Éveken át végeztem egy speciális memóriagyakorlatot filmnézés közben. "Ne felejtsem el, hogy majd nézzem meg, ha gép előtt leszek, ki játszotta ebben a filmben a kopasz pasast." Vagy ki volt a rendező, vagy ki a házastársa a főszereplőnek - csupa olyan kérdés, ami nem igazán fontos ugyan, de valahogy hozzátartozik a szórakozáshoz, az infotainment része. Egyszerűen jól esik tudni a háttérinfókat, akárcsak megnézni a DVD végén a kimaradt jeleneteket vagy a werkfilmet.

Ezeknek persze egyszerű utánanézni a neten, az IMDb például egy keresésből ellát minden pletykamorzsával, de ahhoz számítógépre van szükség, amit be kell kapcsolni, megvárni a Windowst, elindítani a böngészőt, beírni a webcímet és így tovább. Film közben - hacsak nem megy egy gép is - ennek nem állunk neki.

Ma már nem a másnap reggeli kávé mellett nézek utána a triviának. Inkább előhúzom a mobilom, elindítom az IMDb alkalmazást (fél szemem a filmen), rákeresek, amire kell, aztán nagyképűen előadom a jól értesült családfőt. Lepisszegnek, de mindegy.

A mobilos felület persze eggyel kényelmetlenebb, mint a webes, de komoly csereérték, hogy fél kézzel a páromat karolva, heverés közben is okoskodhatok. Nem is beszélve egy pláza kocsmájában előadott "ennek könnyű utánanézni" futamról.

Platform: Apple, Android

Ár: ingyenes