a tableten egy másik olvasóra is. Erre a célra a lényegesen okosabb, és valamivel lassabban működő Komik Reader programot ajánljuk. Ez már kínál előnézeti képet, gyorslapozást, tud kicsinyíteni és nagyítani, ráadásul még könyvjelzőket is kezel. Ez a program is ingyenes, bár létezik egy 440 forintba kerülő támogatói verziója is. Általában érdemes figyelni arra, hogy melyik alkalmazást hányan töltötték le, de a képregényolvasóknál félrevisznek a mérőszámok. Az A Comic Viewer nevű program még a legvékonyabb füzetet sem volt hajlandó megnyitni a táblagépen, helyette folyamatosan memóriaproblémákra hivatkozott, pedig az értékelések alapján ennek kellett volna a legjobbnak lennie.

Az iPad is feltankolható képregényekkel

Az Apple táblagépére alapesetben nem lehet csak úgy fájlokat másolni, mint az Androidra, csak az iTunes kliensprogramon keresztül lehet szinkronizálni a fájlokat. Szerencsére ennek kijátszására is van egyszerű megoldás: a FileExplorer nevű ingyenes app segítségével wifin keresztül hozzáférhetünk a PC-ről megosztott mappákhoz, így akár a letöltött képregényekhez is.

A Comic Flow felületére semmi panasz nem lehet

Ezek megnyitására nekünk két program vált be, a ComicFlow és a MagicReader: az előbbivel a szabványos képregényfájlokat és PDF dokumentumokat lehet megnyitni, míg az utóbbi  az egyszerű képfájlokként elérhető képregényekkel is elboldogul. Mindkét appban bele leheta képkockákba zoomolni, de a ComicFlowban ez a művelet praktikusabban elvégezhető.

Rejtő Jenő művei már eltűntek a Könyv-tár kiadványai közül, de a Kockás képregény és a Delfin-könyvek maradtak

A legális magyar tartalmakra vágyók a Könyv-tár nevű appot vehetik meg 800 forint körüli összegért: ebből ingyen le lehet letölteni a Kockás képregénymagazin összes számát, továbbá Delfin könyveket és egyéb irodalmi alkotásokat is, bár ez utóbbiak között már fizetősek is vannak. A program lapozófelülete könnyen használható, bár az nem túl praktikus, hogy nem lehet teljes képernyős módra váltani benne.

Windows 8 alatt trükközni kell a képregényekért

Aki Windows 8 alatt szeretne képregényeket olvasni, annak trükköznie kell, mert az Áruház magyar kínálatában még nem érhetők el ilyen appok. Ehhez a Vezérlőpulton az Óra, nyelv és terület pontban kell a régiótl Magyarországról az Egyesült Államokra kell átállítani. Ezután az Áruház beállításai között kell a “Legyen egyszerűbb...” kezdetű opció elől kivenni a pipát, így az amerikai alkalmazások is letölthetővé válnak.

A Comix felülete elég barátságos


A nehezen átnyálazható kínálatból a Comix és a Comic Book Reader nevű ingyenes appok bizonyultak a leghasználhatóbbaknak, mindkettőben kényelmes a lapozás és a zoomolás is, és a letöltött képregényekből jól áttekinthető gyűjteményt is tudnak generálni. Windows 8 esetében a képregények eszközre töltése nem nehéz, hiszen az ezt futtató táblagépekbe pendrive-ot is lehet dugni, de a rendszer alól a hálózati megosztások is elérhetők a wifis másoláshoz külön program nélkül is.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Amőbázzon medvékkel!

A Triple Town játékot nagyon nehéz bármihez hasonlítani. Nem azért, mert annyira egyedi lenne, hanem mert minden hasonlat hülyén hangzik. Medvés ötödölő? Esetleg bokros amőba?

A játék lényege, hogy minél nagyobbra nőjjön a hatszor hat kockás pályán épített város. Az építkezés alapeleme a fűcsomó, ebből több százat lehet elszórni egy-egy játék alatt. A növekedés úgy zajlik, hogy az egymással érintkezésbe kerülő három azonos tárgyból egy nagyobb lesz. Három fűcsomóból bokor, három bokorból fa, három fából kunyhó és így tovább. A játékosnak egyedül arra kell figyelnie, hogy ne legyenek betölthetetlen üres kockák a pályán, amiket csak csoda folytán vagy a ritkán jövő kristály elemmel tud megszüntetni.

A játékos előbb-utóbb elrontja a parkosítást

A füvekkel és bokrokkal való legózást az nehezíti, hogy előbb-utóbb megjelennek az akadályozó elemek a pályán. A lépéskényszer miatt a legkevésbé kényelmetlen helyre lerakott jobbra-balra kódorgó medvék, amik csak akkor hagyják abba a mászkálást, ha teljesen bekerítik őket. (A medve természetesen továbbalakul sírkővé, abból templom lesz, abból katedrális.) Amikor pedig a játékos elkezd jól állni, akkor a szoftver telerakja a pályát ugráló nindzsamedvékkel. A vége mindig az, hogy a pálya betelik, mi pedig meglátjuk az elszúrt lehetőségeket, de már késő.

A Triple Town alapvetően ingyenesen játszható. A felhasználó több ezer körrel kezdi a pályafutását, amely több órányi játékra elég. A körök ráadásul idővel újra is töltődnek. Aki pedig hajlandó közel kilencszáz forintot kifizetni érte a Play Store-ban, vagy az App Store-ban esetleg a Steamen, annál a számláló eltűnik, és kap még pár pályát is ajándékba.

Nagy ritkán sikerül csak felépíteni a különböző kastélyokat

Gyorsan még itt, a cikk végén hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a Triple Town bődületesen addiktív. Ahogy a világbirodalom-építős Civilizationt még egy körig játssza az ember, a medvés ötödölőből viszont indít még egyet. Úgyis csak öt perc egy játszma.

A játékot Samsung Galaxy Tab 10.1-en teszteltük.

0 Tovább

Már jövőre megérkezhet az új Windows

Blue kódnéven készül a Windows 8 utódja, amely már jövőre megjelenhet. Premierjét követően az Apple-höz hasonlóan a Microsoft is éves frissítési ciklusra vált a cégtől származó belső információk szerint.

A The Verge című amerikai technológiai hírportál belső forrásból származó információi szerint már a jövő év közepén megjelenhet a Windows 8 egyelőre Blue kódnéven emlegetett utódja.

A Blue első kiadása valószínűleg egy legális Windows 8 rendszerekre telepíthető, új funkciókat tartalmazó frissítés lesz, amelyet vagy teljesen ingyen, vagy rendkívül olcsón fog kínálni a Microsoft.

Évente okosabb lesz a Windows

A Windows Blue bevezetésével a szoftvercég szakít korábbi gyakorlatával, amelynek lényege az volt, hogy a cég néhány évente rukkol elő egy-egy újabb Windowszal. Hasonló stratégiát alkalmaz az Apple is, amely korábban kétévente frissítette Mac OS X nevű operációs rendszerét, annak legújabb kiadására azonban már csak egy évet kellett várnia a felhasználóknak.

Ez azért szerencsés, mert ha nem teljesen új rendszerként kell kommunikálni egy rendszert, akkor nem okoz csalódást a felhasználóknak a forradalmi újítások hiánya. A Windows Blue tudása a tervek szerint évente frissül majd úgy funkciókkal, ha a The Verge információi helyesek, így a rendszer versenyképesebb maradhat a rivális Apple termékkel.

Az is valószínűsíthető, hogy az új számítógépeket mindig automatikusan a legújabb Windows-kiadással kerülnek majd a boltokba - hasonló gyakorlatot alkalmaz az Apple is, amelynek szoftverfrissítései általában a néhány generációval korábbi gépekre is olcsón megvásárolhatók.

1 Tovább

Már csak 496 napig él a Windows XP

496 nap múlva véget ér a Windows XP mindennemű támogatása - új javítások híján - veszélyes lesz a magyar netezők körében még mindig a legnépszerűbbnek számító rendszerről internetezni.

A Microsoft hivatalos terméktámogatási oldalán lévő információk szerint 2014 áprilisában végleg megszűnik a Windows XP terméktámogatása - hívta fel a figyelmet a ComputerWorld amerikai technológiai magazin.

A 2001-ben megjelent operációs rendszer teljes körú (általános) támogatása már három évvel ezelőtt megszűnt. Ez azt jelenti, hogy semmilyen új funkciót, javítócsomagot nem készítettek már a szoftverhez, a kritikus hibáit azonban a Microsoft már csak 496 napig fogja javítani. Ezt követően azonban már semmilyen javítás nem készül majd az XP-hez, ha a szoftvercég tartja magát terveihez.

Itthon még az XP a legnépszerűbb

Eredetileg az XP támogatása már évekkel korábban teljesen megszűnt volna, de a szoftver népszerűsége - és utódja, a Vista sikertelensége - miatt a támogatását a szokásos időszak mintegy két és félszeresére terjesztette ki a cég.

Jelenleg a Windows XP számít a legnépszerűbb operációs rendszernek a magyar internetezők körében:  a Rankings.hu statisztikái szerint a felhasználók 44,93 százaléka használja ezt a rendszert, bár a Windows 7 a 44,02 százalékos részarányával csaknem ugyanennyi felhasználóval bír.  Világszerte a Windows XP-t használók száma már alacsonyabb, 21 százalék körüli, a Windows 7 jócskán megelőzi, 41 százalék körüli részesedésével.

Bár az elkövetkező hetvenegy hétben valószínűleg sok XP-s gép tönkremegy, vagy újra cserélik, sok helyen, főként szegény országokban ezek a rendszerek is használatban maradnak. Az új javítások híján pedig a Windows XP-s számítógépeken való internetezés még biztonsági szoftverek birtokában is veszélyessé válik, mivel a befoltozatlan biztonsági réseken keresztül a legkülönbözőbb kártevők juthatnak a rendszerre.

Meddig élnek az újabb Windowsok?

A Microsoft honlapján lévő információk szerint a Windows Vistát használóknak még 1595 napjuk van arra, hogy más szoftverre váltsanak, azt az operációs rendszert ugyanis 2017. áprilisáig támogatja a cég.

A Windows 7-hez még 2603 napig, egészen 2020. január közepéig készülni fognak frissítések. Az október végén megjelent Windows 8 különböző verzióit 2023. januárjának közepéig, vagyis még 3695 napon át lehet biztonságosan használni.

Ugyanakkor a táblagépekre szánt, csak  applikációk futtatására képes Windows RT nevű verziót csak 2017. áprilisának közepéig, vagyis kevesebb mint négy és fél évig (mostantól számítva 1595 napig) fogja támogatni a cég.

0 Tovább

Pluszpénzért a Windows is jó lesz

Meglepő szolgáltatást vezetett be amerikai üzleteiben és a Microsoft: száz dollár, vagyis nagyjából huszonháromezer forintnak megfelelő díj ellenében tökéletesen beállított Windows 7-t telepít az ügyfél számítógépére.

Az így megvett operációs rendszerek a cég szerint tökéletesen vannak beállítva, és nem tartalmaznak semmilyen próbaverziós szoftvert, vagy promóciókra mutató felesleges ikonokat, amelyek egy újonnan vásárolt PC-n sok esetben megtalálhatók.

Próbaverziók teszik olcsóbbá, de gagyibbá is a PC-t

Míg az Apple számítógépei sosem tartalmaznak semmilyen felesleges ikont vagy programot, az eredeti Windowszal megvett PC-k esetében sokszor ez a helyzet.

Az alapvető munkához szükségtelen segédprogramokkal, néhány hónap alatt lejáró biztonsági szoftverekkel azért szokták ellátni az új számítógépeket a gyártók, mert ezek fejlesztőitől pénzt kaphatnak, amellyel csökkenthetik termékük árát, vagy például olcsóbban kínálhatják hozzá a legális Windowst. A szükségtelen programok azonban sokszor felesleges ikonokkal lepik el az Asztalt, de akár a rendszerindulást is lassíthatják

Szemét nélküli Windowst ad a Microsoft

Új szolgáltatása keretében a Microsoft minden ilyen zavaró programtól mentes rendszer telepítését vállalja. Bár alapesetben az így megrendelt Windows 7-et a cég saját Live-segédprogramjaival, a Security Essentials víruskeresővel, és az Office irodai programcsomag reklámokkal megtámogatott alapverziójával is ellátják, ha az ügyfél jelzi a megrendeléskor, ezek a programok sem kerülnek fel a gépre, és a cég szervizesei akár rivális gyártók termékeit, például Chrome böngészőt és iTunes médialejátszót is telepítenek a rendszerre.

Eezen felül a cég munkatársai az összes fontos rendszerparamétert, például laptop esetében az akkumulátor, a hangkártya és az érintőpad beállításait is optimálisan konfigurálják.

Walt Mossberg, a Wall Street Journal szakújságírójának tesztjein a profik által telepített "Signature" márkanévvel ellátott rendszerek jól szerepeltek, az általa kipróbált noteszgépek mindegyike gyorsabban indult a gyártók által telepített verzióknál. Bár a különbség sokszor csak minimális volt, a zavaró ikonok és szükségtelen programok nélkül így is kényelmesebb volt dolgozni a redmondi beállításokkal telepített rendszereken.

Itthon ingyen megcsinálják a Windowst

A Microsoft Magyarországtól megtudtuk, hogy a cég Westend City Centerben lévő magyar márkaboltjában ingyen is vállalják az oda bevitt számítógépek legális Windows operációs rendszerének rendbehozatalát. Ehhez azonban előzetesen időpontot kell kérni az üzlettől telefonon vagy a honlapon keresztül.

Az új PC-kre telepített idegesítő próbaverzióktól való megszabaduláshoz a Letöltendő blog a PC Decrapifier nevű szoftvert ajánlja.

6 Tovább

Élessze újra régi laptopját ingyen!

Újjáélesztené a régi laptopját? Találtunk ehhez egy remek szoftvert, a Linux Mintet! Korábban ugyan hasonló célokra már ajánlottuk a Jolicloudot, de annak fejlesztői nem sok beállítási lehetőséget adnak a felhasználónak, ezért aki szoftvereket is szeretne telepíteni a kedve szerint, az jobban járhat ezzel az ingyenes operációs rendszerrel.

A Linux Mint honlapján több verziót is találni a szoftverből: ezek közül az Xfce nevűt elvileg gyengébb PC-kre is fel lehet telepíteni, de nagyon fapadosnak és kiforratlannak találtuk. A standard Linux Mint 11-essel viszont problémamentesen boldogultunk, olvasóinknak is ezt ajánljuk kipróbálásra, CD-re és DVD-re írható változatban érhető el.



Konyhai wifirádióvá alakult a régi laptop

Próbánk során egy 768 megabájt memóriával és 1,6 gigahertzes, egymagos Pentium M processzorral szerelt hatéves laptopon a Mint zökkenőmentesen működött. A laptopot egyébként egy eBayről tízezer forintért megrendelt, utángyártott akkumulátorral élesztettük újra, ezzel jelenleg nagyjából háromórás üzemidőt biztosít, ami otthoni netezésre, filmnézésre bőven alkalmassá teszi. 

Egy tízezer forintos, hangszórós Logitech laptopalátéttel még a hangzását is sikerült tökéletesíteni, így a dobozhangú őslaptop tökéletes konyhai netrádiós és sorozatnéző masinává alakult. 


A TV2 online elérhető műsorait a Mint alól problémamentesen meg tudtuk nézni, míg az RTL Most oldalaival nem boldogultunk, ezeket ugyanis csak Silverlight pluginnel lehet élvezni, ennek linuxos megfelelője pedig folyamatosan összeomlott.  A Magyar Rádió Hangtára ugyancsak problémamentesen működött a Minttel, ahogy az MTV Videotár is, bár itt a beágyazott lejátszó ablakán jobb klikkel kattintva kellett kimásolni a videó URL-jét, és beilleszteni azt az eleve a rendszer részét képező VLC Playerbe, amellyel a különböző internetrádiókat is lehet hallgatni.


Nem gyorsulja le az XP-t, de sokkal nehezebb tönkretenni

A Linux Mint egyébként az ugyancsak ingyenes Ubuntu Linuxon alapul, de készítői jelentősen optimalizálták a működését, amit az is jól jelez, hogy míg a kifejezetten gyenge PC-kre szánt Xubuntu tesztlaptopunkon nyögvenyelősen futott, addig a Minttel semmi hasonló problémát nem tapasztaltunk.

Ugyanakkor téveszmének bizonyult az, hogy a régi Windows XP-nél sokkal gyorsabb a Linux, nagyjából azonos volt a két rendszer sebessége. A Mint nagyjából egy perc alatt startol el, ami egy régi, nem karbantartott Windows feléledésénél egy kicsivel fürgébb, működését tekintve azonban nem veri kenterbe a jó öreg XP-t, hasonló tempóval működnek alatta a tipikus szoftverek.



A teszteléshez használt, hatéves laptopon élvezhetően lehetett internetezni, filmet nézni, zenét hallgatni, de a HD-felbontású videók már szaggattak rajta. A wifi azonnal működött, de a monitor és a tapipad beállításával sem voltak gondok, emellett az USB-s hangszóróval is kompatibilis volt a rendszer.

Miért érdemes mégis lecserélni? Mert ingyenes, és képes kiváltani az esetleg nem eredeti Windowst, ráadásul sokkal nehezebb elrontani annál: jóval kevesebb kártevő támadja, és a honlapokon felvillanó kamuvírusirtókat sem lehet telepíteni rá, azaz egy 1.0-s felhasználó sem igazán tud kár tenni benne.

Ami kellhet, benne van

A Mint telepítése nem igényel túl sok hozzáértést, egyedül az szokatlan, hogy a CD-ről, DVD-ről indításkor először elindítja magát Live verzióként, és egy ikonnal lehet elindítani a telepítést, amelynek beállításaival bárki elboldogul, nagyjából csak a rendszeridőt és a nyelvet kell beállítani. Az első indításkor a rendszer félig magyar, félig angol felülettel fogadta tesztelőnket, de egy újabb ki-, és bekapcsolás után a teljes Mint magyarul kommunikált, beleértve a böngészőt és a magyar helyesírás-ellenőrzővel szerelt LibreOffice-t is.



Alapból a Firefox böngésző van a Mintben, de a Szoftverkezelő pontra kattintva le lehet hozzá tölteni például a Chromiumot (a Google Chrome helyett), vagy akár az Operát is, egyedül Internet Explorer és Safari nem létezik erre a platformra. A Szoftverkezelő egyébként nagyon kényelmesen használható, a kiválasztott program adatlapján csak rá kell klikkelni a Telepítés gombra, és a rendszer automatikusan letölti és installálja azt.

A Linux Mint gyakorlatilag nem igényel semmilyen karbantartást, az összes feltelepített szoftvert saját magától frissíti, ami azzal jár, hogy néha megjelenik egy ikon a tálcáján, és le kell okézni ezeknek a telepítését. A Windowshoz szokott felhasználóknak egyedül azt kell megszokniuk, hogy itt az ehhez hasonló műveletekhez a rendszergazdai jelszót is be kell pötyögni, amit a telepítés során kell megadni. Érdemes egy vendégfiókot is létrehozni a gépen, így ha átjön egy ismerős, az egy teljesen szűz felületen nézheti meg mondjuk a leveleit, nem kell véletlenül sem saját adataink között kutatnia.

0 Tovább

Jövőre érkezik a Windows 8

Steve Ballmer végre elárulta, hogy mikor jelenik meg a Windows 8: 2012-ben lesz elérhető az új rendszer a PC-k mellett táblaszámítógépeken és univerzális felépítésének köszönhetően egyéb ketyeréken is. A Techbázis cikkében elolvashatja, milyen funkciói ismertek eddig a Windows 7-et felváltó operációs rendszernek.

0 Tovább

A Mactől és Win 7-től nyúlt ötleteket az új Ubuntu


Letölthető az Ubuntu Linux 11.04-es verziója, amely a korábbi verziókétól gyökeresen eltérő, Unity nevű kezelőfelületet tartalmaz. Kipróbáltuk az átlagfelhasználó számára már ingyenessége miatt is vonzó operációs rendszert.


Az új kezelőfelületen egy Mac OS X-ből ismerős megoldással lehet találkozni: a képernyő tetejére került egy státuszsor. Ezen mindig az aktuális, azaz előtérben lévő programok menüpontjai érhetőek el, bizonyos szoftverek, például a beépített chatprogram ablakából el is tűnt a Fájl, Nézet és hasonló menüpontok. Más programok, például a külön letölthető VLC médialejátszó még a megszokott kezelőfelületet tartalmazza.

A képernyő baloldalára egy olyan oldalsáv, az indítópanel került, amelyben a leggyakrabban használt programokat lehet elhelyezni a Windows 7 Tálcájához hasonló módon. A windowsos Start gombját az Ubuntuban a bal felső sarokban lévő menü segíti, amelyet lekattintva egy keresőfelületet lehet elérni, amely nem csak a merevlemezen lévő fájlok, de a feltelepített és a készítők által telepítésre ajánlott szoftverket is tartalmazza.


Az Ubuntu saját, beépített Szoftverközponttal rendelkezik, amely lehetővé teszi a programok egyetlen kattintással történő telepítését. Alapból egyébként gyakorlatilag minden feladatra tartalmaz szoftvereket az Ubuntu, Firefox böngésző, médialejátszó, chat-, és levelezőkliens és irodai programcsomag is megtalálható benne.


Bár az új Unity felület valóban nagyok helytakarékos, és sok munkaterületet hagy a felhasználónak, egy átlagos internetező számára tesztelőnk szerint túlságosan idegen lesz, hiszen még az ablakok bezárását biztosító gombok is átkerültek a képernyő jobb felső sarkából a balra, akárcsak a Macen. Telepítéskor egyébként a régi, hagyományosabb kezelőfelülettel is telepíteni lehet az Ubuntut.

Telepítése nem igényelt semmiféle szaktudást: egyszerűen le kell tölteni a CD-képfájlt, és kiírni azt egy lemezre (32 és 64 bites processzorra, valamint netbookokra optimalizált változatban érhető el). A lemezről a rendszer próbamódban telepítés nélkül is indítható, így bárki kipróbálhatja, hogy melyik grafikus felület a leginkább szimpatikus, mielőtt konkrétan a PC-re installálná az operációs rendszert, amelyet egyébként a Windows mellé is lehet telepíteni.

A folyamat teljesen automatikus, érdemes kipipálni az egyetlen opciót is, amely lehetővé teszi, hogy a harmadik fél által készített, nem nyílt forráskódú komponenseket is telepítse fel az Ubuntu, ez sok szenvedéstől megkíméli a felhasználót. Csupán a képernyő felbontását kellett kézzel beállítanunk: az új Ubuntu két monitoros módban sehogy sem akart működni, a laptopra kötött tévével azonban működött, és a digitális hangkimenetet is alapból kezelte.

Az Ubuntuban továbbra is automatikusan frissülnek magán az operációs rendszeren kívül a szoftverek is, így nagyon biztonságos internetezést tesz lehetővé, és egy beállított rendszert egy nem hozzáértő felhasználó sem tud túl könnyen tönkretenni, ezért továbbra is ajánljuk kipróbálását bárkinek!

11 Tovább

Remek videojátékos háttérképek

 

A Windows Guides gyűjeményében remek háttérképek sorakoznak, melyek mindegyike videojátékokhoz kapcsolódik.  Super Mario, Sonic, Donkey Kong, a GTA és társaik ezen a linken.

1 Tovább

A régi PC Viagrája

 

 

Olvassa el az [origo] Techbázis cikkét a Jolicloud nevű ingyenes operációs rendszerről, amelynek legújabb kiadását kimondottan arra optimalizálták, hogy régi laptopon, koros asztali PC-n is futtatni lehessen. Az Ubuntu Linuxon alapuló szoftvert Windows mellé is egyszerűen lehet telepíteni, tud magyarul, bármikor eltávolítható, így minden kipróbálása mellett szól: telepítése mindössze húsz perc, és automatikusan végbemegy.

A szoftver probléma nélkül megnyitja az Office-ban készült fájlokat, minden ismert video- és zenefájlt lejátszik, és a régi gépen is fürgén indul és gyorsan áll le.

 

 

1 Tovább

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

0 Tovább

Az első képek a Windows 8-ból


Egy kínai technológiai blog publikálta az első képeket a Microsoft következő operációs rendszeréből, a Windows 8-ból, melyeket itt lehet megtekinteni. Eredetiségüket a Microsoft hivatalosan nem erősítette meg.


A képeken csak a Windows 8 állítólagos teljes felületének apró részletei láthatóak, egyelőre semmilyen látványos újdonság nem derül ki belőlük, egyedül a felhőalapú rendszerek integrálására utalnak egyes ikonok.

Ennél érdekesebb információ, hogy a következő Windows tesztelői szerint automatikus rendszervisszaállítási funkcióval is rendelkezik majd, ami nagyon rövid idő alatt képes az első indításkor elérhető alapállapotba visszahozni a rendszert. Ez a művelet a tesztelők számítógépén 2 perc alatt lezajlott, de ők a szokásosnál sokkal izmosabb, nyolcmagos processzort, 24 gigabájt memóriát tartalmazó konfigurációt használtak. Ezen a Windows 8 telepítése (DVD helyett merevlemezről) 8 perc alatt lezajlott.

0 Tovább

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja

Letölthető a Windows 7 első javítócsomagja
A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.
Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.
Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.
Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.

A Microsoft kiadta a Windows 7 operációs rendszerhez készült első nagy javításgyűjteményt: míg az előző szoftvere, a Windows Vista esetében a Service Pack 1 (SP1)  számos újítást hozott, és a rendszer működését is gyorsabbá tette, ezúttal semmilyen komoly változás nem várható telepítése után.

Ez persze annak is köszönhető, hogy a Windows 7 egy jól sikerült operációs rendszer, míg a Vistával rengeteg felhasználó küszködött megjelenésekor. Gyakorlatilag három újítást kínál a javításcsomag: orvosolja azt a problémát, ami akkor jött elő, amikor HDMI-porton csatlakoztattak a számítógéphez egy tévét, és a hangátvitel időnként megszűnt működni a csatlakozón keresztül.

Egy másik az XPS formátumú dokumentumok nyomtatásakor jelentkező problémát is orvosol a csomag telepítése, illetve a korábban megnyitott mappák a Windows Intézőben a rendszer újraindítását követően sem állnak vissza alapállapotba.

Összességében az SP1 minden, a Windows 7-hez eddig kiadott biztonsági és egyéb javítást tartalmaz, ami új rendszerek telepítésekor jön jól, ezeket ugyanis nem kell majd egyesével telepíteni az első indítást követően. A közeljövőben megjelenő új számítógépek és telepítőlemezek már eleve tartalmazni fogják a javítócsomagot, így első indításukkor sokkal kevesebb frissítést töltenek majd le mint eddig.  A legegyszerűbb, ha a Service Pack telepítését a Windows Frissítésen keresztül, automatikusan végeztetjük el, ezt követően egy újraindításra is szükség van, de a Microsofttól külön csomagként is letölthető.


További információk magyarul az SP1-ről a Microsoft honlapján, ezen az oldalon pedig a letölthető telepítőcsomagokat lehet elérni.

0 Tovább

Hová tűnt az AutoRun a Windows XP-ből?

Kedden kiadott frissítésével a Microsoft letiltotta a Windows XP, 2000 és Vista rendszerekben az AutoRun funkciót pendrive-ok és külső merevlemezek használata esetén. Ez a szolgáltatás lehetővé tette, hogy az adathordozókon lévő programok automatikusan elinduljanak, azonban mostanra leginkább kártevők használták saját maguk továbbítására: segítségével ugyanis egy pendrive-ról akkor is lehetett kártékony kódot juttatni a PC-re, ha a felhasználó el sem indított róla semmit. A CD-k és DVD-k esetében továbbra is elérhető a szolgáltatás, ezeket ugyanis nem szokták kártevők használni.

A Windows 7-et nem érinti a változtatás, amelyről bővebben a Techbázison lehet olvasni.

0 Tovább

Mobiltelefon jelezheti a földrengést

Nem csak a legújabb drága okostelefonok nyújthatnak segítséget földrengés vagy egyéb természeti csapás esetén: ingyenes sms-riasztás akár a legrégebbi készülékekről is igénybe vehető. Ugyanakkor a modern, gyorsulásérzékelővel is felszerelt okostelefonok már a legkisebb földmozgások esetén jelezni tudnak, így használójuk nagyobb eséllyel menekülhet ki házából élve. Létezik földrengést előrejelezni képes applikáció is, de ennek működésére senki sem vállal garanciát.

SMS-en és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.
A www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat riasztást, egyéb természeti katasztrófák, például árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül küldi ki riasztásait. Az oldalra regisztrálni a “Register now” feliratú gombra kattintva lehet az e-mail cím és egy jelszó megadásával, meglepő módon a későbbiekben ugyanerre kattintva lehet belépni is az oldalra.
Sms-ben bárhol értesít a veszélyre
Az adatok elküldését követően egy e-mailben kiküldött linken meg kell erősíteni a fiók létrehozását. Ezt követően a profilbeállítás oldalra jut el a felhasználó, ahol meg lehet adni az e-mail cím meleltt egy mobiltelefonszámot is (+36301112222 formátumban). Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.
A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról. A honlapon elérhető profiloldalon keresztül bármikor szüneteltetni lehet a szolgáltatást, vagy meg is lehet szüntetni a riasztásokra való feliratkozást.
Ha földrengés van a közelben, jelez a program
Rengeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.
A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni, ami egy Reto Meier nevű fejlesztő munkája. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.
----------
Earthquake Prediction Device
Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.
Disaster Survival Guide
Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosokNe

Az olcsó mobil sms-ben jelzi a veszélyt

SMS-ben és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.

www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat, hanem árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül.

Fapados mobilon is képes riasztani SMS-ben a GDACS rendszere

A regisztráció után létrejövő profiloldalon megadható mobilszám is az email cím mellett, így SMS-ben is kaphatunk figyelmeztetést. Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.

A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról.

Az sms-riasztásnál azért kifinomultabb módszerek is léteznek a katasztrófa-hírek beszerzésére, így például engeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.

Földrengés telefonon


Az egyik legjobb androidos földrengés-rasztó app az Earthquake!

A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.

 

Előrejelezheti a földrengést a mobil?

 

Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” (Earthquake Prediction Device) nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.

Így kell túlélni

Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosok forgalma. Természetesen okostelefonon is tanulmányozhatjuk a fontos tudnivalókat, amelyek között megtalálható az elsősegélynyújtási egyszeregy, például az iPhone-ra és Androidra is ingyenesen elérhető Survival Guide applikáció személyében

Ebben megtalálható óvintézkedések - angol nyelvű - leírása földrengés, lavina, szökőár, erdőtűz és hurrikán miatt aggódók számára, az evakuálás során okvetlenül bepakolandó javak listája és a háztartási vészterv (Household Emergency Plan) is. Ez többek között olyan fontos javaslatokat tartalmaz, minthogy minden telefon mellett legyen egy lista a vészhívószámokkal.


A könyvszerűen tanulmányozható alkalmazások arra nem igazán alkalmasak, hogy vész esetén ebből cselekedjünk improvizáció helyett, de aki minden eshetőségre készen akar állni, üres perceit jól töltheti a vész-tudás tanulmányozásával.

Már akkor csipog a mobil, ha csak kicsit rezeg a padló

Az okostelefonok többsége tartalmaz olyan apró érzékelőt, amely a telefon saját térbeli helyzetének változását méri - ezzel téve lehetővé például a mindig megfelelő képernyő-tájolást vagy a játékok irányítását a készülék mozgatásával. Ez a gyorsulásérzékelő vagy giroszkóp meglepően érzékeny, amit ékesen bizonyítanak az applikáció-boltokban kapható zsebszeizmográfok.

A legkisebb rezgést is jelezni tudják a modern mobilok

Az iPhone-hoz elérhető iSeismo mindhárom térbeli koordináta mentén méri a telefon elmozdulását, mégpedig olyan érzékenyen, hogy ha letesszük a telefont az asztalra, amit aztán koppintással vagy óvatos lökdöséssel megrezegtetünk, a kijelző élénk grafikon-kitérésekkel reagál. Beállíthatunk hangriasztást is bizonyos rezgésnagyság elérése esetére, így aki azon aggódik, hogy a fejére zuhanó könyvespolc ébreszti, kérhet ébresztést például 3,5-es rengések mérésére, s még idejében menekülöre foghatja. Sajnos Androidra hasonló applikációt nem találtunk.

0 Tovább

Kapcsolja ki a PC nyavalyás csipogását!

 

Egy igazán hasznos tippet találtunk az Online-tech-tips-en: bemutatják, hogyan kell letiltani Windows 7 alatt a nyavalyás PC Speakert, vagyis a számítógép beépített minihangszóróját!

Az ismertetett megoldás elvégzése után bármikor visszaállítható az eredeti állapot, és csak a Windowsban némítja el a csipogó hangszórót, a rendszer indulásakor szükség esetén jelentkező (hasznos) diagnosztikai jelzéseket így senkinek sem kell nélkülöznie.

Murphy törvénye a Windows 7-ben is érvényesül: mindig van olyan rendszermodul vagy program, ami az éjszakai csendben, a kikapcsolt hangszórók mellett is ráhozza a szívbajt a felhasználóra azzal, hogy váratlanul hangosat csippant a gépházból.

Ennek a stresszhelyzetnek lehet elejét venni, ha letiltjuk magát a hardvert.  Ehhez a Start menüben válasszuk ki a Számítógép pontot, klikkeljünk rá jobb gombbal, és válasszuk a Kezelés-t.

A felnyíló Számítógép-kezelés ablakában menjünk az Eszközkezelő-re, majd a Nézet menüpontban felül pipáljuk ki a Rejtett eszközök megjelenítése pontot. Ezután keressük meg a Nem PnP (Plug and Play) illesztőprogramok sort középtájt, rajta duplakatt. Válasszuk ki a Beep nevű sort, jobb gombbal hívjuk elő a menüt, majd a Tulajdonság-ot. Az Illesztőprogram fülre klikkelve végül az alsó sorban a Típus felirat mellett állítsuk az értéket Letiltva-ra. Ha később mégis használnánk, csak vissza kell állítani az értéket Automatikus-ra.

 

 

 

 

6 Tovább

Minden, amit tudni akartál a Windows hangjairól

 

A Windows fejlesztőinek blogján mindent elárulnak arról, miként készültek a különböző hangsémák az operációs rendszerbe, a téma iránt mélyebben érdeklődők még a Win 7 be-, és kikapcsolási dallamának kottáját is letölthetik.

Érdemes a lapon lejjebb görgetni, ahol egy táblázatban felsorolják, hogy a Windows egyes hangsémái kinek az alkotásai, és milyen hangszerelésben vették fel ezeket.


Ezen a fejlesztői oldalon azt is megtudhatjuk, hogy milyen irányelveket javasol a Microsoft a saját hangsémák készítőinek. Tekintetbe kell venniük például, hogy az adott effektet lehetséges, hogy valaki egy profi hangrendszeren, más viszont az asztali PC vagy notebook beépített minihangszóróin hallgatja majd, és ezek mindegyikén jól észrevehetőnek kell lennie a jelzésnek. 

Egyes felhasználók ráadásul zajos környezetben dolgoznak, ezért az sem jó, ha túl halkak a hangok, mások viszont csendes környezetben használják PC-jüket, ahol zavaró, ha egy túlságosan erőszakos audiojelzést kell hallgatniuk.
Az ideális Windows-hang a Microsoft szerint középtől magas frekvenciát használ, egy másodpercnél rövidebb, nem túl hangos, nem idegesítő, hanem élvezetes hallgatni, nem tartalmaz beszédet és nem is repetitív. Egy szó mint száz: az ideális Windows-hang olyan, hogy az átlagember szinte észre sem veszi, ha viszont ki van kapcsolva, hiányolni fogja.

Egyes felhasználók ráadásul zajos környezetben dolgoznak, ezért az sem jó, ha túl halkak a hangok, mások viszont csendes környezetben használják PC-jüket, ahol zavaró, ha egy túlságosan erőszakos audiojelzést kell hallgatniuk.
Az ideális Windows-hang a Microsoft szerint középtől magas frekvenciát használ, egy másodpercnél rövidebb, nem túl hangos, nem idegesítő, hanem élvezetes hallgatni, nem tartalmaz beszédet és nem is repetitív. Egy szó mint száz: az ideális Windows-hang olyan, hogy az átlagember szinte észre sem veszi, ha viszont ki van kapcsolva, hiányolni fogja.

 

0 Tovább

Így installáld új PC-det villámgyorsan

A Ninite az utóbbi évek legnagyobb találmánya, segítségével még a szomszéd, rokon, kolléga számítógépét is öröm telepíteni. De legalábbis nem extra nagy szívás.

Részletes cikk a szájtról itt.


0 Tovább

A valaha volt legszebb Windows-kütyü

A HTC Home nevű Windows 7-es és vistás minialkalmazásának letöltése (484 kilobájt)

 

A Lifehackeren bukkantunk rá a HTC  Windows 7-hez és Vistához letölthető ingyenes minialkalmazására, amely a cég okostelefonjairól ismerős órát és időjárási előrejelzést tartalmazó felületét teszi elérhetővé PC-n is.

Megdöbbentően monstrum telepítője ellenére a kütyü jól működik, beállításaihoz a jobb klikkre előugró Settings menüben lehet hozzáférni. Itt lehet megadni a kívánt várost, illetve a kütyü méretét megszabni, az időjárás jellegzetességeit felvonultató animációkat (mozgó felhők, eső, hulló hó) pedig ugyancsak ki és be lehet kapcsolni bármikor. Nagyjából ilyen színvonalú gadgeteket szeretnénk viszontlátni a Microsoft hivatalos galériájában is.

0 Tovább

Zsebkönyvtár több ezer kötettel

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a világ legkényelmesebb dolga okostelefonon olvasni. A papírköny oldalaira több szöveg fér, az e-könyv-olvasó pedig jobban pihenteti a szemet, mint a háttérvilágított kijelző. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az embernél nincs táska, az épp olvasott ponyva a másik kabátjában maradt, és várni kell. Ilyenkor tökéletes megoldás a telefonon olvasás.

Androidra az Aldiko nevű olvasót ajánljuk, ami nem csak az SD-kártyára felmásolt könyveket tudja megnyitni, hanem számtalan ingyenes forrásból (például a Manybooks.net-ről) képes letölteni olvasnivalót. A magyar regényeket kereső androidos felhasználóknak a Tinyappworks Könyvkatalógusa lehet segítségükre. A szoftver sajnos olvasót nem tartalmaz, de villámgyorsan képes keresni az Elektronikus Könyvtár anyagaiban, majd a kívánt könyvet megnyitni a böngészőben.

IPhone-ra a legpatinásabb olvasó, a Stanza a legjobb választás. Az Amazon által felvásárolt cég szoftvere szinkronizál a PC-vel, képes új könyveket letölteni, talán csak kávét nem főz.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes (néha még a könyv is)

0 Tovább

Hány bites a processzorom?

A 64 bit Checker letöltése (68 kilobájt)

 

Míg a Windows XP korában még szinte mindenki 32 bites operációs rendszert használt, a Windows 7 megérkezésével a 64 bites szoftverek is jóval elterjedtebbé váltak az otthonokban. Nem érdemes túl mélyen belemenni a technikai háttérbe, a lényeg: 32 bites operációs rendszerrel 3 gigabájtnál több memóriát nem lehet használni, azaz ha 4 gigabájt ram is van a gépben, a 32 bites rendszer csak 3-at fog kezelni abból. Ahhoz, hogy a 4 gigabájtot, vagy akár több memóriát is használni tudjunk, 64 bites rendszerre van szükség, ez egyaránt létezik a Windows 7-ből vagy például az Ubuntu Linuxból is.

A futtatáshoz azonban arra is szükség van, hogy a PC processzora is támogassa a 64 bites üzemmódot. Az utóbbi években piacra dobott számítógépek döntő többségét már ilyen lapkával szerelik, leszámítva a netbookokat. A fenti programmal azonban minden kétséget kizáróan meggyőződhet arról, hogy a CPU támogatja-e ezt, ezáltal érdemes-e mondjuk extra memóriamodulokat venni a géphez.

Ezt a segédprogramot a Ghacksen találtuk.

2 Tovább

Mindentudó menetrend a zsebben

Mi a teendő, ha a buszmegálló táblája eltűnt egy bulizó csapat kezei között? Elő kell venni az okostelefont, és telepíteni valamelyik BKV menetrend programot.

Az egyszerűbb segédeszközök (például az iPhone-os BpMenetrend) csak a menetrendet mutatják meg nekünk - igaz, azt netkapcsolat nélkül is -, a bonyolultabbak viszont útvonalat is terveznek. A fenti képen látható Okosan Utazom nevű Androidra és iPhone-ra egyaránt elérhető programban térképen kereshetünk, két találomra kiválasztott pont közti útra kérhetünk javaslatot. A program ajánlataival érdemes vigyázni, a szoftver nem feltétlenül takarékoskodik a jegyeinkkel.

Az útvonaltervezés az Okosan Utazom szerverén zajlik, így mobilnet kapcsolat vagy wifi kell a használatához.

Platform: Android (Okosan Utazom), Apple (Okosan Utazom, BpMenetrend)

Ár: ingyenes

0 Tovább

Mobilról is lehet már licitlálni

A külföldi aukciós szolgáltatások után a magyar licitoldal, a Vatera is megjelent az okostelefonok képernyőin. A ma kiadott szoftverekkel lehet böngészni a kalapács alá kerülő termékeket, tudunk licitálni, megtekinthetjük, hogy az általunk korábban licitált termékek hogy állnak, és persze, hogy válaszolt-e az árus a legutolsó kérdésünkre. A mindig kéznél levő vatera nagy előnye, hogy még véletlenül sem bukunk el egy aukciót a túl alacsonyra beállított automatikus licit miatt.

A mobilalkalmazások nem tökéletesek, a szoftver minden egyes indításakor újra be kell jelentkezni, mert nem tudja megjegyezni a jelszavunkat. Reméljük, hogy ezt javítják a következő verzióval.

Platform: Android, Apple, Nokia

Ár: ingyenes

0 Tovább

Csúzlival a disznók ellen

Alaptétel, hogy játszani mindenki szeret. Az idő vidám agyonütésére szolgáló játékportálokon megtaláljuk az anyukákat, az iskolából hazaeső gyerekeket, a szemináriumot ellógó egyetemistákat, a meetingen unatkozó menedzsereket, mindenkit. Magától értetődő, hogy az okostelefonok is tele vannak játékkal.

Az ősz slágerét, a fent látható Angry Birdsöt pont erre az elvre építették fel. A játék nagyon egyszerű: különböző nehézségű, súlyú, robbanó, bumerángként visszatérő, bombát vető madarakkal kell lerombolni a tojások ellopásával háborút kirobbantó malacok épületeit. Az ötlet ősi, régen az volt a neve, hogy "bombázzuk szét a másik homokvárát", később megjárta a netet ezer különböző katapultos játék formájában, most épp a disznók ellen viselhetünk hadat.

A játék különlegessége, hogy egészen kegyetlen a játékossal. Nincs lehetőség a túl nehéznek bizonyuló pályák átlépésére, addig kell gyakorolni, amíg nem sikerül az adott mennyiségű madárral lerombolni az erődöt. Ez, ahelyett, hogy elvenné az ember kedvét, csak feltüzeli. Segít megtalálni a napban azokat az öt-tíz perceket, amit madarazással lehet tölteni. Igazán gonosz dolog.

A játék egyaránt elérhető Androidon és az Apple készülékein, sőt, ha a pletykák igazak, hamarosan a játékkonzolokra is megérkeznek az erődépítő tojástolvaj disznók, és a büntetőkommandóvá szerveződött szárnyasok.

Platform: Android, Apple

Ár: ingyenes / 0.99 dollár

0 Tovább

A jövő vényeit iPhone-on írják az orvosok

A papírra, kézzel írott vények készítése lassú, és nem garantálja, hogy tökéletesen olvasható receptek szülessenek, ezért kezdett mobil szoftvert fejleszteni Liam Davis-Mead, aki szerint a vények negyven százaléka tartalmaz hibás információt. A betegek rossz adagolási utasítással kaphatják meg a gyógyszereiket, összekapcsolódó mellékhatások miatt együtt nem szedhető szerekhez juthatnak hozzá és így tovább. A hiba oka egyszerű, a gyógyszerészek nem tudják kiolvasni az orvosok kézírását.

Davis-Mead Scriptpad névre hallgató, iOS-en futó szoftvere ezt a bizonytalansági tényezőt veszi ki a folyamatból. Az orvos csak a szer nevét gépeli be, és a program már fel is ajánlja a szóba jöhető adagolási lehetőséget. Az összes információt az Apple hordozható eszközök képernyőin felbukkanó menükből válogatja ki az orvos. A szoftver ráadásul tárolni tudja a betegek adatait is, így nem kell minden egyes alkalommal beírni azokat.

A folyamat végén nem a vény nyomtatása áll, hanem a recept mobilnetes elküldése. A beteg megmondhatja a doktornak, hogy hol váltaná ki a gyógyszereit, és az adatok abba a patikába érkeznek meg, papírokkal így nem is kell vesződni.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek