Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legjobb e-könyv-olvasó a mobilra

Letöltés Androidra (ingyenes)

Letöltés iOS-re (ingyenes)

PDF-ben küldtek egy tanulmányt? E-könyvet kell olvasni táblagépen vagy okostelefonon? A Readmill a legjobb megoldás! Az iOS-re és Androidra elérhető app a .pdf és a .epub formátumú dokumentumokat képes kezelni (az utóbbit akkor, ha nincs rajta másolásvédelem).

Különösen iOS-en jelent nagyon nagy segítséget, hogy a Readmill képes a Dropbox internetes tárhelyszolgáltatásra feltöltött könyveket és dokumentumokat letölteni, így nincs szükség arra, hogy a fájlokat bonyolultan szinkronizálni kelljen az iPhone-ra vagy iPadre. A beállítás menüből az új fájlok importálása bármikor elindítható, a kötetek néhány pillanat alatt megjelennek a készüléken. Az appból több ezer ingyenes, főleg angol nyelvű könyv is elérhető, többek közt Agatha Christie és Kurt Vonnegut és Paulo Coelho regényei. A katalógus eléréséhez a képernyő aljának közepén lévő ikonra kell bökni - sajnos a kötetek közt elég nehézkes keresni.

Alapvető formázási lehetőségeket is kínál az app, állítható a betűtípus, betűméret, bár sajnos a háttér csak fehér vagy fekete lehet. A szövegben való kiemeléseket el lehet menteni, és bárkivel meg lehet osztani a neten. A dropboxos szinkronizációnak köszönhetően az app több eszközön is automatikusan elérhetővé teszi a könyveinket és jelöléseinket, akár iOS és Android között is.

0 Tovább

Tereprali a Minecraftben


Letöltés (iOS, 1,79 eur)

Az iTunes appboltjának kiemelt ajánlatai között jelent meg a héten a Blocky Roads című, magyar fejlesztésű játék. Ebben a MineCraft kockákból álló világához hasonló környezetben kell akadályokon áthajtanunk, bónuszokat felvennünk egy hasonlóan szögletes járművel, amit oldalról láthatunk, és kockákból át is építhetünk. Nagyjából olyan, mintha a Minecraftet egy motokrossz-szimulátorral ötvöznénk. Az irányítás pofonegyszerű, mindössze egy gáz és egy fékgomb található a képernyő két szélén, így tableten és telefonon is kényelmesen lehet játszani a Blocky Roadszal.

Szerencsére nem veszítünk semmit, ha véletlenül egy lávafolyamba zuhanunk, akárhányszor elölről lehet próbálni a feladatot. Minél tovább jutunk, és minél több bónuszt szerzünk, annál jobban lehet tuningolni a járgányt, később új autókat is lehet venni - ezek egyébként a továbbjutáshoz nélkülözhetetlenek.

Az extrák megszerzésével idővel a garázsnak helyt adó farmot is ki lehet csinosítgatni. Az alapsztori alapján ugyanis a környéket természeti katasztrófa éri, a pályákon pedig az elveszett tárgyakat lehet visszaszerezni, az elsőn például a virágmagokat. Ez a játék megéri az átszámítva nagyjából ötszáz forintos árát, pláne úgy, hogy magyar: gratula a fejlesztőknek, akik nemsokára Androidra is elérhetővé teszik a játékot a honlapjukon lévő tájékoztató szerint.

0 Tovább

Zombi Piroska és egy szuper hívásblokkoló - a hét legjobb appjai

Little Dead Riding Hood (iOS, 0,9 eur)

Letöltés

Mindenszentek alkalmából érdemes megismerkedni a Piroska és a farkas horrorváltozatával, amely egy angol nyelvű iPades interaktív kötetként érhető el. Ennek morbid története szerint Piroska már rég alulról szagolj az ibolyát, és nem csak egy farkas, hanem a saját szülei is el akarják tenni láb alól a nagymamáját. Természetesen minden másképp történik, mint ahogy ismertük, a bizarr történetet pedig sokszor ijesztő, interaktív meglepetések teszik teljessé.

Rail Rush (Android, iOS, WP8, freemium)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra 
Letöltés WP8-ra

A mindenszentek alkalmából speciális, szellemeket, denevéreket és töklámpásokat felvonultató Halloween-pályával jelentkezik a Rail Rush című játék. Ebben ugyanúgy lehet egy kihalt bánya csillénik száguldozni, ahogy azt Indiana Jones is tette a Végzet templomában. A száguldás közben időnként egyik sínpárról a másikra kell ugrani, ki kell hajolni a bónuszkövekért, vagy el kell kerülni a minket felborító szellemeket, vagy át kell ugrani egy vágányzárat. A játék néhány pályája ingyenes, a többiekért azonban fizetni kell.


Mr. Number (Android,  ingyenes)


Letöltés

Unod, hogy mindig felesleges marhaságokkal zaklatnak mobilon? Rakd őket feketelistára. Androidon a nekünk eddig a legjobban a Mr. Number nevű ingyenes app vált be. Ezzel nem csak bizonyos számokról érkező hívásokat és SMS-eket lehet blokkolni, de akár az összes bejövő hívás is letiltható, leszámítva a közeli ismerősök előzetesen megadott, szűk körét. Ha minden Magyarországról érkező, bejövő hívást szeretnénk tiltani, a Hang Up menüben a +36-os számtartományt kell megadni, hasonló módon egyéb országokból érkező megkeresések is kiszűrhetők. A kivételeket - akiktől hívást várunk - az Exceptions menüben lehet megadni, sajnos csak egyesével, a telefonkönyvből vagy a hívásnaplóból kiválasztva. Nem csak hívásbontást lehet beprogramozni, hanem a Voicemail funkcióval automatikusan a hangpostára lehet irányítani a nem kívánt hívókat. A nem fogadott hívások listáját a Blocked history menüpontban lehet visszanézni. A hívás és üzenetszűrés be-, és kikapcsolása a jobb felső sarokban lévő Settings menüből történik.

Telegram (Android, iOS, ingyenes)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Az amerikai hírszerzés internetes lehallgatási botránya hatására ismét megnőtt a titkosított üzenőprogramok keletje, amelyek közül a legújabb ingyenes, orosz fejlesztésű Telegram lehallgathatatlan társalgást ígér. Az appot az Oroszországban a Facebooknál is népszerűbb, vKontakte közösségi oldal milliárdos készítői indították el, saját bevallásuk szerint csupa jószándékból.

Mivel az app titkosítva továbbítja az üzeneteket, azok tartalmához a fejlesztők szerint az érintetteken kívül senki sem férhet hozzá. Beállítástól függően megadott időn belül automatikusan törölni is lehet a Telegramon átküldött üzeneteket, amelyek képeket vagy egyéb fájlokat is tartalmazhatnak.

A biztonság érdekében a szolgáltató nem egy központi szerveren, hanem számos, világszerte elosztott kiszolgálón keresztül végzi az üzenetek továbbítását, így nehezítve meg a lehallgatást. A legnagyobb nehézséget természetesen az jelenti, hogy a Telegramon keresztül csak olyan ismerősökkel tudunk kommunikálni, akik szintén telepítették az alkalmazást.

Helyes?! (iOS, magyar nyelvű, ingyenes)

Letöltés

Grétsy tanár úr az iPaden tér vissza! A héten iPadre és iPhone-ra megjelent nyelvtanteszt applikáció első feladványait helyesen tölti ki, az Álljunk meg egy szóra! című tévéműsor egykori műsorvezetőjének arcképével díszített virtuális trófeát nyerheti el. Az appban minden egyes feladatkör tíz kérdést tartalmazó kvízekre van bontva, amelyeken a megfelelő betűket az ujjainkkal kell helyükre húznunk. A feladatok fokozatosan nehezednek: a j és a ly közötti választás még gond nélkül megy, de később már elgondolkozunk: vajon a "szelidít" vagy a "szelídít" a helyes? Sokat vacillálni nincs idő, ketyeg az óra. Egyelőre három nehézségi szinten tesztelhetjük helyesírásunkat az applikációval, de később további kvízek is készülnek hozzá.

The Activision Decathlon (Android, iOS, 519 Ft, 2 USD)

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re


A C64-es időkből sokaknak ismerős lehet a joystickgyilkos Activision sportjáték, amelyben a joystick rángatásával lehetett erőt gyűjteni a különböző feladatokhoz. A játék most hasonló formában éledt újra mobileszközökön, ahol a rángatás helyett már a hardvert kevésbé igénybe vevő nyomkodással lehet irányítani a karaktereket. A játékmenet alig változott, a tízpróba egyes sportágain kell végigmenni, lehetőleg minden versenyen elsőként végezve. Az újítás, hogy karakterünknek különböző kiegészítőket vásárolhatunk, amivel egyes tulajdonságait javíthatjuk így növelve az esélyeket. Mivel az alkalmazás nem ingyenes, a játékosoknak nem kell az alkalmazáson belül fizetniük, a jobb karakter nevelése már csak a saját ügyességen múlik. Akik annak idején sokat játszottak a Decathlonnal, a különböző olimpiai játékokkal, illetve az Ughlympicsszel, azok számára nagyszerű kikapcsolódás lehet az alkalmazás, hacsak nem féltik készülékük képernyőjét.


Skulls of the Shogun (WP8, 2 USD)

Letöltés WP8-ra

A körökre osztott stratégiai játékok híveinek nyújthat számos kellemes percet a szamuráj túlvilágon játszódó Skulls of the Shogun. A játékban egy halott, de a túlvilági dicsőségtől csellel megfosztott hadvezért kell győzelemre vinnie a játkosnak. A játékmenet a hasonló játékoknál megszokott módon történik, a különböző tulajdonságú és erejű egységek vásárlásával, fejlesztésével kell felülkerekedni az ellenségen. A játékban az erőforrások korlátozottak, így nem lehet órákig tápolni, hogy végül túlerővel nyerjük meg a csatát. A játékos az egységek számától függetlenül csupán ötször léphet egy körben, így a stratégiát jól át kell gondolni. Az alkalmazás különlegessége,hogy multiplatform, így online játszhatunk olyan ellenfelekkel is, akik PC-n vagy éppen Xboxon vásárolták meg a játékot. A körökre osztott játékmenet másik előnye, hogy nem igényel valósidejű jelenlétet, egy online játékban elég bejelentkezni, kiadni a parancsokat és elküldeni azokat, az alkalmazás figyelmeztet, ha az ellenfél lépett, amire bármikor lehet válaszolni.

0 Tovább

Zombigyilkos palánták - a hét legjobb appjai

Plants vs. Zombies 2. (Android, iOS, freemium)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Androidra is megjelent az Angry Birds mellett a világ másik legkedveltebb mobilos és tabletes játéka, a Plants vs. Zombies folytatása. Az iOS-re már augusztus óta elérhető sikerjáték második része alapvetően ingyenes, de fizetős extrákat lehet vásárolni a pályák könnyebb teljesítéséhez - tehát a freemiumnak nevezett modellt használja.


A játékmenet a szokásos: a feladatunk az, hogy megvédjük a konyhakertet, amire zombik serege támad több hullámban. Ezt mindenféle magokat köpködő és védekezésre használható zöldségek palántázásával tehetjük meg. A napraforgók telepítésével a pénzt helyettesítő napsugarakat gyűjthetjük be hatékonyabban. A Plants vs. Zombies az egyik legjobban eltalált tabletes játék, hiszen irányítására az érintőképernyő a legjobb.

Pulse, Splice, Fractal (Android, fizetős, jótékonysági)

Letöltés

A Humble Bundle e heti ajánlatában a Cipher Prime három androidos játékát lehet megvásárolni jelképes összegért. Az oldalon elérhető játékok eladása mindig jótékony dolgokat szolgálnak, az árat a vevő állapítja meg.

A leginkább formabontó a Pulse című ügyességi játék, ahol egy körkörös rendszeren a zene ütemére kell eltalálni a játékosnak a hangokat. Az elsőe egyszerűnek hangzó feladat a kezdetekben lassú ambient számok begyorsulásával meglehetően nehézzé válik, két kéz és fülhallgató használata elengedhetetlen a magasabb szinteken. A Fractal és Splice című programok már inkább logikai játékok, az egyikben a Bejeweledhez hasonló módon kell egy-egy pályát kitakarítani, míg a másikban darabokból építkezve kell mikróbákat alkotni. Az ötletesség mellett a kiemelkedőn jó design miatt is érdemes kipróbálni a játékokat.

GarageBand (iOS, freemium)


Letöltés

Az új iPad Air bejelentésével párhuzamosan jelentette be az Apple a GarageBand zeneszoftver 2.0-s verzióját. A számítógép mellett évek óta iPhone-ra és iPadre is elérhető, az új kiadása azonban az iOS 7-hez passzoló felület mellett ingyenessé is vált. Az ingyen letölthető verzió azonban csak néhány alapvető hangszert tartalmaz, a teljes csomagot 4,5 euróért, vagyis nagyjából 1300 forintért lehet megvásárolni. Az új GarageBanddel egy zeneszám létrehozásához a korábbinál több hangszer vagy éneksávot lehet alkalmazni. Bár a program nem feltétlenül tud eleget egy hangstúdió kiszolgálásához, a képernyőn át könnyen programozható, élethű hangzású, és sok automatikus ritmust is kínáló hangszerekkel való játszadozás órákra le tud kötni egy átlagembert. A Garagebanddel egy egyszerű halandó is elkészíthet egy vállalható minőségű zeneszámot.


BKV Menetrend (Windows Phone, 235 forint)

Letöltés

Ismét van BKV, pardon, BKK menetrend windowsos telefonokra. Az alkalmazást annak ellenére hívják BKV menetrendnek, hogy a járatok összeállításáért már a Budapesti Közlekedési Központ felel. A logikusan felépített app főmenüjében a járatok számára és a megálló nevére lehet keresni, bár kicsit zavaró, hogy a járatszámnál nem a számbillentyűzet jelenik meg. Tömegközledés-bolondok és közlekedésmérnökök egyben végigböngészhetik az összes járatot; a gyakran használtakat ki lehet rakni a kedvencek közé. Az app közvetlenül linkel a BKK honlap forgalmi változások oldalára.

A találati listában azt is jelzi az alkalmazás, hogy melyik járaton van első ajtós felszállás. A járat nevére bökve kapjuk meg az útvonalat, majd az egyes megállókra nyomva a menetrendet. A menetirány megfordítható, az útvonalat Bing térképen lehet megnézni. A közelben található megállókat a főmenüből és a találati listából lehet lekérdezni, ha beljebb mászunk a menükben, már nem – pedig ez a leghasznosabb, ha pont az orrunk előtt ment el a busz. A járatokat ki lehet tűzni a nyitóképernyőre. Az Iridescent Visuality appja, ahogy illik, rendszeresen frissíti a járatok adatbázisát. Hasznos és korrekt, mi kell még? 

Rolling Coins (iOS, 0,9 eur)

Letöltés

Aprópénzek és csokibonbonok a főszereplői a napokban komoly frissítésen átesett játéknak, amelyet 0,9 euróért lehet megvenni az App Store-ban. A játék irányítása teljes egészében a táblagép vagy telefon jobbra és balra döntögetésével történik. A feladat: a fentről ledobott pénzérmével minél több finom csokoládét bejuttatni az alul található tölcsérbe. Az utat különféle akadályok és gépek lepték el, így jó reflexekre is szükség lesz ahhoz, hogy minden csoki a célba érjen, és ne vésszen kárba. Teljesen erőszakmentes, addiktív játék.


Molto (Android, iOS, ingyenes)


Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Az elmúlt években számos alkalmazás próbálta újraértelmezni a levelezőprogramokat, hatalmas sikerük pedig azt mutatja, van igény és kereslet a mobilos levelezés megújítására. A Molto fejlesztő Androidra és iOS-re is egyidően adták ki az alkalmazást, egyelőe béta változatban. A Molto a korábban Incredimail néven ismert iOS alkalmazás újragondolása. Az ingyenesen letölthető kliens a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan igyekszik szakítani a szöveg által dominált felülettel, a levelek úgy jelennek meg, mint egy közösségi oldal üzenetei, a feladó profilképét is megjelenítve.

Az üzenetek között tallózva, azok megnyitása nélkül is lehet látni tartalmukat, ami már nem csupán a szövegre korlátozódik, a csatolmányok és az esetleges linkek is láthatóak, igaz nem aktiválhatóak, így egy videó megnézéséhez már meg kell nyitni a levelet, de a funkció így is segíthet eldönteni, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkozni vele. A másik újítás a beépített böngésző, így a linkeket, videókat a levelezően is meg lehet nézni, nincs szükség másik alkalmazás megnyitására. A Molto igyenesen elérhető iOS-re és Androidos táblákra, a telefonos változatra még várni kell.

Sky Gamblers: Air Supremacy

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

Az iOS-t használók már több mint egy éve élvezhetik a Namco klasszikus repülő arcade shoot-em-upját, ami most végre Androidra is megérkezett. A játék erősége a különböző játékmódok sokasága, az egyszerű story módtól a CTF-ig. A több mint 40 választható repülő akár saját festéssel is elláthatják a játékosok, így szállva szembe az idegen invázióval vagy éppen más játékosokkal online. A Namco sajnos az iOS-es megoldás helyett az Android felhasználók számára ingyenessé tette a játékot, és az azon belüli vásárlásokkal igyekszik visszahozni költségeket. Habár a játék akár fizetés nélkül is kijátszható, a legerőebb gépek és egyes játékmódok csak vásárlással érhetők el. A kitűő grafika és a jól eltalált játékmenet szórakoztatóvá teszik a repülést, ami a játék stílusához mérten kevéssé realisztikus, a szimulátorok rajongói biztosan nem az Air Supremacy-ban találják meg hétvégi szórakozásukat, a gyors akció szerelmeseinek viszont kellemes perceket szerezhet.

0 Tovább

Nézze meg, ki lesi az égből! A hét legjobb appjai

SpyMeSat (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Nem kell üldözési mániában szenvedni ahhoz, hogy tudjuk, az egyes nagyhatalmak műholdak segítségével is folyamatosan információt gyűjtenek a bolygó minden szegletéről. A SpyMeSat nevű app konkrét információkkal szolgál: ha megadjuk a Settings menüben aktuális tartózkodási helyünket, vagy egy később felkeresni kívánt helyet, az app egy-két perc alatt kiszámítja, hogy az adott területet a következő 24 óra során mikor fogja pásztázni egy ismert műhold.

A listán megtudhatjuk, hogy az adott műhold milyen felbontású és típusú felvételeket készít, egyáltalán melyik országnak a tulajdonában van, és mi célt szolgál. Az app fejlesztője, az alapvetően kormányzati és katonai használatra szánt termékeket készítő Orbit Logic cég egyébként teljesen legális forrásból szolgáltatja az adatokat, a műholdak pályája és képességei ugyanis ismertek, a titkos hírszerzésre használt műholdak pedig nincsenek benne az appban. Ennek ellenére meglepő, hogy egy nap alatt hány alkalommal fotózza le környékünket valaki az égből.

Terri at the Market/Terka a piacon (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Übercuki, magyar fejlesztésű mesélő app, amely magyar nyelvű használatot kínál, de az iTunesban csak angol címére rákeresve tudtuk megtalálni. Az app gyakorlatilag egy kis mesekönyv interaktív változata, amelyben a szöveget a South Park Garrison tanár bácsija, vagyis Józsa Imre narrálja. A tabletes kiadásnak köszönhetően minden illusztrált szereplőt bökdöshetnek a gyerekek az ujjukkal, erre mindegyik szereplő vagy tárgy produkálni fog valamit. Ettől a mesétől a gyerek biztosan meg fogja enni a répát és a spenótot is.


Bitter Sam (Android, iOS)

Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Egy pár napig ingyen le lehet tölteni a bizarr kis lény főszereplésével készült, meglepően jó játékot. Sam mindig egy fonálról lefelé lógva halad a pályákon, a játékos pedig a táblagép vagy telefon képernyőjét jobbra vagy balra döntögetve tudja a megfelelő irányba himbálni a szereplőt. Erre azért van szükség, mert a pályákon számos akadály állja útját Samnek, de szerencsére különböző bónuszok is a rendelkezésére állnak, amelyekkel a legdurvább csapdákat is megsemmisítheti.

Twitter táblagépre is

Letöltés

Az iPad-tulajdonosok után most már az Android tablettel rendelkezők is kiélvezhetik a nagyobb képernyő nyújtotta lehetőségeket az új Twitterrel. A Twitter eddig csupán telefonos alkalmazásának felnagyított változatát nyújtotta az Androidosoknak, most azonban kifejezetten táblagépre optimalizált programmal rukkolt elő. Az új felhasználói felület teljes mértékben kihasználja a nagyobb képernyőt, fektetett nézetben, az egyik oldalon a hírfolyam látható, míg a másikon a különböző tweetek tartalmát bonthatja ki a felhasználó, itt jelennek meg a képek, itt nyílnak meg a befűzött linkek, vagy éppen itt követhetőek a trendek. A tabletes Twitter azonban nem érhető el még mindenki számára, a cég csupán a Samsung Note felhasználóknak teszi letölthetővé, így az Android használók hosszas várakozása még nem ért véget. A magyarázat szerint az alkalmazást kifejezetten a Samsung, azon belül is a Note készülékekre fejlesztették, kihasználva például a stylus nyújotta előnyöket, aminek segítségével akár a képekre is firkálhat a felhasználó. A fejlesztő ígérete szerint az app minden más gyártó termékére is elérhető lesz az év végéig, addig azonban csak a Samsung tulajdonosok élvezhetik.

Where’s My Water? 2 (Android, iOS, ingyenes)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Második részéhez érkezett a krokodilfürdetős ügyességi őrület, ami a Disney messze egyik legsikeresebb mobilproduktuma. Az eredeti játékot számos különböző átirat követte, ám most újra a három hüllő, Allie, Swampy és Cranky  fürdőzését intézhetik a játékosok. Az előző részhez képest óriási változás, hogy a fejlesztő ingyenessé tette a játékot, ám emiatt a játékost folyamatosan zaklatják, hogy Facebookon népszerűsítse a terméket vagy éppen vásároljon különböző extrákat. Habár a játék vásárlás nélkül is végigvihető, némi készpénz elköltésével jóval egyszerűbbé tehető. A hagyományos pályabontós, gumikacsa gyűjtögetős játékmenet mellett új játékmódok is megjelentek, színesítve és meghosszabbítva a 100 pálya által nyújtott élményt. A Where’s My Water tökéletes folytatása lehetne egy nagynevű elődnek, ha létezne belőle fizetős változat is, így azonban csak fanatikusoknak ajánljuk, akik nem veszik zokon, hogy az app minden pálya után Facebook Connecttel zaklatja őket.


Champ Man (Android, iOS)


Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Championship Manager régóta számít meghatározónak a sportszimulátorok között, habár kisebb rajongói bázissal rendelkezik, mint a Football Manager, a fanatikus játékosokra mégis tud építeni a kiadó. A Square Enix annyira komolyan vette rajongóit, hogy a körükben csak Champ Manként emlegetett játék legújabb részét már hivatalosan is ezen a néven adták ki. Az alkalmazás ingyenesen letölthető és játszható, a 2013-14-es UEFA bajnokság résztvevőivel, 400 létező klub többezer valós játékosából állíthatja össze álomcsapatát a játékos, akinek feladata, hogy győzelemre vigye kedvenc klubját. Az igazolásokkal, edzéstervek és taktika kialakításával finanszírozható és fejleszthető a csapat, ám ennek - ahogy az ingyenesen letölthető játékoknál megszokott - ára van. Habár a Champ Man bárki számára hozzáférhető, egyes extrákat csak vásárlással tehet elérhetővé a játékos, így a győzelemre mindenképpen költeni kell.

Mivel levelezzünk Windows Phone-on?

A Microsoft és a Google nem a legjobb barátok, és ennek leginkább azok a Windows Phone felhasználók látják kárát, akik mind a két cég szolgáltatásaihoz ragaszkodnak. A télen a Google jelentette be, hogy júliustól nem támogatja azt a portokollt, amellyel a Windows-telefonok szinkronizálják a leveleket, naptárbejegyzéseket és kontaktokat. A Microsoft kérésére ezt később december végéig meghosszabbították, és közben a cég áttért a Google által támogatott standardra.

Aki Gmailt akar használni Windows Phone 7-es vagy 8-as telefonján, gyakorlatilag két lehetőség közül választhat. Beállítja a Google fiókját a telefon standard beállításai között, vagy ha nem elégszik meg ennyivel, letölt hozzá egy appot. A Windows Áruházban hét app közül lehet választani, és természetesen egyiket sem a Google fejlesztette – ennek minden hátrányával együtt.

Az EcoMert-féle változatot (letöltés itt; a képernyőfotón balra) a hivatalos iPhone/iPad Gmail-app kódjából fejlesztették. Az alkalmazás valóban hozza a Gmailben megszokott, letisztult felületet, az összekapcsolt leveleket szépen ki lehet bontani. Az is szép, hogy a feladó nevének kezdőbetűje jelenik meg egy színes négyzetben, ha a kontaktnak nincs beállított fotója. Az app korrekten kezeli a gmailes címkéket, lehet csillagozni a fontos leveleket, csoportosan mozgatni-törölni, szóval nagyobbrészt valóban olyan hatékony tudsz lenni, mint az iOS-es vagy az androidos felületen, és valamivel jobb az egész, mint a natív levelezőben.

Hátrányok: indítás után viszonylag hosszan kell várakozni, amíg frissül az app, ez adatkapcsolattól függően lehet elviselhető vagy bosszantó. Ha hosszú a témája a levélnek, akkor az inboxban rácsúszik a levél szövegére, ami nagyon amatőr hiba. Ha a Google fiókban bekapcsoltuk a kettős beléptetést, akkor nem ajánlatos kilépni az appból, mert a cucc nem fogadja el a Google biztonsági jelszavát, így állandóan sms-eket kapunk a cégtől, hogy beléptessük magunkat az úgymond ismeretlen készüléken. Push-üzeneteket pedig akkor kapunk, ha kifizetjük a 99 centes felárat.

Csak az összehasonlítás kedvéért letöltöttünk egy teljesen ingyenes appot, a G-Mailt, ami gyorsabban frissített, de olyan nyomasztóan rosszul nézett ki (lásd a képernyőfotón jobbra), hogy azonmód le is töröltük. Szóval Google + Windows Phone nem egyenlő szerelem, és jobban jársz, ha a gyári levelezőnél maradsz.

0 Tovább

Brutális ébresztés és gravitáció - a hét legjobb appjai

Gravity (Don’t Let Go) (Android, iOS)


Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A nagysikerű és lenyűgöző látványvilágú film mellé természetesen megérkezett a kiegészítőjáték is, amelyben az űrben sodródó asztronautákall kell feladatokat megoldania a játékosnak. Akárcsak a filmben, itt is egy katasztrófát követő vészhelyzetből kell megmenteni a karaktereket és visszavezetni őket a Nemzetközi Űrállomásra. A játék látványvilága a filmet idézi, a grafika kitűnő, a fizikai modellezés pedig a legjobbak közé tartozik, amit androidon eddig láttunk. Az irányítás sajnos elég nehézkes, ami gyakran megnehezíti a játékos életét, különösen, hogy a legapróbb mozdulatokkal, elrontott irányokkal tragédiába torkollhat a mentési kísérlet. A játék meglehetően feszes ütemű, a véges oxigénkészlet miatt gyakran nehéz döntések elé állítva a játékost. Sajnos a fejlesztő Warner Brothers nem önálló termékként, hanem promóciós eszközként tekintett az alkalmazásra, így habár kitűnő minőségű mégis meglehetősen rövid, de szerencsére ingyenes.

Step Out! Alarm Clock (iOS)

Letöltés

Nehezen ébredsz? Fontos lenne reggel nem elaludni? A Step Out! ébresztőóra a jó választás ilyen kritikus helyzetekre. Az ébresztőapp reggeli csörgését kétféle módon lehet leállítani reggelente: vagy tenni kell az iPhone-nal, iPaddel 20-40 lépést, vagy a kamerájának kell mutatni egy előzetesen lefotózodd tárgyat lehetőleg a lakás másik szegletéből. A visszaalvás teljesen kizárt, ráadásul egy csomó időpontot lehet programozni rá.


Riptide GP (iOS, Android)

Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Ugyan nem új játék, de ezen a hétvégén iOS-re  ingyen lehet letölteni a legnépszerűbb jet skis játék első részét (Androidra 450 forintba kerül). Táblagépes és okostelefonos viszonylatban már ennek a grafikája is remek, még egy iPad 2-esen is. A játékot már az iPhone 5 képességeihez és a Retina kijelzőhöz is optimalizálták, összesen tizenkét pályán lehet benne száguldnak hétféle jet skivel, ha ugratás közben kunsztokat is csinálunk, azért pluszpont is jár.


Table Top Racing (iOS)

Letöltés

A Micro Machines játékklasszis huszonegyedik századi reainkarnációja ez a játék, amelyben a lakás különböző pontjain zajlanak a versenyek. Mindenféle őrült autóval lehet száguldani a tányérok, zöldségek és cipők között. A könnyebb irányíthatóság végett a játék automatikusan adagolja a gázt, a játékosnak csak kormányoznia, időnként pedig fékeznie, turbóznia kell, mert menet közben bónuszokat is fel lehet venni. Nyolc pálya, tizenhat autó, multiplayer lehetőség, az egyetlen hátránya, hogy iPhone 3GS-en és harmadik generációs iPodon nem működik.


Clash of Clans (Android, iOS)



Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Az iOS-en hatalmas sikert aratott Clash of Clans végre Androidra is megérkezett és várhatóan itt is ugyanolyan karriert fut majd be. A játékot csak annak ajánljuk, aki meglehetősen sok idővel vagy elköltendő pénzzel rendelkezik, gyors sikerre vágyóknak nem ideális. A hagyományos építkezős, fejlesztgetős stratégiai játék teljesen ingyenes, készítői az alkalmazáson belüli vásárlásra építik üzleti modelljüket, ami olykor dühítő. Egy erőforrás csupán készpénzért áll a játékos rendelkezésére, ami nélkül azért lehet boldogulni, de jóval tovább tart a játék. Az egyszemélyes játékmód szórakoztató, de gyorsan végigvihető, a klánokba tömörült játékosok megtámadásához pedig már egy igen jól fejlesztett és felszerelt falura lesz szükség, aminek felépítése hetekig is tarthat. Nagy előny, hogy a játék a háttérben futva is építkezik, így akár éjszakákon át lehet aranyat és a fejlesztéshez szükséges elixírt bányászni. A Clash of Clans remek szórakozást nyújthat az elkötelezett és türelmes játékosoknak, tévézés vagy olvasás közben olykor rápillantva ideális.

Papyrus -  Natural Note Taking (Android)


Letöltés Androidra

Az érintőképernyős eszközök megjelenése óta igénylik a felhasználók, hogy eszközüket egy hagyományos papír jegyzettömbhöz hasonlóan használhassák. Mára már számos fizetős és ingyenes felhasználás között választhatunk, amelyek különböző funkciókkal könnyítik meg a jegyzetelést. Az ingyenesen letölthető Papyrus az egyszerszerű, könnyen használható darabok közé tartozik, amit stylus-szal vagy ujjal is lehet használni. A bevitt szöveget egyszerűen lehet javítani, exportálni vagy szerkeszteni, illetve a nyomtatott szöveg, vagy a képek beillesztése is megoldható. A gesztusokkal való szerkesztés gyors és kényelmes, így olyan szituációkban is megállja a helyét, ahol nincs idő bonyolult menükben kutatni a funkciókért. Az alkalmazás képes a nem elektronikus stylus-ok használatakor is különböző vastagságú vonalak rajzolására, mintha valóban papírra nyomnánk különböző erővel a tollat. A Papyrus már majdnem tökéletes jegyzetelő alkalmazás bevásárlólistától az órai jegyzetekig, igaz használatához nem árt egy megfelelően nagy képernyős készülék.


0 Tovább

Gólok és filmek - a hét legjobb appjai

Fociaréna (Android, iOS)

Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Telekom ingyenes appjával a magyar válogatott és az OTP Bank Liga futballmérkőzéseinek néhány perces videós összefoglalóit lehet megnézni. Az appban a meccsek és csapatok eredményeinek statisztikái is elérhetők, és a használója kedvenc klubját is beállíthatja, hogy annak eseményeit azonnal elérje. A mérkőzésekről és a frissen felkerülő videós összeállításokról az app riasztást is tud küldeni.

IOS esetében a Fociaréna az 5.1-es, Androidból a 3.0-s vagy újabb verziót igénylni használtához. Míg a tabellát és a statisztikákat bárki elérheti az appból, a videós összefoglalókat csak a telekomos (korábban T-Mobile-os) ügyfelek érhetik el mobilinternetes kapcsolaton keresztül. A videoletöltéssel nem kell feltétlenül a mobilinternet forgalmát terhelni, wifin keresztül is elérhetők az összefoglalók olyan eszközökről, amelyekben telekomos SIM-kártya működik.

Top Movies (iOS)

Letöltés iOS-re

Ebben a végtelenül egyszerű, de érdekes appban premierjük ideje alapján lehet az ismert amerikai filmeket listázni 1910-től napjainkig. Indításkor minden évtized legnépszerűbb filmjeit listázza az app, de ujjunkkal fokozatosan akár napi szintig változtathatjuk a felsorolás részletességét. Az Emlékmás jött ki hamarabb, vagy a Batman? Ez az app megmondja, de akár a születésnapunkon debütáló filmeket is meg lehet nézni benne egyszerűen.

TownCraft (iOS)

Letöltés iOS-re

Az ezer forint körüli áron megvehető app a MineCraft jócskán leegyszerűsített, ezáltal átlagjátékosok számára élvezetesebbé tett változata. A TownCraftban minden az alapoktól kezdődik: karakterünkkel először csak egy fadarabot és egy követ tudunk összeszedni, ebből azonban hamarosan baltát, majd fafeldolgozó asztalt, végül, ha ha a szén is felbukkan, már kereskedelmi csomópontot is létrehozhatunk, a végcél pedig teljes falvak, civilizációk megalkotása ültetvényekkel és szerszámkészítőkkel.


Google Play Music (Android)


Letöltés Androidra


Október 1-től Magyarországon is elérhető a Google zenei szolgáltatása, amin keresztül vásárolhatnak és online hallgathatnak zenéket a Google fiókkal rendelkező felhasználók. Az Android használók számára az egyik legjobb funkció saját zenei gyűjteményük feltöltése, amit később bárhonnan elérhetnek és hallgathatnak, feltéve, hogy rendelkeznek online kapcsolattal. A Google a feltöltött zeneszámok mennyiségében és nem a tárhely nagyságában határozza meg a feltölthető mennyiséget, ami jelenleg húszerzer darab, de ebbe a megvásárolt zenék nem tartoznak bele. Az applikácó lejátszója egyszerűen kezelhető, letisztult annyit és csak annyit nyújt amit egy ilyen alkalmazástól elvárhatunk a különböző módú kereséstől a hasonló stílusú zenék ajánlásáig. A kínálatról és az ajánlók működéséről a Quart már korábban írt, a lejátszáshoz szükséges alkalmazás egyelőre Androidon érhető el, az iOS változtatot erre a hónapra ígéri a Google, addig is érdemes egy éjszakát eltölteni a zenék feltöltésével.


Readmill (Android, iOS)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

A tabletekre már számos könyvolvasó alkalmazás létezik, ezek közül kétségkívül a legnagyobb mammut az Amazon minden platformra elérhető Kindle alkalmazása, de a Goole és az Apple is kiadott saját programokat. Ezek közös jellemzője, hogy leginkább saját tartalmaikat támogatják és igyekeznek a lehető legjobban megnehezíteni a máshol vásárolt vagy letöltött könyvek olvasását. A Readmill ezzel szemben szabadon betölthetővé vagy feltölthetővé teszi a különböző formátumokat, amelyeket későbbb a felhőből is elérhet a felhasználó. A nagyokkal szemben a Readmill hatalmas előnye, hogy elsősorban telefonokra fejlesztett felülete rendkívül egyszerű, gyors, minden sallangtól, felesleges animációtól mentes. A letisztult egyszerűség mellett az alkalmazás közösségi hálóként is működik, az olvasók követhetik barátaik olvasmányait, kommentálhatják azokat, vagy ajánlhatnak könyveket. A Readmill természetsen üzletként is működik, nagy előnye, hogy a megvásárolható könyvek mellett számos klasszikus tölthető le ingyenesen angol nyelven.


Pinball Rocks HD (Android, iOS)


Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

A flipperjátékokkal már Dunát lehet rekeszteni, mindenk termék, film megkapta már a magáét, a zenei felhozatal azonban kisebb. Így lehet üdítő újdonság a végre Androidon is elérhető Pinball Rocks HD, amivel kellemes perceket lehet eltölteni vonaton vagy éppen az orvosi váróban, fülhallgató használata ajánlott. Az alapjáték természetesen ingyenes, ám ebben egy asztal található, ami az éppen jelenleg divatos dalokat játssza a Sony katalógusából. Az olyan klasszikusokért, mint a Slayer, az AC/DC, már fizetni kell, akárcsak a reklámok eltüntetéséért. A pénzért cserébe új asztalokat és természetesen a zenekarok legjobb dalait kapja a játékos és mi lehet jobb szórakozás, mint a Reign in Bloodra vagy a Shoot to Thrillre nyomkodni felindultan a gép képernyőjét.

0 Tovább

Foci és agytorna - a hét legjobb appjai

FIFA 14 (Android, iOS)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

A világ egyik legnépszerűbb focis játéka már régóta jelen van a tableteken és az okosmobilokon, most a legújabb kiadás is megérkezett erre a platformra. A mai trendeknek megfelelően az alapjáték ingyen tölthető le, de az extra csapatokért és ligákért külön kell fizetni. A játékban bárki összeállíthatja álmai csapatát, és új, a táblagép böködésén alapuló irányítást kapott. Ez eléggé megosztotta tesztelőinket: egyikük a nemrég bemutatott FTS 14 irányítását favorizálta, a másik a FIFÁ-ét. Mindenesetre kissé szokatlan, hogy a játékosokra kell bökösni, eleinte nagyon könnyű összekeverni a passzolást, a kapura rúgást és az egyszerű labdaterelést is. De kétségkívül gyönyörű a játék.

Lumosity (iOS)

Letöltés iOS-re


A Lumosity a legjobb agytornáztató program, amivel valaha találkoztunk. Az appot és a hozzá kapcsolódó weboldalt üzemltető amerikai cég 2007 óta foglalkozik a memóriát, a koncentrálási és problémamegoldási képességet fejlesztő alkalmazásokat. Bár tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a játékok segítik megelőzni például az időskori elbutulást, feladatai egyszerűségük ellenére képesek maximálisan leterhelni a játékost.

Az egyik játékban például csak egy gombra kell bökni annak megfelelően, hogy az előző ábra ugyanaz volt-e, mint amit utána mutatott a gép a játékosnak. Egy másikban a felvillanó ábrák betűket és számokat tartalmaznak, a játék pedig hol arra kérdez rá, hogy mássalhangzót vagy magánhangzót látunk, hol pedig arra, hogy a szám páros vagy páratlan. Egy újabb feladványban sok nyíl közül kell mindig a középső nyíl irányába elhúzni az ujjunkat. Mind kiderül, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Zseniális módon lehet letesztelni vele az agyunk reakcióit.

Sensory Spaces (iOS)

Letöltés iOS-re

A hifieszközöket gyártó Bang & Olufsen promóciós, de ennek ellenére nagyon érdekes -+ és ingyenes - alkalmazása, a Mew nevű dán rockzenekarral készített a Sensory Spaces. A csak iOS-re elérhető alkalmazás használatához mindenképp szükség van fej-, vagy fülhallgatóra, mivel a játékos feladata, hogy mindig abba az irányba döntse a táblagépet vagy okostelefont, amerről egy adott hangot hall. Ezt pedig a beépített minihangszórókkal egyáltalán nem lehet érzékelni. A megtalált hangokból végül egy teljes zeneszám áll össze.

Iron Sky Invasion (Android, iOS)


Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

A tavaly megjelent űrnácis Iron Sky című film alapján íródott játékban a főhősnek a Hold sötét oldaláról támadó nácikat kell megállítania a Föld elfoglalásában. A látványos és jól megcsinált 3D shoot-em up-ban különböző tulajdonságokkal felszerelt harci gépekkel kell irtani a Reich repülő csészealjait és űrzeppelinjeit. A játék során elért teljesítményeket kreditekkel jutalmazzák, amikkel új hajókat, fegyvereket lehet vásárolni. Az egyes pályák újrajátszhatóak, így van lehetőség és idő gyűjtögetni a nagyobb ütközetekre. A játék izgalmas, jól irányítható és kicsit nehezebb, mint elsőre várnánk, rossz tulajdonsága, hogy nem örökölte meg a film kellemesen debil hangulatát, illetve a Laibach zenéjét. Ennek megfelelően csupán a megvalósítás és a külalak emeli ki a hasonszőrű játékok közül, igaz önmagában is megállja a helyét a filmmel párosítva még jobb szórakozást nyújthat. Az ingyenes freemium és fizetős változatok között csak annyi a különbség, hogy előbbiben reklámokra kell bökni egyes menükben, ami kifejezetten zavaró.

Aces of the Luftwaffe (iOS, Android, Windows Phone)


Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Letöltés Windowsra


Elsőre nem tűnt nagy számnak a sokak által ajnározott Aces, de néhány perc játék

után kiderült mi is a varázsa. A készítőknek sikerült megidéznie a játéktermi hangulatot, aki dobált rengeteg huszast hasonló játékokba vagy csak otthon nyüstölte a C64 joystickját fél éjszaka Blue Max-et játszva annak mindenképpen ajánlott. Az Androidra és Windows-ra ingyenesen, iOS-re megvásárlás után letölthető app klasszikus felső nézeti lövöldözés, ahol a támadó német légierőt kell visszaverni. Három különböző tulajdonságokkal rendelkező gép közül lehet választani, amelyekből az alapgép érhető csak el a játék kezdetén. A pályákon gyűjtött kitüntetésekért később különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, amikre szükség is lesz. A kezdeti könnyű játékmenet folyamatosan nehezedik, az egyszerű vadászküldetések után gyorsan megjelennek a kísérgetős és bombázós missziók is, a három főellenség pedig igazán próbárateszi majd a reflexeket. A pixeles retró hangulatú grafika szintén a játéktermi élményeket idézi, egyik hátránya, hogy a robbanások közepette gyakran nehéz követni a játékot.


Another World (iOS, Android)




Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re



A több mint 20 éve megjelent PC-s klasszikus immár Androidra és iOS-re is megvásárolható, a játék némi ráncfelvarrást leszámítva minden tekintetben megegyezik a klasszikus kiadással. A történet szerint hősünk egy rosszul sikerült kísérletet követően egy idegen bolygón találja magát, ahol a túlélésért kell küzdenie. A világot 1991-ben megrengető játék még ma is szórakoztató, igaz a játékot ismerők számára alig egy óra alatt kijátszható, ha emlékeznek a feladatokra. Újítás, hogy a mostani kiadásban nehézségi fokozatok is vannak, növelve a kihívást, az idegenek potosabban lőnek, az állatok pedig, gyorsabbak lesznek. Az érintőképernyős irányítás meglehetősen nehézkes, sokáig tart megszokni, inkább a direkt, virtuális gombokkal való kezelést ajánljuk. Akárcsak korábban, a játékos most sem kap semmilyen segítséget, így rengeteg gyakorlás, zsákutca és újrakezdés szükséges a feladatok megoldásához. A játékmenet, habár lineáris, ma is formabontó és szórakoztató. Jó érzés a játéktörténelem egy darabját magunkkal cipelni farzsebünkben, az Another World megvásárlása egyben vezeklés is lehet a 20 évvel ezelőtti kalózkodás miatt.

0 Tovább

Kaland, játék, kockázat - hét legjobb appjai iOS-re

A lapozgatós könyvek új generációja éled újjá iPaden magasabb színvonalat képviselve, de a csillagháborús Angry Birdök is visszatértek.

Crowded Fiction

Az app letöltése


Előrebocsátjuk, hogy semmi baj a hagyományos könyvekkel, de a Crowded Fiction nevű app ötletes módon képes felturbózni a szöveges irodalmat. Az egyelőre kizárólag iPhone-ra és iPadra elérhető app egy interaktív regényt takar, amelynek mintapéldányát lehet elolvasni ingyenn, a teljes kötetet külön lehet megvenni.

A szöveg nem oldalanként , hanem szavanként és mondatonként jelenik meg a képernyőn, kissé a filmes feliratokhoz hasonlóan. A megjelenítés sebességét szabályozni lehet, így az angolul gyorsabban vagy lassabban olvasók is kényelmesen tudják használni a Párizs alatti katakombákban játszódó kötetet. Időnként olyan szavak jelennek meg a szövegben, amelyekre bökve extra információkat lehet kapni, máskor a főhős, egy Jackson nevű újságíró cselekvését befolyásolhatjuk egyetlen ujjmozdulattal döntéshelyzetekben. Máskor egy adott mondat többféle befejezése villog a kijelzőn, melyek közül a nekünk szimpatikusat kell kiválasztani. Természetesen a döntés a történet későbbi alakulására is hatással van. A Crowded Fiction méltó utódja a nyolcvanas évek Kaland, játék, kockázat köteteinek, színvonala felül is múlja azokat, pedig nem operál látványos ábrákkal vagy rajzokkal sem, egyedül néhány szón alkalmaz szolid vizuális effektusokat.

Angry Birds Star Wars II

Az app letöltése

A Windows 8 és az Android mellett iOS-re is megérkezett a legnépszerűbb mobiljáték folytatása, amely a Csillagok háborújának világában játszódik. A lázadókat a madarak, a sötét oldal szimpatizánsait a malacok alakítják. Ebben a játékban bármelyik oldalra állhat a játékos.

A 0,9 euróba, vagyis 270 forint körüli összegbe kerülő alapcsomag 30 speciális karaktert tartalmaz, külön megvásárolható karakterként további madarak és malacok érhetők el. A program a műanyagból készült Angry Birds karaktereket is képes beolvasni a játékba QR-kódok segítségével, ha valaki rendelkezik ilyenekkel, nem kell külön megvennie a virtuális másaikat.


Disney Infinity: Toy Box

Az app letöltése

A konzolok után az iPadre is megérkezett a Disney játéka, amelyben saját virtuális világot építhetnek a gyerekek. A játékban ötven ingyenes tárgy és figura kapott helyet, amelyek mindegyike valamelyik animációs filmből - például a Szörny Rt-ből vagy a Verdákból - lehetnek ismerősek. A szerkesztőfelületen saját versenypályákat tervezhetnek. Mivel a játék konzolokra is elérhető, a táblagépen készült pályákat a Disney-nél regisztrált fiókkal jobb minőségben, a tévén is lehet játszani. A játékból valódi pénzért is lehet virtuális tárgyakat vásárolni, ha a szülők ezt nem korlátozták le a táblagépen.

Az appot érdemes minél előbb letölteni, mert csak október közepéig lehet ingyenesen elérni, és egyelőre csak az iPaddel kompatibilis, az iPhone-nal nem. A futtatásához minimum egy iPad 2-re szükség van.

Ha szereted az appokat, kövesd a Techbázist a Facebookon is!

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Coast by Opera


Az app letöltése

A norvég Opera böngésző fejlesztőinek munkája a kizárólag iPadre készült Coast, amely szerintük lepipálja a beépített Safarit is, bár ez nem is akkora kihívás. A Coast egyediségét az adja, hogy teljes képernyős nézetet használ, hogy a lehető legnagyobb hasznos felületet biztosítsa a böngészéshez. Megnyitható vele a YouTube vagy a Vimeo és a Videa is gond nélkül. Az előző oldalra visszalépéshez elég balról jobbra elhúzni az ujjunkat a képernyőn, a kijelző aljáról pedig a kedvenc oldalak és az aktuálisan megnyitott honlapok listáját lehet elérni.

Where’s my Water 2

Az app letöltése

Elődjével ellentétben már nem fizetős appként, hanem freemium üzleti modellben jelent meg az Angry Birds mellett a második legkedveltebb ügyességi, logikai játék folytatása. Ez azt jelenti, hogy a száz pálya mellé fizetős extraként különböző könnyítéseket, segítséget lehet vásárolni valódi pénzért. Ha nem szeretnénk, hogy a gyerek vagyonokat költsön erre, az iOS beállításai között a szülői felügyelettel le lehet kódolni a vásárlás lehetőségét. Kellő kitartással elvileg a játék teljes egészében végigjátszható ingyen  is, de a játszással töltött idő alatt egy "energiacsík" folyamatosan csökken, amit extra teljesítménnyel vagy készpénzzel lehet feltölteni: az átlagjátékos valószínűleg rászorul majd az utóbbira.

Az új pályák mellett a játékban új játékmód, a Duck Rush is helyet kapott, ebben a folyamatosan  mozgó képernyőn kell gyorsan a megfelelő irányba utat ásni a lefele ömlő víztömeg számára úgy, hogy lehetőleg minden elérhető bónusz az útjába essen. Az új részben már a facebookos ismerősökkel is össze lehet mérni a tudásunkat egy-egy pálya teljesítésének színvonala alapján.


FTS 14

Az app letöltése

Új verzió készült az egyik legnépszerűbb táblagépes fociszimulátorból. Az FTS 14-et meglepően jól lehet irányítani az érintőképernyőn lévő virtuális vezérlőkkel, és gyakorlómódot is beépítettek a játékba a szükséges reflexek betanulásához. Egy kétkezes és egy egyérintéses mód is kiválasztható. A játékban 180 csapat kapott helyet, akiknek az új részben a játékos akár a menedzsere is lehet, ha maga a játék kevésbé érdekli: akár a magyar csapat összeállítását és stratégiáját is testre lehet szabni a győzelemért. Ez a játék is freemium modellt használ, összes funkcióját a fizetős VIP mód megvásárlásával lehet elérni.

0 Tovább

Pusztítás és spriccelés a hét iOS-es appjaiban

Az egyik játékban egy sziklával kell rombolni, egy másikban tüzet kell oltani okosan, a harmadik app pedig fotózni tanít interaktívan.

Giant Boulder of Dash

Az app letöltése

Grafikája nagyon hasonlít a Katamari Damacyre, de ebben a játékban nem tárgyakat kell magunkkal görgetni, hanem egy cuki kősziklával kell a pálya elején felsorolt dolgokat elpusztítanunk. Még egy ilyen hatalmas kődarab sem képes mindent azonnal összezúzni, a nagyobb épületeknek például többször is neki kell mennünk, a hegyes csapdák pedig szétrobbantják a követ, ezért át kell ugrani vagy ki kell kerülni azokat. Szerencsére különböző bónuszok segítik a boldogulást, az irányítás pedig egyaránt történhet a képernyő döntögetésével vagy tapogatásával is. A játék ingyenes.

Sprinkle Islands

Az app letöltése

Bár címe magyarul elég bizarrul hangzik - Spriccelő szigetek - egy nagyon élvezetes ügyességi és logikai játékot takar, amelyet néhány napig ingyenesen lehet letölteni, ezért érdemes minél hamarabb kipróbálni. A főszereplő egy aranyos tűzoltóautó, amelynek fecskendőjét daruszerűen meg lehet emelni, ezt irányíthatja maga a játékos. A feladat természetesen a tűzoltás, ám a pályákon előre haladva egyre több furfangra lesz szükségünk, hogy a barlangokban és csapóajtók mögött bújkáló lángnyelveket elolthassuk, vagy kapcsolókat aktiváljunk. A fröccsenő víz fizikája elképesztően élethű, a feladványok pedig élvezetesek, nem csak gyerekeknek érdemes kipróbálniuk a játékot.

Lens-Lab

Az app letöltése

Szeretnél végre manuális beállításokkal fotózni? A szeptember első hetében ingyenesen letölthető app ebben segít. Interaktív ábráján azonnal megmutatja, melyik beállításnak mi a hatása, például mi történik, amikor tág vagy szűk rekesszel fotózunk, mi látható eltérő fókusztávolságok mellett.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

IPadjére költöznek a legszuperebb autók, Super Marióék a városban garázdálkodnak, az iPhone pedig kiszámolja a jattot is.

Super Brothers

Az app az iTuneson

Túl béna volt a Super Mario a kék felhők és várkastélyok között játszódó történetével? Az Adidas által szponzorált, ezáltal virtuális cipő-, és ruhaboltokkal alaposan teleszórt játékban két hotdogra éhes testvérrel kell a városi pályák végére jutni. A hangeffektusok és a grafikai elemek mind-mind a Super Mario hangulatát idézik, fel lehet venni benne testnövelő gombát is, de elég sok új elemmel is találkozhatunk - ilyenek például a lejtők, a szörnyek, illetve a néhány lépés után megsemmisülő felhődarabkák.


Tip Grabber

Az app az iTuneson

Nem megy a matek, túl nehéz kiszámolni, ki mennyit fizet az étteremben vagy bárban? Ilyen helyzetekben segít a 270 forintba kerülő app. Bár eredetileg amerikai felhasználóknak szánták, képes a magyar éttermi számlákat is feldolgozni, csak a forint helyett jelez tévesen dollárösszeget. Ehhez csak le kell fotózni a számlán a tételeket és a végösszeget, és rákattintani a feldolgozás gombjára. Sajnos az app elég lassan végzi a szövegfelismerést, de cserébe elég hatékony, végszükség esetén pedig manuálisan is be lehet pötyögni a végösszeget. A fogyasztó személyek száma, és a borravaló nagyságának megadását követően kiszámolja, kinek mennyit kell fizetnie - ezáltal csak akkor lehet jól használni, ha a baráti társaság fogyasztása legalább megközelítőleg hasonló volt.

Road Inc. - Legendary Cars

Az app az iTuneson

A múlt héten az emberi test működését bemutató klassz oktatóprogramot találtunk, e heti ajánlatunk a legendás sportautók világába kalauzolja el az iPad használóját. Az e sorok írásakor akciósan ingyen is elérhető appban ötven különböző autóklasszis mindenre kiterjedő ismertetője érhető el a virtuális szalonban való körbenézéstől az archív fotókig és pontos műszaki adatokig. Alapból a program a Ferrari 250 GTO adatbázisát tartalmazza, de akár a Ford GT, a néhány évvel ezelőtti Bugatti Veyron, vagy a nyolcvanas évek Ferrari Testarossájának aktáit is letöltheti. Próbánk során a letöltés egy gyors netkapcsolaton sem volt fürge, és többször megszakadt, vélhetően az ingyenes verzióra rákattanó felhasználók által generált extra forgalom miatt. Pár nap múlva érdemes elővenni ezt az angol nyelvű appot bárkinek, akit kicsit is érdekelnek az autók.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Saját testében turkálhat a legjobb oktatóappal, a Telekom ügyintézni segít, az Asphalt legújabb részében  pedig már ugratni is lehet.

The Human Body by Tinybop

Az app oldala az iTuneson

Mintegy nyolcszáz forintnak megfelelő eurót kell fizetni, de minden egyes forintját megéri ez a gyerekeknek szánt, de felnőttek számára is érdekes oktatóprogram, amely az emberi test működésébe avatja be használóját. Talán ez az app a valaha készült legjobb oktatóprogram, amit próbáltunk, ráadásul a külföldi készítője ellenére magyar nyelvű.

A kizárólag iOS-re elérhető appban gyerek és felnőttkorú, eltérő nemű emberek virtuális bábjain lehet megvizsgálni a test működését. A kezelőfelület rendkívül jól kitalált, szöveges információt csak minimálisat tartalmaz, és az is kikapcsolható. A baloldali piktogramok segítségével lehet kiválasztani, hogy a szervezet mely részeit szeretnénk egy-egy rétegként bekapcsolni a bábon. Például lehetőség van arra, hogy csak az emésztőrendszert, a keringési rendszert, vagy a csontozatot lássuk, de ezeket együtt is megjeleníthetjük.

Minden réteg esetében lehetőség van mélyebb vizsgálatra is: például működés közben láthatjuk a szívkamrák működését, az emésztőrendszert pedig úgy vizsgálhatjuk meg, hogy a bábot etetjük és itatjuk, felhalmozva gyomrában az élelmet. Ami aztán a vékony-, majd a vastagbélbe kerül, és távozik. Ötletesen van megoldva a szem működésének bemutatója is, amely az iPad vagy iPhone beépített kameráján át demonstrálja a szem alkotóelemeinek működését.

A baloldali beállítás menüből bekapcsolható, hogy a program magyarul kiírja az éppben bemutatott szervek és testrészek elnevezéseit. Ezekről részletes információkkal nem szolgál, de ez nem is baj, hiszen az appot úgy tervezték, hogy minden működését interaktív módon mutassa be. Ha valamit mélyebben szeretnénk megismerni, úgyis rá lehet keresni az interneten, de az kevésbé izgalmas.

Telekom

Az app oldala az iTuneson

IOs-re és Androidra is kiadta a mobil és vezetékes ügyfeleit mostantól egyetlen közös márkanéven kiszolgáló Magyar Telekom. A Telekom appot wifis kapcsolaton keresztül az ügyfélazonosító és a jelszó vagy kód birtokában lehet használni, telekomos mobilinternetes kapcsolat esetében azonban automatikusan beazonosítja az adott előfizetőt ezek megadása nélkül is.

Az appból el lehet érni minden telekomos előfizetéssel kapcsolatos ügyintézési lehetőséget, díjmentesen lekérdezhető az egyenleg, elektronikusan elvégezhető a számla befizetése, illetve meg lehet nézni a hűségpontok aktuális állását is. Az app egyben virtuális Kapcsolat-kártyaként is szolgál, a képernyőn megjelenő számsorral a kártya birtokosa a plasztikkártya nélkül is igénybe vehet kedvezményeket az elfogadóhelyeken. Egyben a legközelebbi Telekom ügyfélkapcsolati ponthoz is el tudja navigálni használóját az iPhone-ra tervezett, de iPaden is futtatható applikáció.

Asphalt 8: Airborne

Az app oldala az iTuneson

Megjelent a folytatása az egyik legismertebb táblagépes autóversenyes játéknak. Jutányosnak mondható, háromszáz forintnál alacsonyabb áron elvihető, ezért viszont csak korlátozott tartalomhoz jutunk. Az Asphalt 8 ugyanis freemium üzleti modellben készült, az extra pályákért és autókért és más könnyítésekért külön kell fizetni. Természetesen a játék orrán-száján a kedvező extra ajánlatokat promótálja, még a nyitóképernyőjén is csak ezek vannak, lejjebb kell görgetni ahhoz is, hogy egyáltalán játszhassunk vele.

Az új Asphalt futtatásához legalább iPhone 4, negyedik generációs iPod Touch, iPad 2, vagy iPad Mini szükséges, azaz nem feltétlenül a legújabb modelleken fut csak. Újdonságának a látványosabb pályák mellett az ugratók számítanak, amelyek jóval érdekesebbé teszik a játékmenetet. Természetesen továbbra sem szimulációról szól a program, viszont hosszan és látványosan lehet benne farolni és az ütközések kivitele is sokat javult. Miután a játék közel egy gigabájt, elég sokáig tart a letöltése, erre érdemes felkészülni.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Minden idők egyik legjobb fodrászprogramja, valamint egy középkori ágyús és egy napjaink fegyvereit felvonultató lövöldözős játék várja a heti applistán.

Cannon Crasha

Az app oldala

Csak néhány napig lehet ingyenesen letölteni a remek ágyúval lövöldözős játékot. Bár jellegük hasonló, a Castle Crasha azért sokkal jobb az Angry Birdsnél, mert itt a harcos feleknek egyaránt van egy megvédendő váruk is. Az ágyúlövedék mellett bevethető varázslat, kezdetleges légierő, íjászok és páncélos harcosok is, akik különböző módon és irányokból támadják az ellent. Az iPades verziót nem csak egyedül, hanem akár egyetlen táblagépen ketten, egymás ellen is lehet játszani, ami egy hosszú utazás alatt kimondottan jó elfoglaltság.

Overkill 2

Az app oldala

A napokban jelent meg az ismert táblagépes játéknak számító Overkill folytatása. Az fps-ekre hajazó, látványos lövöldözős játék folytatásának nagy újítása a multiplayer játékmód, amely több iPhone és iPad készülék használatával érhető el. Az Overkill 2 biztosan nem a legbonyolultabb játék, ami a platformra született, de a játékos rögzített pozíciónak köszönhetően legalább nem kínszenvedés irányítani érintőképernyőn sem. Egy csomó fegyver és több pálya is elérhető a játékban, de ezek egy részéért fizetni kell az egyébként ingyenes játékban.

Toca Hair Salon

Az app oldala

Mindössze egy napig lehet ingyenesen letölteni a világ legviccesebb fodrászprogramját, amelyet gyerekeknek szántak az alkotók. Ebben a játékban a vicces mesefiguráknak lehet új frizurát készíteni. A munkához a képernyő alján lapozható felszerelést lehet használni, amelyben az olló és a fésű mellett hajnövesztő, festék, sampon és felnyíró gép valamint hajszárító is megtalálható. A kihívást az adja, hogy a figurák nem adják egyértelműen a tudtunkra, hogy milyen frizurát szeretnének, hanem az elvégzett műveleteket díjazzák mosollyal vagy fintorgással. A haj fizikája elképesztően jó a játékban, nem csak a gyerek, de anya is játszani fog vele.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Készítsünk saját Transformert, ugráljunk a japánok tévémacijával, a gyereket pedig a Mese.tv szórakoztatja.

Domo Jump

Az app oldala

Nem eredeti ötleten alapul, de gyerek és felnőtt számára is élvezetes játék a Domo Jump. Ennek főszereplője civilben a japán közszolgálati tévé kabalafigurájaként dolgozik. A folyamatosan ugráló Domóval a képernyőn megjelenő platformokon kell minél több bónusz felvételével feljebb jutni. Az ugrálás ritmusát a gép szabályozza, a játékos az iPhone vagy iPad megfelelő irányba döntésével tudja a megfelelő irányba dönteni a figurát. A lényeg, hogy Domo semmiképp ne zuhanjon a mélybe.


Mese.tv

Az app oldala

Sokat kell várakozni valahol? Apa kölcsönadja az iPhone-ját vagy az iPadet? Ha igen, akkor a gyerek nagy hasznát veheti a Mese.tv friss iOS-es alkalmazásának. Az appot sajnos alapvetően iPhone-ra tervezték, bár a képernyőnagyítással iPaden is használni lehet, és a videók ekkor sem néznek ki csúnyán, egyedül az alul és felül megjelenő csík zavaró. A kategóriákba sorolt, streamként elérhető műsorok megnyitásán túl az app nem tud semmit, sajnos ideiglenes offline mentést sem tesz lehetővé.




Transformers Construct-bots

Az app oldala

A Hasbro ingyenes appot adott ki a Construct-bots márkanevű Transformer játékrobotjaihoz. Az év elején bemutatott robotok sajátossága, hogy alkotóelemeik cserélhetők, így a járművé alakuló gépembereket a legkülönbözőbb eszközökkel és fegyverekkel lehet felszerelni. Erre van mód az appban is: a csontvázszerűen lecsupaszított vázra a játékos applikálhatja rá a neki szimpatikus fejet, lábat, de ha kedve tartja, akár egy lézerfegyvert pattinthat a robot nyakára, kerekeket a vádlijára a rendelkezésre álló 200 ezer virtuális érméből.


A kész robotok vicces mozdulatokat produkálnak, még táncoltatni is lehet őket, a virtuális gépekről pedig képernyőmentéseket lehet küldeni a Facebookra.  A robotokat egymás elleni harcba is lehet küldeni, ami azonban sajnos elég béna, a küzdelmet ugyanis nem lehet végignézni, csak egy tipizált animációt játszik le a játék, a végén pedig közli, ki a győztes. A megnyert pontokból tovább lehet fejleszteni a saját robotot, így ennek ellenére pár óráig biztosan ellesz vele a gyerek, ha már unja a legót.

0 Tovább

Szagolgatás nélkül is lehet parfümöt találni

Perfumance néven parfümajáló szoftvert fejlesztett egy magyar csapat. Nyolc illatszert kell értékelni, hogy az algoritmus megtanulja a felhasználó ízlését, és utána kilencedikre már tud ajánlatot tenni az app.



A Perfumance összegzi a parfümök adatait és a felhasználói élményeket a személyes szempontokkal. Az első használatkor egyszerű interakciókon keresztül térképezi fel a felhasználó ízlését, majd néhány személyes értékelés után kialakít egy profilt.A felhasználói jellemzőket és az adatbázisban lévő több ezer parfüm jellemzőit kifinomult címkerendszer rögzíti. A parfümök tulajdonságait hivatásos parfümőr határozza meg, míg az egyénre jellemző címkéket a felhasználó maga adja meg értékeléskor.

A korábbi értékelések alapján az app úgy tud parfümöt ajánlani, hogy a felhasználónak nem kell végigszaglásznia a teljes kínálatot. Az app más típusú ajánlási funkcióval is rendelkezik, például a sztárok kedvenc parfümjeire vagy a legtrendibb illatszerekre is felhívja a figyelmet.

Az alkalmazás egyelőre csak iOS-re érhető el, az androidos verzió várhatóan őszre lesz kész.

1 Tovább

A hét legjobb appjai iOS-re

Előre és hátra fotózó app, a legjobb művészeti puzzle, és egy tengeri mentős játék a heti top 3-ban.

Frontback

Az app oldala

Jó lenne egy közös fotó a haverokkal, de nincs, aki elkészítse? Ilyen helyzetben jön jól a Frontback! Ezzel az appal az iPhone előlapi és hátlapi kamerájával is lehet fotózni. A két fotót egymás után kell készíteni, így a telefon tulajdonosának nem szükséges két irányban való fotózásra összpontosítania. A kész duplafotót utána meg lehet osztani a Facebookon és Twitteren is. Bár az appot iPhone-ra optimalizálták, iPaden is futtatni lehet a kisebb felbontást felnagyítva.

Marine Missions

Az app oldala

A gyerekek imádják a tableteket, nem véletlen, hogy a National Geographic Kids is készített számukra egy klassz játékot. Az amerikai app angol nyelven kommunikál, ezért a szülői segítség nem árt hozzá. Néhány perc után a használat könnyen elsajátítható. Egy jetpacket viselő mókás rákkal kell a világ különböző pontjaira hajózni, hogy ott  szennyezéseket szüntessünk meg, vagy természeti jelenségeken alapuló missziókat hajtsunk végre - eközben az óceánok neveit is könnyen meg lehet tanulni.  A természetes vizek megtisztítása az ujjakkal történik, egyszerűen rá kell bökni a szemétre, az olajfoltot pedig hosszan kell dörzsölni, végül az iPad rázásával kell kiüríteni a szemeteskukát. Más missziókban például szörfözni kell, vagy egy örvényből kihalászni a felszerelést, és vicces tengeri lényeket is össze lehet rakni a játékban. Pont annyira egyszerű, hogy egy kisgyerek imádja.

Artistico

Az app oldala

Azt valószínűleg nem lehet elmondani, hogy az átlagmagyar a festészet hatalmas rajongója. Ez a játék azonban a művészet iránt a legkevésbé sem fogékony embernek is kedvére való. Az Artisticóban világhírű festményeket kell összerakni egy fakó vázlaton a megfelelő helyezett darabkákkal. Kapásból Vincent Van Gogh Csillagos éj című festményével indít a játék, amelynek eredetije egyébként a New York-i Modern Művészetek mÚzeumában van kiállítva, és több mint százmillió dollárt ér. A játékhoz ingyenesen a "Modern művészet gyökerei" című modul érhető el, nyolc festménnyel, az egyéb korok festészetét feldolgozó extra csomagokért néhány dollárt kérnek el. Minden egyes festményről és azok festőiről is háttérinformációkat és érdekességeket lehet olvasni (angolul) a következő kirakós indítása előtt. Ez az app kifejezetten tabletre való, csak egy ilyen eszközön lehet jól játszani vele.

0 Tovább

A hét legjobb appjai iPhone-ra és iPadre

Végre jól használható a Google Maps, nosztalgiázhatunk a Prince of Persiával, és szerencsére nem lett giccses a hivatalos Micimackó app sem. Heti iOS top hármas válogatás.

Google Maps

Letöltés innen

Az iOS-re eddig csak iPhone-os verziója volt a Google térképének, a héten megjelent új verzió végre az iPaden is normálisan, teljes képernyős méretben, nagyfelbontásban működik. A 2.0-s verzió a megújult webes felülethez hasonlóan kezelhető, sokkal letisztultabb lett a menürendszere, és egyelőre béta verzióban, de már beépítve tartalmazza a navigációs funkciót is. Az új verzióban sokkal egyértelműbb lett a Street View használata is: a kicsi emberke helyett hosszan rá kell bökni egy térképfelületre, és a felnyíló kicsi ablakban lehet elérni többek közt a panorámaképes funkciót is. A 2.0-s kiadásban a helyek felfedezése is sokkal egyszerűbbé vált.

Winnie-the-Pooh / Micimackó

Letöltés innen

Félve nyomtuk meg a telepítés gombját A.A. Milne 1926-ban papírra vetett mesekönyvének appváltozatának adatlapján. Szerencsére a Micimackó eredeti változatának hivatalos kiadója, az Egmont cég nem esett túlzásokba a könyv digitális változatának kidolgozásakor: a végeredmény nem lett sem giccses, sem pedig ostoba. Az angol nyelvű hangoskönyvként hallgatható, illetve narráció nélkül is olvasható digitális kötet illusztrációinak alapjául E. H. Shepard eredeti rajzai szolgálnak. Ezeket csak minimális effektusokkal tették interaktívvá: az első oldalon például Micimackóra bökve hümmög és izeg-mozog a fatörzsön ülve, előtte pedig pattog a tűz. A folytatásban is csak minimális mozdulatokat tesznek a karakterek, így szerintünk a művészi érték nem sérült, de a kötet így jobban megfelel a mai gyerekek elvárásainak.  Az egyes fejezetek sorra jelennek meg a kötetből, melyek közül csak az első ingyenes, a már megjelent folytatásokat 2,7 euróért, vagyis 800 forintért mérik, csakúgy, mint a Shapard eredeti vázlatainak digitalizált kópiáit, a művészek önéletrajzait és egyéb információkat tartalmazó háttéranyagok.


Prince of Persia Retro


Letöltés innen

A Ubisoft ingyenesen elérhetővé tette a klasszikus PC-s játék grafikailag kissé feltuningolt, de hangulatában teljes egészében az eredetijével azonos változatát. A táblagépes verzió esetében jól sikerült megoldani az irányítást, a bal kéznél lévő virtuális gombokkal lehet jobbra-balra szaladni, a jobbnál lévőkkel pedig ugrani, guggolni, illetve mászni és lassan, pontosan lépkedni.  Ennek köszönhetően az élmény ugyanolyna, mint az 1989-es első részben, a grafikát pedig csak pont annyira újították fel, hogy a túlságosan kis felbontás miatt a mai fejlett tableteken ne legyen vállalhatatlanul csúnya a játék. Bárcsak minden konverzió ilyen jól sikerülne!

2 Tovább

A hét legjobb appjai

Carmageddon

Tableten tért vissza a videojátékok történetének egyik első komoly botrányjátéka. A Carmageddonban egy őrült jövőbeli autóverseny résztvevői lehetünk, amelyben a fő cél nem az, hogy elsőként célba érjünk, hanem az a fontos, hogy minden más riválist összetörjünk. Természetesen az utcán mászkáló gyalogosok sem maradnak biztonságban: ez az első játék, ahol az ártatlan járókelők elcsapásáért bónuszpontok járnak. Erőszakossága miatt a Carmageddont csak nosztalgiázni vágyó felnőtt játékosoknak ajánljuk. A játékból létezik egyetlen pályát tartalmazó ingyenes kiadás, ami azért is hasznos, mert így letesztelhetjük, sikerül-e egyáltalán érintőképernyőn át is jól vezetni Max Damage jól ismert piros járgányát.


Ár: ingyenes, 433 forint (Android), 1000 forint (iOS)

Platform: iOS, Android

Adobe Photoshop Express

Az Adobe erősen lebutított funkciókkal rendelkező, de cserébe ingyenes képszerkesztő appja már jó ideje elérhető Androidra és iOS-re, a napokban azonban a Windows 8-as kiadás is megérkezett. A teljes képernyős app elég gusztusos felülettel rendelkezik, leginkább fotók automatikus feljavítására, effektusok alkalmazására, vagy a képkivágás alkalmazására lehet használni. A dollárjellel megjelölt ikonokról elérhető funkciókért fizetni kell, de a vásárlás nem tűnik túl jó üzletnek, hiszen az 1100 forintos apphoz képest az ingyenes Picasa sokkal többet tud - bár nem tabletre optimalizált a felülete.


Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS, Windows 8

Little Dentist


Fogorvoshoz kell vinni a gyereket? Ezzel a játékkal pszichésen jó előre fel lehet készíteni a rá váró kellemetlenségre. A Little Dentist néhány perc gyakorlás után könnyen játszható: a lyukas fogakat meg kell fúrni, a feketéket ki kell húzni (ha megfogtuk a fogóval, rázzuk meg a telefont vagy a tabletet), a fogkövet le kell csiszolni. A műszerek hangja még a játékban is vérfagyasztó, így mindenképpen jó edzés a valódi fogorvos felkereséséhez.


Ár: ingyenes

Platform: Android

Angry Birds Space HD

A hétfőn esedékes amerikai ünnep, a Memorial Day, vagyis a Háborús Hősök Emléknapja alkalmából ideiglenesen - május 29-ig - ingyenesen tölthető le iPhone-ra és az iPadre szánt HD változatban egyaránt. Androidra a játékból már régebb óta létezik reklámokat tartalmazó, ingyenes kiadás, az iOS-re azonban most először lehet ingyenesen letölteni a játékot. A Space-ben az ismert madarak és malacok nem a szokásos sík pályán, hanem eltérő gravitációs mezővel rendelkező bolygókon tűnnek fel, amelyek mindegyikén más-más stratégiával lehet célba találni.


Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

Észkerék

A kilencvenes évek legendás tévés vetélkedőjének - és az ennek alapján készült számítógépes játéknak - állít emléket az Észkerék nevű androidos játék. A programot nehéz szépnek nevezni, az okostelefonon még csak-csak működő felület tableten szétcsúszik, viszont pont annyira szórakoztató, mint régen volt. Az egyjátékos módban legendás magyar kvízgurukkal lehet megbirkózni, akiket a számítógép irányít, kétjátékos módban pedig a készüléket egymásnak adogatva játszhatunk. A program folyamatosan javul és frissül, nem csak a nosztalgiaértéke miatt érdemes feltelepíteni.

Ár: ingyenes

Platform: Android

0 Tovább

A legjobb appok őrült exek ellen

Őrült exbarát vagy barátnő, agresszív MLM-es ismerős zaklatja telefonon? Olyan appokat kerestünk, amelyekkel kizárhatja a nemkívánatos hívásokat és üzeneteket az okostelefonról.

Már Magyarországon büntetőjogilag is felelősségre vonni bárkit, aki  kéretlen üzenetekkel vagy hívásokkal zaklatja ismerősét vagy rokonát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az illetőt feljelentsék a rendőrségen, hiszen a szolgáltatók magánembereknek nem adnak ki semmilyen személyes adatot, ezekhez csak a nyomozó szerverk juthatnak hozzá. Egy telemarketinges idegesítő fellépése azonban nem ad okot a feljelentésre: annak jártunk utána, hogy milyen applikációk segítségével lehet egyszerűen blokkolni bejövő hívásokat.

Nem jó mindenre az iPhone beépített szűrője

Az iPhone-t használóknak részben könnyű dolga van, mert a készüléken futó iOS szoftver eleve tartalmaz egy “Ne zavarjanak” elnevezésű funkciót. Ezt nem csak manuálisan, de akár automata időzítéssel is lehet aktiválni, segítségével a bejövő hívásokról való értesítők kikapcsolhatók.

Az iOS-be épített megoldás lehetővé teszi, hogy például csak a kedvenc, vagy egy adott csoporthoz kontaktok listáján szereplő számokról jelezzen beérkező hívást és üzenetet a telefon, ha bárki más hív, ne csörögjön és ne is villogjon.

Sajnos a funkció használatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hamar kiderült, hogy csak akkor aktív, ha az iPhone képernyője zárolt vagy kikapcsolt módban van. Vagyis akkor, ha a telefon be van kapcsolva, de tulajdonosa nem olvasgat rajta híreket, vagy játszik a képernyőn. Aktív használat esetén ugyanis az iOS hívásszűrője minden hívásról és üzenetről értesít. Ez nem is lenne baj, de az Apple szoftverének zártsága miatt nem lehet külső szoftverrel sem megvalósítani a hívások blokkolását, egyedül feltört telefonokra létezik egy felhackelhető megoldás.

Az Androidról kitilthatók a kellemetlenkedők


Nagyobb testreszabhatósága miatt a Google Android szoftverét futtató telefonokon teljességgel száműzhetők a nemkívánatos hívások és SMS-ek. A Play piactér tele van hívásblokkolást kínáló ingyenes alkalmazásokkal, ám az elérhető appok többsége nem működik igazán jól. Az általános hiba, hogy ugyan képesek automatikusan bontani a hívást egy-egy kiválasztott kontakt esetében, de az elmaradt hívást visszajelző indikátort és a készülék jelzőfényének villogtatását nem tiltják le.

Esetenként teljesen blokkolta, máskor viszont a notifikációt elfelejtette törölni két fizetős app, a fél évre 1200 forintért előfizethető NQ Call Blocker, illetve az Extreme Call Blocker (Stealth), amelyet 1370 forintos egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ez utóbbi applikáció működése azonban mélyen testreszabható, ha valakinek van türelme apró funkciókat állítgatni, valószínűleg a program hatékonysága is javítható. Érdemes óvastosan próbálgatni a hívásblokkoló appokat, próbáink során ugyanis az egyik program eltávolítását követően is blokkolva hagyta tesztalanyunkat.

Tesztjeink  során a Norton Mobile Security nevű, fizetős mobil biztonsági app hívásszűrője működött teljesen hibátlanul. Ha ebben megadtunk egy kontaktot, az bizony hiába tárcsázott vagy üzent, a háttérben futó szoftver foglaltat jelzett neki, és azonnal törölte a hívásnaplóból a megkeresés nyomait. A Symantec mobil biztonsági terméke a cég saját webboltjában elég drága, 8 ezer forint körüli összegbe kerül egy éves licence. Árkereső szolgáltatással kereskedőkné már ennél olcsóbban, 4500-5000 forint körüli áron is felkutattuk.Ez az ár csak egy évre szól, így nem mondható túl olcsónak, bár a program ennyiért jelzi a csalárd appokat, valamint zárolja az ellopott telefont, illetve segít annak felderítésében is.

A dobozos változat egyébként csak egy sorozatszámot tartalmaz, amellyel az applikáció telepíthető több saját eszközre is. A Norton biztonsági szoftver iOS-re is elérhető, ám az Apple rendszerének korlátai miatt ott nem tartalmaz hívásblokkoló funkciót. Egyes gyártók önmaguk is beépítik ezt a funkciót a készülékekbe, a Samsung androidos mobiljaiban például a hívások beállításai között az automatikus elutasítás lista nevű funkció, ahol meg lehet adni a kitiltandó telefonszámokat. Az iOS-hez hasonlóan a Windows Phone szoftvert futtató készülékekhez sem találtunk hívásblokkoló megoldást.

Minden kijátszható

A nemkívánatos hívások kijátszását biztosító appok nem csodaszerek, de bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek. Ha valakit zaklat az exe, a tizedik hívás után feltehetően rájön, hogy egy automata bontja a hívást, ilyenkor pedig könnyen átválthat hívószámnélküli tárcsázásra.

Bár a programokból ezeket teljes egészében blokkolni lehet, a mindennapi használat során ez nem igazán praktikus, hiszen mindenkit hívhatnak teljesen legitim célból olyan helyről - például munkahelyi telefonról -, amelyen nem feltétlenül látszódik a hívó száma. Ezt azonban senkinek nem érdemes kihasználnia zaklatás céljából, hiszen a hívó feleket a távközlési szolgáltatók rendszerei mindig rögzítik, így egy feljelentés esestében ki tudják adni a hatóságoknak.

0 Tovább

Mobilos app óv meg a vérfertőzéstől

A mindössze 320 ezer lakossal rendelkező Izlandon bárkit a szokásosnál nagyobb eséllyel hozhat össze a sors egy közelebbi vagy távolabbi rokonnal. Az esetleges vérfertőzésnek egy új mobilos alkalmazással lehet elejét venni.

A települések közötti jelentős távolságoknak köszönhetően ugyan nem súlyos probléma a vérfertőzés az északi szigetországban, az tagadhatatlan, hogy a kisebb városnyi populáció az átlagosnál nagyobb esélyét hordozza annak, hogy valaki egy rokonát választja párjául véletlenségből.

Ennek az esélyét zárja ki egy új mobiltelefonos applikáció, amely az izlandi állampolgárok adatait tartalmazó helyi adatbázis, az Íslendingabók ("az izlandiak könyve) alapján végez összehasonlítás. A három évvel ezelőtt elindított online adattárban a tizennyolcadik századig visszamenőleg minden egyes állampolgár adata megtalálható. Az erre épülő appot egy fejlesztői versenyre készítették el.

Egy új applikáció az adatok lekérdezésével képes megállapítani, hogy két személy között fennáll-e bármilyen rokonsági kapcsolat, s ha igen, az milyen szintű. A Sad Engineer Studios nevű cég fejlesztőinek munkája két okostelefon között létesít kapcsolatot, és riasztást ad ki, ha két emberről kiderül, hogy valójában rokoni szálak fűzik őket egymáshoz - írja a CNet amerikai technológiai hírportál.

0 Tovább

A legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***



0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

A hét ingyenes játékai

Asphalt 7: Heat

Az okostelefonokra és tabletekre elérhető legismertebb autós játék. A tavaly nyáron kiadott hetedik részének iOS-es kiadását ingyenessé tette a Gameloft kiadó.

Miért jó? Az egyik legismertebb autós játék, elég szép grafikával, az irányítás pedig jól testreszabható: akár a készülék bedöntésével, akár a képernyőn megjelenő virtuális gombokon keresztül lehet vezetni a járgányokat. Hatvan autóval lehet összesen tizenöt pályán száguldani Hawaii-tól Londonig.

Miért nem jó?
Konzolhoz vagy PC-hez szokott szimulátorosoknak túl "tabletes" lehet a vezetési élmény, az ingyenessége mellett számos fizetős bővítményt kínál a program.

Link: https://itunes.apple.com/hu/app/asphalt-7-heat/id462694916?mt=8 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftA7HM&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5nYW1lbG9mdC5hbmRyb2lkLkFOTVAuR2xvZnRBN0hNIl0 


Infinity Blade

A kizárólag iOS-re megjelent, középkori lovagi harcos Infinity Blade-et a legszebb táblagépes és okostelefonos játékok közt szokták emlegetni. Első része a héten ingyenessé vált.

Miért jó? Az Unreal játékmotornak köszönhetően valóban csúcsminőségű a grafika, a játékos látványos küzdelmekre számíthat, kardjával a képernyőn kell kaszabolnia a többieket.

Miért nem jó? A játékmenet hamar egysíkúvá válik: a pályán haladva mindig újabb szörnyek vagy lovagok jelennek meg, akikkel muszáj megküzdeni. Csapásaikat a pajzzsal vagy elhajolással lehet kivédeni, a program pedig állandóan fizetős extrákat akar megvetetni a játékossal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: https://itunes.apple.com/us/app/infinity-blade/id387428400?mt=8

Zombie Smasher

Az androidos Zombie Smasher nem éppen egy észjáték, de meglehetősen szórakoztató, nem véletlen, hogy jelenleg a Play bolt legnépszerűbb ingyenes programja.

Miért jó? A játékban a képernyő alja irányába futó zombikat kell szétnyomkodni ujjal a rengeteg pálya valamelyikén. Eközben vigyázni kell arra, hogy a közöttük kujtorgó emberekben ne tegyünk kárt. Egyebek mellett bombák és villámok szolgálnak speciális fegyverként.

Miért nem jó? Az ingyenes játék ugyancsak számos fizetős extra tartalmat próbál rásózni a játékosra, amelyekkel egy-egy pálya könnyebben teljesíthető, mint az eredetileg kiosztott erőforrásokkal.


Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moistrue.zombiesmasher

Vector

Ez a játék az orwelli 1984 világ totalitárius világát idézi, amelyben emberek ezrei dolgoznak kis irodákban. A játékos által irányított, csak sziluettként megjelenő karakternek elege lesz, és menekülni kezd a szabadságáért.

Miért jó? A Mirror's Edge kétdimenziós változatának tekinthető játékban tulajdonképpen folyamatosan futni kell, néhány dolgot átugorva, mások alatt átcsúszva, és közben annyi új mozgásformát és érmét összegyűjtve, hogy egyre profibbak legyünk.

Miért nem jó? A program elég nehéz, az ingyenes változat húsz pályát tartalmaz, a maradék húszért meg kell vásárolni a Deluxe kiadást, amelyet elég sokszor fel is ajánl a program.

Ár: reklámokért cserébe ingyenes
Platform: Android, iOS (iPhone, iPad)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nekki.vector&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5uZWtraS52ZWN0b3IiXQ

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-for-iphone-free/id578252579?mt=8

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-hd-free/id578250301?mt=8


A hét legjobb appjai

LaunchKey

Fizetős lesz, de a megjelenéséhez kapcsolódó akció keretében egyelőre ingyenesen le lehet tölteni a Novation cég analóg szintetizátorokat utánzó applikációkat.

Miért jó? A programban mintegy hatvanféle szintetizált hangot lehet elérni, amelyek hangzását a képernyő felső felében lévő körök mozgatásával maga is módosítani tudja a felhasználó. Még a zenéhez egyáltalán nem értők is jól elszórakoztathatják magukat az egyébként profi felhasználásra is alkalmas programmal.

Miért nem jó? Egyedüli negatívuma az, hogy iPhone-on és iPod Touchon nem működik.

Ár: korlátozott ideig ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/novation-launchkey/id583375833?mt=8

Sound Uncovered

Szuper, angol nyelvű oktatóprogram, amellyel a hangzással kapcsolatos virtuális kísérleteket és teszteket lehet kipróbálni iPaden.



Miért jó? 
 Jópofa virtuális kísérletek várják az app feltelepítőjét, az egyikből például megismerheti, hogy az autógyártók miként optimalizálják a beltér hangjait, a motorhangot vagy akár az ajtó csapódását. Egy másikban csukott szemmel más hangot hall az ember, mint amikor a beszélő képe is megjelenik előtte. A legjobb kísérlet azonban az, amelyikben bemérhetjük fülünk életkorát a lejátszott hangfrekvenciák meghallása alapján. A program valóban nem téved.

Miért nem jó? Nem mindegyik szegmense interaktív a programnak - hiszen az egy interaktív könyv -, de mivel semmibe nem kerül, és csak minimális angoltudás kell hozzá, így is érdemes kipróbálni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/sound-uncovered/id598835017?mt=8

MR2 Akuszik - AIR

Hiánypótló program az MR2 Akusztik koncertjeinek lejátszására. Könnyen lehet lapozgatni az előadók között, egyszerűen enged váltani dalról dalra. Mivel a zenét az internetről streameli, ezért wifin gazdaságos igazán használni, otthon a konyhai kisrádió leváltására azonban így is alkalmas.

Miért jó? Sok, jó zenét tartalmaz teljesen ingyen. Ezért még az olyan butaságokat is meg lehet neki bocsátani, hogy nem enged több együttes számaiból listát építeni.

Miért nem jó? Az Akusztik program felülete még fél szemmel nézve, hunyorítva sem szép igazán. Telefonon csak-csak elmegy, tableten viszont kifejezetten csúnya. Ha a készítője ezt áttervezné, sokkal jobb programot használhatnánk. Ráadásul az Akusztik lejátszó használatához az Adobe AIR program is szükséges.

Ár: ingyenes
Platform: Android (tablet és telefon)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.magyarradio.mr2akusztik

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

Itt a hétvége, ezúttal is ingyenes és olcsó játékokat, appokat és szoftvereket ajánlunk Android, iOS és Windows alá.

Klassz játékok bagóért

Kezdjük a sort a nagyon olcsón megvehető teljes játékokkal. A Steam nevű online áruház kínálatában ezen a hétvégén most két remek PC-s játék is megvásárolható letölthető verzióban.
A nyílt terepen való sportautós száguldást kínáló Test Drive Unlimited 2-t szombat estig negyedáron, öt euróért, vagyis kevesebb mint ezerötszáz forintért lehet megvenni.

A másik kiemelt ajánlat a Borderlands című klassz, barátokkal való kooperatív játékélményt is kínáló Borderlands első részére vonatkozik. A 18 pluszos játék négy külön kiegészítőt is tartalmazó kiadását hétfőig 7,5 euróért, vagyis kétezerkétszáz forintért mérik.

A hét játékdemói

Két demó is megjelent a héten, az Omerta - City of Gangsters-t ugyancsak a Steamről lehet letölteni a bolt kliensének telepítését követően. A játék az 1920-as évek Amerikájába kalauzol, az alkoholtilalom idejére, ahol olasz bevándorlóként minél nagyobb gengszterbirodalom kialakítása a cél. Mivel az Omerta alapvetően egy 3D-s felülnézetes stratégiai játék, elsősorban a taktikázáson van benne a hangsúly, a harcos missziók végrehajtása a régi szerepjátékokhoz hasonlóan körökre osztva zajlik, ami sokak számára biztosan sokat ront az élményen. Ezt leszámítva a vezetői képességeiket tesztelni kívánó játékosoknak érdemes kipróbálniuk az Omertát. 

Link: http://store.steampowered.com/app/208520/

A másik demó a Trucks & Trailers című kamionszimulátoré, amely egy 21 órán át használható próbaverzió, amelyben többek közt parkolási gyakorlatokat hajthatunk végre egy kék kamionnal. Bár a program támogatja az Xbox-vezérlő használatát PC-n, elég idétlenül teszi ezt, a gázadást és a kormányzást is azonos karral lehet elvégezni. Ennek ellenére a játék jól visszaadja az óriási járművekkel való navigálás nehézségét.

Link: http://www.trucks-and-trailers.com/
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/truck___trailers_demo.html


A hét legjobb appjai


Temple Run 2

Indiana Jones kalandor kollégájának küldetése sikerrel járt, megszerezte az aranybálványt, most azonban menekülnie kell az azt őrző óriásgorilla elől - ennyiben össze lehet foglalni Temple Run 2-nek, a Google Play legnépszerűbb játékának a lényegét. A folyamatosan futó figurát a játékos kanyarodásra, ugrásra, és különböző akadályok alatti átcsúszásra veheti rá, a cél, hogy minél hosszabb távolságra meneküljön. A játék jóval hamarabb jelent meg iOS-es készülékekre, ezért arra figyelni kell, hogy még véletlenül se próbáljunk meg vele villogni az iPhone-os ismerősök előtt.

Miért jó? Hiába megnyerhetetlen, hiába zárul kudarccal, a Temple Runra nem lehet igazán haragudni. Ráveszi az embert, hogy még egyszer nekifusson a feladatnak, hiába tudja előre, hogy bele fog halni. Egyszerűen jó játék.

Miért nem jó? A Temple Run 2 ugyan elérhető táblagépekre is, de valójában nem kényelmes rajtuk játszani. A kisebb méretű okostelefonokon természetesebbek az figura irányításához szükséges mozdulatok.

Ár: ingyenes (fizetős tartalmakkal)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
https://itunes.apple.com/us/app/temple-run-2/id572395608?mt=8

Flow Free: Bridges

Egy másodpercnyi akció sincs a Flow Free: Bridges játékban, mégis képes hosszú tízperceken kereszül lekötni az embert. A logika puzzle-ök százait tartalmazó programban gyakorlatilag csak színes pöttyöket kell összekötni. Egy fontos szabály van: a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A pályákat csak az teszi megoldhatóvá, hogy minden pályán van egy híd, amivel egy kereszteződést mégis létre lehet hozni. Ennek helyét azonban nem a játékos határozza meg, hanem a program.

Miért jó? Nagyon ügyesen, egyszerű feladatokkal húzza be a játék a felhasználót a csíkrajzolgatásba. Aztán a kicsit nehezebb feladatokat már iszonyatosan nehéz feladni. Elgondolkodtató, nincs túlbonyolítva, remek kombináció.

Miért nem jó? Gyakorlatilag csak egy panaszunk van a Bridges játékra: csak álló kijelzőnézet mellett működik. Fekvő kijelzőn valamivel kényelmesebb lenne játszani, de ennyit könnyű elnézni a programnak.

Ár: 0.99 (iOS), ingyenes, de reklámokat jelenít meg (Android)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flowbridges
https://itunes.apple.com/us/app/flow-free-bridges/id569322760?mt=8

PubHunter

Januárban jelent meg, ám mostanra javították ki a hibák nagy részét a PubHunter nevű magyar kocsmakereső alkalmazásban. A szoftver számos paraméter szerint tud szórakozóhelyet ajánlani, még egy olyan helyet is sikerült vele megtalálnunk, ami rendelkezik rexasztallal. Elvben arra is képes, hogy éjszaka segítsen taxit keresni, ám ez a tesztelésre használt eszközünkön nem működött. A program bulikat, koncerteket is tud ajánlani, ami hasznossá teheti péntek esténként. Egyszerűbb egy appban szétnézni, mint az összes szórakozóhely Facebook oldalán megkeresni, hogy mi az ajánlat arra az estére.

Miért jó? Az app egészen jó adatbázissal rendelkezik. Ráadásul nem csak azt tudja, hogy meddig van nyitva az adott kocsma vagy milyen számon kell asztalt foglalni, hanem azt is, mennyibe kerül a legolcsóbb sör. Egyetemistabarát.

Miért nem jó? A PubHunter félkész alkalmazás látszatát kelti. Nem működik még minden, és néhány nézetben még csak a tesztadatok látszanak - más okot el nem tudunk képzelni, hogy a program februárban a 2013-mas Balaton Soundot ajánlja a következő jó partinak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: http://itunes.apple.com/app/id537624871
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.delightsolutions.pubhunter


Powers of Minus Ten: Bone

IOS-re korlátozott ideig ingyen lehet letölteni a számos díjat megnyerő Powers of Minus Ten nevű tudományos oktatójáték emberi csontrendszert bemutató applikációját. Androidra, PC-re, és Macre e sorok írásakor csak a sejtek világába kalauzoló, teljes fizetős változat érhető el, ezért az iPhone/iPad-tulajdonosoknak is fizetniük kell.

Miért jó? A Bone alcímű applikáció egy nagyon látványos oktatóprogram, amely az emberi csontok felépítését mutatja be. Indításakor egy ép kézfejet láthatunk, de átkapcsolható egy törött ujjúra is a vizsgálandó virtuális végtag. Az oldalt lévő csúszka segítségével egyre mélyebbre zoomolhatunk a csontozaton. Kezdetben csak a csont külső felületét lehet vizsgálni, majd a program bejut a szivacsos állománnyal körülvett csontvelőbe is, ahol meg lehet tekinteni a vérsejtek haladását. A nagyítás a sejteket kitöltő citoplazma szintjéig működik, ahol többek közt a parányi hírvivő RNS-molekulákat is ujjal lehet böködni.

Miért nem jó? Androidra az ingyenes verzió még nem érhető el, csak a sejtek és a genetika világába kalauzoló változat, ami párszáz forintba kerül, és egyik sem tud magyarul. Egyébként iOS-re is ennyit kóstál a teljes verzió. Ha a virtuális csontokba hatolva a képernyő forogni kezdene, a készüléket kell megfelelő irányba dönteni, de a gyorsulásmérő által vezérlés a kérdőjel menüből ki is kapcsolható.

Ár: korlátozott ideig ingyenes (van fizetős verzió)
Platform: iOS 5, Android, Windows, Mac
Link: http://powersofminusten.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id591722396

A hét letölthető szoftvere

LibreOffice 4.0

Megjelent a Microsoft Office legnagyobb ingyenes riválisának új kiadása, új funkciókkal. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmazó csomag minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? A LibreOffice-szal meg lehet nyitni a Microsoft Office-ával készült dokumentumokat, és teljesen ingyenes. Bár a megnyitott fájlok nem mindig teljesen azonosak az eredetivel, a négyes verzióban sokat javítottak a kompatibilitáson.
Miért nem jó? A LibreOffice kezelőfelülete kevésbé intuitív, mint a fizetős Microsoft szoftveré, frissítéséhez pedig mindig fel kell telepíteni a teljes programcsomagot.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Linux, Mac
Link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/libreoffice_4.0.html
http://www.libreoffice.hu


Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Fessen és rajzoljon tableten ingyen!

A képregények olvasgatása mellett a táblagépek különösen alkalmasak rajzolós, festős, kiszínezős programok használatára. Nem csak gyerekjátékok, de professzionális célú művészeti szoftvereket is letölthet bárki iOS-re, Androidra és Windows 8-ra. Ezeknek a legjavát gyűjtöttük össze.

Fresh Paint

Ki ne ismerné a Microsoft Paintet, ami már évtizedek óta a Windows része? A butácska szoftver mostanra felnőtt korú lett, a Windows 8 alá ingyenesen le lehet tölteni. Mivel a Fresh Paint egy applikáció, csak Windows 8 és Windows RT rendszerek alatt működőképes, régebbi Windows alatt nem.

Miért jó? A Paint új változatával úgy lehet festegetni, hogy semmi sem lesz maszatos. A jobb felső sarokból az ujj húzásával, vagy az egér jobb gombjával előcsalogatható palettára gyakorlatilag bármilyen színt be lehet tölteni, a különböző vastagságú ecsetek közül pedig a felső menüből lehet válogatni. A leglátványosabb lehetőség, hogy a paletta közepén a virtuális festék színeiből ujjal is ki lehet keverni a kívánt színeket. A képernyő aljáról menüből előhívható ventilátorikonnal egy-egy festékréteget lehet megszárítani, így ha ugyanarra felületre akarunk festeni, a színek nem fognak összefolyni. A Fresh Paintbe kiszínezhető ábrák is betölthetők, így a gyerekek kedvence lehet, a különböző virtuális papírtípusokon a festék élethűen viselkedik, a lehető legjobban megközelítve a valódi festés élményét.

Miért nem jó? A Fresh Paint csak nevében hasonlít a Windowsból ismert elődjére, valójában egy jóval bonyolultabb, művészi alkotások elkészítésére alkalmas program, nem alkalmas olyan feladatokra, mint elődje: például arra, hogy egy feliratot írjunk vele egy képre.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8, Windows RT
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fresh-paint/1926e0a0-5e41-48e1-ba68-be35f2266a03


Sketchbook Express

Az Autodesk Sketchbook nevű, professzionális digitális rajzoló és festőszoftverét érintőceruzás és táblagépes használatra tervezték. Az Express nevű ingyenes változata nem tartalmaz minden funkciót, de még így is az egyik legjobb szoftver a vizuális művészek számára, amely minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? Az appban sokféle virtuális ecset, ceruza és egyéb íróeszköz áll rendelkezésre, amelyek egyedi tulajdonságait is lehet állítani. Az Express változatban is lehetséges rétegeket alkalmazni a rajzok, festmények elkészítéséhez, amelyek átlátszósága állítható. Külön eszköz teszi lehetővé a látványos, szimmetrikus ábrák elkészítését

Miért nem jó? Bár a program ingyenes, ha valaki több ecsetet szeretne, külön csomagként meg kell vennie azokat, vagy megvenni a négy-öt euróba kerülő Pro változatot.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Windows 8, Windows RT, Android
Link: https://itunes.apple.com/us/app/sketchbook-express/id410871280?mt=8
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/sketchbook-express/95d1acfb-4d64-487a-9e20-8d6f6d41cb54
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adsk.sketchbookhdexpress&feature=search_result


Coloring City

A táblagépekre rengeteg kiszínezős app érhető el, ezek jelentős része azonban rettenetes minőséget képvisel, nehéz köztük igazán jót találni.

Miért jó? A Coloring City kétségkívül a legaranyosabb a színezőprogramok közül: egy színtelen város kiemelt épületeinek belsejében történő eseményeket kell kiszínezni benne. A kezelés nincs túlbonyolítva, a képernyő alján lévő filctollak közül kell rábökni a megfelelőre.

Miért nem jó? Sajnos sem a képekbe való zoomolást, sem pedig a filctollak vastagságának állítását nem engedi a program, ami eléggé megnehezíti az ujjal való színezést, mivel az ujjbegyeknél jóval vékonyabb vonalakat lehet csak húzni. Ha a gyerek nem boldogul vele, érdemes neki letölteni az ingyenes My Coloring Book appot, abban zoomolni is lehet, és a kép teljes részei kiszínezhetők egyetlen ujjbökéssel. https://itunes.apple.com/hu/app/my-coloring-book-free/id378761846?mt=8

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hintsolutions.perm&hl=en
https://itunes.apple.com/hu/app/coloring-city/id503255968?mt=8

Infinite Painter

A táblagép nem csak vázlatrajzolásra, pingálásra és az unalmas meetingek alatti firkálásra jó. Az Infinite Paint program bebizonyítja, hogy akár grafikusok által is használható, profi rajzeszközt is lehet írni tabletre.

Miért jó? Nehéz olyan eszközt, rajztechnikát találni, amit a program nem támogat. A változatos tollak, ecsetek, ceruzák mellett van benne szimmetrikus rajzolási mód, ami tükröz minden ceruzavonás. Össze lehet maszatolni színeket, alkalmas fotó retusálásra, még több rajzolási réteget is kezel. Nem egyszerűen okos program, profi.

Miért nem jó? Az Infinite Paint programozói nagyon igyekeztek olyan felületet tervezni, ami nem akadályozza a rajzolgató felhasználót. Annyira jól sikerült ez, hogy a legtöbb funkció csak két-három tappintással érhető el.

Ár: ingyenes, 1068 forint
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brakefield.painterfull

Finger Colors

Pingálásra való, nagyon egyszerű, mégis jó rajzprogramot nem könnyű találni Androidra. A Finger Colors pont annyit nyújt, amennyit a neve ígér, egy olyan funkciója sincs, amit egy fehér lappal és temperába mártott ujjal meg ne tudnánk csinálni.

Miért jó? Összesen három ikonból (átlátszóság, vonalvastagság, szín) áll a program kezelőfelülete. Nincsenek különböző ecsetek, ceruzák, viszont az önfeledt rajzolgatáshoz ennyi elég is. A Finger Colors gyors skiccelésre és ihletett, hosszú mázolásra egyaránt alkalmas. A szoftver menüjében le lehet menteni és rögtön tovább is lehet küldeni az alkotásokat, ha ezt jól beállítjuk, egy tappintással megkaphatjuk a legfrissebb rajzokat.

Miért nem jó? A Finger Colors néha túlzásba viszi az egyszerűséget. Sokat javítana a programon, ha lehetne fekvő módban is rajzolni, illetve ha az elhibázott vonalakat egyszerűen ki lehetne radírozni.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=panama.android.fingercolors

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek