Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nézze meg, ki lesi az égből! A hét legjobb appjai

SpyMeSat (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Nem kell üldözési mániában szenvedni ahhoz, hogy tudjuk, az egyes nagyhatalmak műholdak segítségével is folyamatosan információt gyűjtenek a bolygó minden szegletéről. A SpyMeSat nevű app konkrét információkkal szolgál: ha megadjuk a Settings menüben aktuális tartózkodási helyünket, vagy egy később felkeresni kívánt helyet, az app egy-két perc alatt kiszámítja, hogy az adott területet a következő 24 óra során mikor fogja pásztázni egy ismert műhold.

A listán megtudhatjuk, hogy az adott műhold milyen felbontású és típusú felvételeket készít, egyáltalán melyik országnak a tulajdonában van, és mi célt szolgál. Az app fejlesztője, az alapvetően kormányzati és katonai használatra szánt termékeket készítő Orbit Logic cég egyébként teljesen legális forrásból szolgáltatja az adatokat, a műholdak pályája és képességei ugyanis ismertek, a titkos hírszerzésre használt műholdak pedig nincsenek benne az appban. Ennek ellenére meglepő, hogy egy nap alatt hány alkalommal fotózza le környékünket valaki az égből.

Terri at the Market/Terka a piacon (iOS, 1,79 eur)

Letöltés iOS-re

Übercuki, magyar fejlesztésű mesélő app, amely magyar nyelvű használatot kínál, de az iTunesban csak angol címére rákeresve tudtuk megtalálni. Az app gyakorlatilag egy kis mesekönyv interaktív változata, amelyben a szöveget a South Park Garrison tanár bácsija, vagyis Józsa Imre narrálja. A tabletes kiadásnak köszönhetően minden illusztrált szereplőt bökdöshetnek a gyerekek az ujjukkal, erre mindegyik szereplő vagy tárgy produkálni fog valamit. Ettől a mesétől a gyerek biztosan meg fogja enni a répát és a spenótot is.


Bitter Sam (Android, iOS)

Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

Egy pár napig ingyen le lehet tölteni a bizarr kis lény főszereplésével készült, meglepően jó játékot. Sam mindig egy fonálról lefelé lógva halad a pályákon, a játékos pedig a táblagép vagy telefon képernyőjét jobbra vagy balra döntögetve tudja a megfelelő irányba himbálni a szereplőt. Erre azért van szükség, mert a pályákon számos akadály állja útját Samnek, de szerencsére különböző bónuszok is a rendelkezésére állnak, amelyekkel a legdurvább csapdákat is megsemmisítheti.

Twitter táblagépre is

Letöltés

Az iPad-tulajdonosok után most már az Android tablettel rendelkezők is kiélvezhetik a nagyobb képernyő nyújtotta lehetőségeket az új Twitterrel. A Twitter eddig csupán telefonos alkalmazásának felnagyított változatát nyújtotta az Androidosoknak, most azonban kifejezetten táblagépre optimalizált programmal rukkolt elő. Az új felhasználói felület teljes mértékben kihasználja a nagyobb képernyőt, fektetett nézetben, az egyik oldalon a hírfolyam látható, míg a másikon a különböző tweetek tartalmát bonthatja ki a felhasználó, itt jelennek meg a képek, itt nyílnak meg a befűzött linkek, vagy éppen itt követhetőek a trendek. A tabletes Twitter azonban nem érhető el még mindenki számára, a cég csupán a Samsung Note felhasználóknak teszi letölthetővé, így az Android használók hosszas várakozása még nem ért véget. A magyarázat szerint az alkalmazást kifejezetten a Samsung, azon belül is a Note készülékekre fejlesztették, kihasználva például a stylus nyújotta előnyöket, aminek segítségével akár a képekre is firkálhat a felhasználó. A fejlesztő ígérete szerint az app minden más gyártó termékére is elérhető lesz az év végéig, addig azonban csak a Samsung tulajdonosok élvezhetik.

Where’s My Water? 2 (Android, iOS, ingyenes)

Letöltés iOS-re
Letöltés Androidra

Második részéhez érkezett a krokodilfürdetős ügyességi őrület, ami a Disney messze egyik legsikeresebb mobilproduktuma. Az eredeti játékot számos különböző átirat követte, ám most újra a három hüllő, Allie, Swampy és Cranky  fürdőzését intézhetik a játékosok. Az előző részhez képest óriási változás, hogy a fejlesztő ingyenessé tette a játékot, ám emiatt a játékost folyamatosan zaklatják, hogy Facebookon népszerűsítse a terméket vagy éppen vásároljon különböző extrákat. Habár a játék vásárlás nélkül is végigvihető, némi készpénz elköltésével jóval egyszerűbbé tehető. A hagyományos pályabontós, gumikacsa gyűjtögetős játékmenet mellett új játékmódok is megjelentek, színesítve és meghosszabbítva a 100 pálya által nyújtott élményt. A Where’s My Water tökéletes folytatása lehetne egy nagynevű elődnek, ha létezne belőle fizetős változat is, így azonban csak fanatikusoknak ajánljuk, akik nem veszik zokon, hogy az app minden pálya után Facebook Connecttel zaklatja őket.


Champ Man (Android, iOS)


Letöltés Androidra
Letöltés iOS-re

A Championship Manager régóta számít meghatározónak a sportszimulátorok között, habár kisebb rajongói bázissal rendelkezik, mint a Football Manager, a fanatikus játékosokra mégis tud építeni a kiadó. A Square Enix annyira komolyan vette rajongóit, hogy a körükben csak Champ Manként emlegetett játék legújabb részét már hivatalosan is ezen a néven adták ki. Az alkalmazás ingyenesen letölthető és játszható, a 2013-14-es UEFA bajnokság résztvevőivel, 400 létező klub többezer valós játékosából állíthatja össze álomcsapatát a játékos, akinek feladata, hogy győzelemre vigye kedvenc klubját. Az igazolásokkal, edzéstervek és taktika kialakításával finanszírozható és fejleszthető a csapat, ám ennek - ahogy az ingyenesen letölthető játékoknál megszokott - ára van. Habár a Champ Man bárki számára hozzáférhető, egyes extrákat csak vásárlással tehet elérhetővé a játékos, így a győzelemre mindenképpen költeni kell.

Mivel levelezzünk Windows Phone-on?

A Microsoft és a Google nem a legjobb barátok, és ennek leginkább azok a Windows Phone felhasználók látják kárát, akik mind a két cég szolgáltatásaihoz ragaszkodnak. A télen a Google jelentette be, hogy júliustól nem támogatja azt a portokollt, amellyel a Windows-telefonok szinkronizálják a leveleket, naptárbejegyzéseket és kontaktokat. A Microsoft kérésére ezt később december végéig meghosszabbították, és közben a cég áttért a Google által támogatott standardra.

Aki Gmailt akar használni Windows Phone 7-es vagy 8-as telefonján, gyakorlatilag két lehetőség közül választhat. Beállítja a Google fiókját a telefon standard beállításai között, vagy ha nem elégszik meg ennyivel, letölt hozzá egy appot. A Windows Áruházban hét app közül lehet választani, és természetesen egyiket sem a Google fejlesztette – ennek minden hátrányával együtt.

Az EcoMert-féle változatot (letöltés itt; a képernyőfotón balra) a hivatalos iPhone/iPad Gmail-app kódjából fejlesztették. Az alkalmazás valóban hozza a Gmailben megszokott, letisztult felületet, az összekapcsolt leveleket szépen ki lehet bontani. Az is szép, hogy a feladó nevének kezdőbetűje jelenik meg egy színes négyzetben, ha a kontaktnak nincs beállított fotója. Az app korrekten kezeli a gmailes címkéket, lehet csillagozni a fontos leveleket, csoportosan mozgatni-törölni, szóval nagyobbrészt valóban olyan hatékony tudsz lenni, mint az iOS-es vagy az androidos felületen, és valamivel jobb az egész, mint a natív levelezőben.

Hátrányok: indítás után viszonylag hosszan kell várakozni, amíg frissül az app, ez adatkapcsolattól függően lehet elviselhető vagy bosszantó. Ha hosszú a témája a levélnek, akkor az inboxban rácsúszik a levél szövegére, ami nagyon amatőr hiba. Ha a Google fiókban bekapcsoltuk a kettős beléptetést, akkor nem ajánlatos kilépni az appból, mert a cucc nem fogadja el a Google biztonsági jelszavát, így állandóan sms-eket kapunk a cégtől, hogy beléptessük magunkat az úgymond ismeretlen készüléken. Push-üzeneteket pedig akkor kapunk, ha kifizetjük a 99 centes felárat.

Csak az összehasonlítás kedvéért letöltöttünk egy teljesen ingyenes appot, a G-Mailt, ami gyorsabban frissített, de olyan nyomasztóan rosszul nézett ki (lásd a képernyőfotón jobbra), hogy azonmód le is töröltük. Szóval Google + Windows Phone nem egyenlő szerelem, és jobban jársz, ha a gyári levelezőnél maradsz.

0 Tovább

Magyar videóval reklámoz a Google

Ismerős tájakat láthatott, aki belenézett a Google Nexus 7 táblagép és Chromecast tévéokosító eszköz bejelentésébe. A FullHD felbontású, az iPadnél is retinább felbontású kijelzővel felszerelt tablet képességeit egy nagy felbontású, látványos, Budapesten forgatott videóval mutatták be a San Francisco-i sajtóeseményen.

A magyar Faceteam akrobatikus kosártrükkjeit bemutató filmet nem a Google készíttette, készen találták a YouTube-on. A Britain's Got Talent tehetésgkutató műsort is megjárt csoport a Hősök terén, a Bazilika előtt, a Halászbástyánál és a Szabadság-hídon mutat be trükköket. Érdemes megnézni, óriási ugrásokv vannak benne.

0 Tovább

A legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***



0 Tovább

Androidos játékok egy maréknyi dollárért

Maréknyi dollárér lehet beszerezni öt szuper játékot Androidra és PC-re. A Humbe Bundle játékcsomagot megvásárlók eldönthetik, hogy a csomag árának milyen hányadát adják a programozóknak és milyen hányadát jótékonykodják el.


szólj hozzá: Dynamite Jack

Űrhajós lövöldözős játékot, labirintusból menekülős akciójátékot, terápiásan nyugodt űrszimulátort és puzzlejátékot lehet venni pár dollárért a Humble Bundle játékcsomagban. A vásárlók maguk dönthetik el, hogy mennyi pénzt ér nekik a három androidos program. Aki azonban többet fizet az addigi átlagos árnál - ez jelenleg körülbelül hét dollár - az további szoftverekhez jut hozzá.

Az extrák között megtalálható a világ egyik legidegesítőbb, mégis letehetetlen ügyességi játéka, a Super Hexagon. Továbbá egy 3D-s grafikával büszkélkedő szerepjáték, a Dungeon Defenders is. A játékokhoz természetesen járnak a bennük elhangzó zenék is veszteségmentes formátumban.


szólj hozzá: Super Hexagon

A Humble Bundle keretében megvett appok az akciózós oldal saját alkalmazásán keresztül jutnak el az androidos eszközökre. (A PC-khez Steam és Desura kódot ad az oldal.) Ehhez engedélyezni kell a mobilon az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését, mert a szoftverek terjesztésére nem a Google által üzemeltetett Play szoftverboltot használják. Amint ez megvan, a Humble appja egyesével letöltögeti a megvásárolt programokat.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

A hét ingyenes játékai

Asphalt 7: Heat

Az okostelefonokra és tabletekre elérhető legismertebb autós játék. A tavaly nyáron kiadott hetedik részének iOS-es kiadását ingyenessé tette a Gameloft kiadó.

Miért jó? Az egyik legismertebb autós játék, elég szép grafikával, az irányítás pedig jól testreszabható: akár a készülék bedöntésével, akár a képernyőn megjelenő virtuális gombokon keresztül lehet vezetni a járgányokat. Hatvan autóval lehet összesen tizenöt pályán száguldani Hawaii-tól Londonig.

Miért nem jó?
Konzolhoz vagy PC-hez szokott szimulátorosoknak túl "tabletes" lehet a vezetési élmény, az ingyenessége mellett számos fizetős bővítményt kínál a program.

Link: https://itunes.apple.com/hu/app/asphalt-7-heat/id462694916?mt=8 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftA7HM&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5nYW1lbG9mdC5hbmRyb2lkLkFOTVAuR2xvZnRBN0hNIl0 


Infinity Blade

A kizárólag iOS-re megjelent, középkori lovagi harcos Infinity Blade-et a legszebb táblagépes és okostelefonos játékok közt szokták emlegetni. Első része a héten ingyenessé vált.

Miért jó? Az Unreal játékmotornak köszönhetően valóban csúcsminőségű a grafika, a játékos látványos küzdelmekre számíthat, kardjával a képernyőn kell kaszabolnia a többieket.

Miért nem jó? A játékmenet hamar egysíkúvá válik: a pályán haladva mindig újabb szörnyek vagy lovagok jelennek meg, akikkel muszáj megküzdeni. Csapásaikat a pajzzsal vagy elhajolással lehet kivédeni, a program pedig állandóan fizetős extrákat akar megvetetni a játékossal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: https://itunes.apple.com/us/app/infinity-blade/id387428400?mt=8

Zombie Smasher

Az androidos Zombie Smasher nem éppen egy észjáték, de meglehetősen szórakoztató, nem véletlen, hogy jelenleg a Play bolt legnépszerűbb ingyenes programja.

Miért jó? A játékban a képernyő alja irányába futó zombikat kell szétnyomkodni ujjal a rengeteg pálya valamelyikén. Eközben vigyázni kell arra, hogy a közöttük kujtorgó emberekben ne tegyünk kárt. Egyebek mellett bombák és villámok szolgálnak speciális fegyverként.

Miért nem jó? Az ingyenes játék ugyancsak számos fizetős extra tartalmat próbál rásózni a játékosra, amelyekkel egy-egy pálya könnyebben teljesíthető, mint az eredetileg kiosztott erőforrásokkal.


Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moistrue.zombiesmasher

Vector

Ez a játék az orwelli 1984 világ totalitárius világát idézi, amelyben emberek ezrei dolgoznak kis irodákban. A játékos által irányított, csak sziluettként megjelenő karakternek elege lesz, és menekülni kezd a szabadságáért.

Miért jó? A Mirror's Edge kétdimenziós változatának tekinthető játékban tulajdonképpen folyamatosan futni kell, néhány dolgot átugorva, mások alatt átcsúszva, és közben annyi új mozgásformát és érmét összegyűjtve, hogy egyre profibbak legyünk.

Miért nem jó? A program elég nehéz, az ingyenes változat húsz pályát tartalmaz, a maradék húszért meg kell vásárolni a Deluxe kiadást, amelyet elég sokszor fel is ajánl a program.

Ár: reklámokért cserébe ingyenes
Platform: Android, iOS (iPhone, iPad)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nekki.vector&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5uZWtraS52ZWN0b3IiXQ

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-for-iphone-free/id578252579?mt=8

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-hd-free/id578250301?mt=8


A hét legjobb appjai

LaunchKey

Fizetős lesz, de a megjelenéséhez kapcsolódó akció keretében egyelőre ingyenesen le lehet tölteni a Novation cég analóg szintetizátorokat utánzó applikációkat.

Miért jó? A programban mintegy hatvanféle szintetizált hangot lehet elérni, amelyek hangzását a képernyő felső felében lévő körök mozgatásával maga is módosítani tudja a felhasználó. Még a zenéhez egyáltalán nem értők is jól elszórakoztathatják magukat az egyébként profi felhasználásra is alkalmas programmal.

Miért nem jó? Egyedüli negatívuma az, hogy iPhone-on és iPod Touchon nem működik.

Ár: korlátozott ideig ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/novation-launchkey/id583375833?mt=8

Sound Uncovered

Szuper, angol nyelvű oktatóprogram, amellyel a hangzással kapcsolatos virtuális kísérleteket és teszteket lehet kipróbálni iPaden.



Miért jó? 
 Jópofa virtuális kísérletek várják az app feltelepítőjét, az egyikből például megismerheti, hogy az autógyártók miként optimalizálják a beltér hangjait, a motorhangot vagy akár az ajtó csapódását. Egy másikban csukott szemmel más hangot hall az ember, mint amikor a beszélő képe is megjelenik előtte. A legjobb kísérlet azonban az, amelyikben bemérhetjük fülünk életkorát a lejátszott hangfrekvenciák meghallása alapján. A program valóban nem téved.

Miért nem jó? Nem mindegyik szegmense interaktív a programnak - hiszen az egy interaktív könyv -, de mivel semmibe nem kerül, és csak minimális angoltudás kell hozzá, így is érdemes kipróbálni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/sound-uncovered/id598835017?mt=8

MR2 Akuszik - AIR

Hiánypótló program az MR2 Akusztik koncertjeinek lejátszására. Könnyen lehet lapozgatni az előadók között, egyszerűen enged váltani dalról dalra. Mivel a zenét az internetről streameli, ezért wifin gazdaságos igazán használni, otthon a konyhai kisrádió leváltására azonban így is alkalmas.

Miért jó? Sok, jó zenét tartalmaz teljesen ingyen. Ezért még az olyan butaságokat is meg lehet neki bocsátani, hogy nem enged több együttes számaiból listát építeni.

Miért nem jó? Az Akusztik program felülete még fél szemmel nézve, hunyorítva sem szép igazán. Telefonon csak-csak elmegy, tableten viszont kifejezetten csúnya. Ha a készítője ezt áttervezné, sokkal jobb programot használhatnánk. Ráadásul az Akusztik lejátszó használatához az Adobe AIR program is szükséges.

Ár: ingyenes
Platform: Android (tablet és telefon)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.magyarradio.mr2akusztik

0 Tovább

Női hang olvassa önnek az [origo]-t

Okostelefonon és számítógépen hallgatható internetes tartalmakat kínál egy új magyar startup cég szolgáltatása. Az Infonearen nem digitális géphang, hanem kellemes orgánumú rádiósok olvassák fel a cikkeket, amelyeket így akár utazás közben is ugyanúgy lehet hallgatni, mint egy rádiót, testre szabható tartalommal.

Az Infonear.hu oldalon elérhető hangos hírek mellett a szolgáltatás androidos applikációként, és bármilyen okostelefonon megnyitható mobilhonlap formájában érhető el. Jelenleg a kínálatban főleg az [origo] híreiből készült válogatás, illetve meghallgatható mesék érhetők el. Az [origo] hangos hírei egyébként a hírportál mobil felületéről is közvetlenül elérhetők.

Csak a kedvenc témákat olvassa fel

A hallgatható cikkek tematikusan vannak szétválogatva, így ha valakit mondjuk csak a tudományos cikkek érdekelnek, elég ráböknie az első ilyen anyagra, az Infonear automatikusan lejátssza a többi cikket is.

Az applikációban lehet lájkolni is az elhangzott tartalmakat, melyek alapján láthatjuk a regisztrált felhasználók ízlését, mondta el az [origo]-nak Lesku Gergely, a rendszer kitalálója, aki nagyjából másfél év alatt alkotta meg a portált. Az appot wifin a legpraktikusabb használni, de mivel aránylag kevés adatforgalmat generál, a neten streamelt hanganyagból néhány percnyi is elfér egy megabájtban, mivel a beszédhang továbbításához elegendő egyszerűbb minőség alkalmazása is. 

Akkor jön jól, amikor nem tudunk olvasni

Bár jellegéből adódóan az Infonearnek látássérültek is hasznát vehetik, alapvetően látó felhasználóknak tervezték, akik vezetés vagy séta közben tudják segítségével az egyébként olvasásra szánt tartalmakat feldolgozni. Az Infonear vezetője elmondta, hogy a szolgáltatásban elsősorban magazinos tartalmakat, azaz elsősorban néhány perc alatt meghallgatható, érdekes cikkeket tesznek elérhetővé a rendszeren, a későbbiekben az [origo]-n kívül más hazai lapok, portálok tartalmait is tervezik publikálni.

Az Infonearen elérhető cikkeket jelenleg két korábbi Neo FM-es rádiós hírszerkesztő olvassa fel, de az applikáció mögött álló szájt üzleti modellje a YouTube-éhoz hasonló bevételmegosztást is lehetővé tesz. Ennek révén a későbbiekben újabb hírportálok vagy felolvasók is csatlakozhatnak az Infonearhez. A cég vezetője egyébként arra számít, hogy az ilyen jellegű on-demand hangfogyasztásban az elkövetkezendő években az autóval utazók körében jelentős növekedés fog végbemenni.

0 Tovább

Több az androidos kártevő a PC-snél

A Sophos biztonsági cég tanulmánya szerint az amerikai felhasználókat napjainkban már több androidos kártevő fenyegeti, mint ahány a hagyományos számítógépeket támadja.

A Sophos statisztikái szerint az amerikai felhasználók androidos eszközeinek közel tizedét érte már valamilyen kártevőtámadás. Ezzel szemben a számítógépeknek csupán 6 százaka esett áldozatul vírusoknak vagy egyéb digitális károkozóknak a cég által vizsgált időszakban.

A PC World amerikai technológiai magazin híradása szerint még rosszabba helyzet Ausztráliában, ahol az androidos okostelefonok és táblagépek több mint tíz százalékára jutott már kártékony kód, szemben a számítógépek 8 százalékával.

A Sophos szerint az Android 52,5 százalékos piaci részesedéssel bír az Egyesült Államokban, így nem csoda, hogy a kártevők íróinak célpontjává vált. A leggyakoribb támadástípust azok az applikációk jelentik, amelyek titokban emeltdíjas számokra küldenek üzenetet, ezek tevékenységéről a tulajdonos csak a havi számla kézhezvételekor értesül.

0 Tovább

Így töröld az androidos nyereményjátékokat!

Többen is megkerestek már minket azzal a problémával, hogy androidos okostelefonjaikon váratlanul nyereményjátékok üzenetei jelennek meg. Mindegyikük jelezte, hogy az idegesítő üzenetek az SMS-ekhez hasonlóan jelennek meg, de nem mobilszámról érkeznek, és nem is e-mailben, ezért nem tudják kiirtani ezeket.

Próbánk során az iszlám csengőhangokkal került fel a telefonra az AirPush

Mint rövid vizsgálatot követően kiderült, az AirPush nevű mobilhirdetési szolgáltató kliense települt a készülékekre. Ez általában valamilyen applikációval együtt kerül a készülékre, és nagyjából naponta jelenít meg olyan magyar nyelvű üzeneteket a rendszer státuszsorában, amelyek különböző nyereményjátékokban való részvételre sarkallnak.

Az AirPush egyébként nem kémprogram, hanem legálisan működő mobilhirdetési szolgáltatás, bár meglehetősen agresszívan van jelen a készüléken, s többnyire a felhasználók azt sem tudják, melyik applikáció feltelepítését követően aktiválódott.

Szerencsére a probléma egyszerűen orvosolható a Google Playen elérhető különböző AirPush Detector appokkal. Ezek lefuttatásukat követően megmutatják, mely alkalmazások rendelkeznek az idegesítő hirdetések megjelenítéséhez hasonló funkciókkal. Segítségükkel egyszerűen kiszűrhető az üzenetek forrása, ezek megszüntetéséhez pedig elég törölni a kérdéses appot, vagy appokat.

0 Tovább

Fotós túrák kerültek a Google Mapsbe

A Google internetes térképébe új szolgáltatás került Photo Tours, vagyis fotós túrák néven elérhető új funkció turistalátványosságról készült online fotótárhelyekről begyűjtött képeket tálal látványos formában.

Az egyszerű digitális fotókon látható épületek alakját ugyanis a cég algoritmusa automatikusan felismeri, és a panorámafelvételekhez hasonló, 3D-s effektusokkal megspékelve tálalja azt a látogatóknak. Az így előállított diashownak olyan hatása van, mintha a néző egy adott épület körül repkedne.

Használatához be kell kapcsolni a Google Maps WebGL technológiát használó felületét (ezt a bal alsó sarokban megjelenő felületen lehet elvégezni), enélkül a háromdimenziós funkciók nem érhetők el a webes térképen. A térkép WebGL-es felület futtatásához ugyan erősebb számítógépre van szükség, de próbáink során egy kétmagos lapkával szerelt irodai laptopon is gond nélkül futott a 3D-s diashow.

Azokat a látványosságokat, amelyekről készültek fotótúrák, az alábbi címen lehet megtekinteni térképen: http://maps.google.com/phototours
Egyelőre sok épületről nem áll ilyen rendelkezésre, de például az amerikai Szabadság-szobrot, a Sydney-i operaházat, vagy a barcelonai Sagrada Familia túráit érdemes felkeresni. A fotós túrákat a térkép csak akkor kínálja fel, ha a fenti címen hívja be valaki a Mapset, egyébként a lehetőség nem jelenik meg a látványosságok nevei mellett.

0 Tovább

Megeszik a Google betűi a találatokat

Újabb rejtett mókával kedveskedik az internetezőknek a Google: ha valaki pénteken rákeres a szájton a "Zerg rush" kifejezésre, a cég logójának o betűi bukkannak fel a képernyőn, és elkezdik megenni a találati listát. A támadó betűket a fegyverré átalakuló egérkurzorral lehet szétlőni.

A "zerg rush" kifejezés egyébként videojátékos körökben ismert, és a Starcraft című népszerű valós idejű stratégiai játékból eredeztethető. Ebben a Zerg nevű fajjal játszva gyorsan lehet előállítani alapszintű harcosokat: a Zerg rush-taktika olyan stratégiát jelöl, amelynek során az alapkatonák tömegével rohanja le a játékos ellenfelét még azelőtt, hogy az képes lenne saját karaktereit felfejleszteni, ezáltal védettebbé válni.

0 Tovább

Az új Chrome tudja, mit akarunk megnyitni

Kiadta a Google a Chrome böngésző tizenhetedik kiadásának végleges verzióját: a cég legújabb böngészője már tartalmazza a honlapok gyors betöltését biztosító megoldást. Ez már a webcím begépelésekor, annak automatikus kiegészítése során megkezdi a háttérben az oldal tartalmának betöltését, még mielőtt a felhasználó lenyomná az Enter gombot.

Így mire a címsorról átfókuszál a böngésző főképernyőjére, az oldal jelentős része betöltődik. A böngészés gyorsaságának érzetét javítani kívánó megoldás ismert, gyakran felkeresett szájtok esetén működik optimálisan.

Az új Chrome már automatikusan leellenőrzi a letöltött fájlokat is: bár ez a funkció nem képes kiváltani a víruskereső szoftvereket, az ismertebb, nagy számban terjesztett kártevőket, kamu vírusirtó programokat felismeri, és felhívja rájuk a felhasználó figyelmét egy piros hátterű riasztással.

0 Tovább

Kettéhajtós táblagépet ad ki a Sony

Két táblagéppel is készül a Sony a szeptemberre. Az egyik vonalvezetése hagyományos, a kütyü nagyra nőtt digitális képkeretre emlékeztet, a másik azonban kettéhajtható és zsebrevágható. A merészebb dizájnú Tablet P 4G-s mobilcsatolót is fog tartalmazni, a hagyományos küllemű Tablet S-be csak wifi jut. A kettéhajtós tablet specifikációi egy okostelefonra emlékeztetnek: 512 megabájt memória, 4 gigabájt tárhely, 0.3 megapixeles, a felhasználó felé néző kamera. A Tablet S nagyobb 16 vagy 32 gigabájtos tárhellyel rendelkeziik majd. Mindkét gépben az Nvidia játékra is alkalmas Tegra 2 chipje dolgozik, operációs rendszerük pedig természetesen az Android.

0 Tovább

Az új Chrome riaszt a veszélyes fájloknál

Csütörtökön kiadta a Google a Chrome böngésző 12-es verzióját: a program letölthető, a korábbi verziókat "A Chrome névjegye" gombra kattintva lehet frissíteni a legfrissebbre.

A fejlesztők blogán publikált bejegyzés szerint a Chrome 12 már tartalmazza a Safe Browsing, vagyis biztonságos böngészési technológia továbbfejlesztett változatát. Ez már nem csupán a veszélyes adathalász, vagy kártevőket terjesztő oldalak esetén ad riasztást, hanem figyelmeztet akkor is, ha olyan fájlt akarunk letölteni, ami nagy eséllyel kárt fog tenni számítógépünkben.

Ebben a verzióban már azt is lehet szabályozni, hogy a Flash bővítmény milyen adatokat tárolhat a felhasználóról, bár ez a hétköznapi netezők többségét valószínűleg nem foglalkoztatja túlságosan. Az új verzió emellett gyorsabban futtatja háromdimenziós grafikájú elemeket a honlapokon.

0 Tovább

Xperia Neo: a sötétben is látó fotósmobil

Sony Ericsson Xperia Neo

Az Android határozottan jót tett a Sony Ericssonnak. A japán-svéd gyártó úgy tudta felfrissíteni okostelefon-választékát a Google-féle operációs rendszerrel, hogy közben megőrizte egyedi arculatát, és igen szimpatikus és a hazai piacon is kelendő készülékeket dobott piacra, gondoljunk csak az X8-asra, vagy az X10 Minire és Mini Próra.

Az apró, zsebméretű divatmobilok után 2011 tavaszán a gyártó idehaza is bemutatta a komolyabb tudású készülékeit, a „nagy” Xperiákat, amelyek közül a Play-t már a helyszínen ki is próbáltam. Tesztelésre viszont először az Xperia Neót kértem el, mert ez lesz a gyártó új, középmezőnybeli modellje – és várhatóan új tömegmodellje. A 3,7 hüvelykes kijelzővel ellátott készülék már elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen netezni és mobilappokat használni rajta, és egy olyan terület is van, amelyen a Sony Ericsson a saját technológiáival vágna a konkurencia elébe: ez pedig a fotózás.

Az Android operációs rendszer elterjedése ugyanis meg is nehezíti a helyzetet a gyártók számára. Miután a szoftverplatform egységes, a készülékek könnyen arctalanná válnak, a vásárlók pedig már a pár tízezer forintos kínai mobilokon élvezhetik ugyanazokat a szolgáltatásokat, amelyek egykor az iPhone-on mutatkoztak be – a mobilalkalmazásoktól a könnyű netezésig és navigációig.

Sony Ericsson Xperia Neo

A vásárlóknak azért még minden bizonnyal meggyőző lehet a régi, jól ismert márkanév, és az a minőségi élmény, amit a készülék nyújt. A Sony Ericsson az idei modelleket fényes fekete-ezüst műanyag burkolatba csomagolta, amelyek az egykori Vivaz designját követik. A nagy, lapos okostelefonok közül eddig nekem az Xperia Neo simult a legjobban a tenyerembe, és a mérete is ideális: se nem túl nagy, se nem túl kicsi, zsebben is jól viseli magát. Csupán a keményen helyére pattanó, és nehezen levehető hátsó burkolat hajlamos nyüszögni egy kicsit.

A készülék 1 gigahertzes processzora nagyon gyors működést biztosít, és a gyártó a 2.3-as Android-verzióval szállítja a modellt, amelynek csupán a kezelőfelületét szabta a saját képére. A kékes háttérre tervezett fátyolos menüelemek szépen illenek a készülék külsejéhez. A Sony Ericsson arra is ígéretet tett, hogy ezentúl mindig a legújabb szoftververzióval kapják a felhasználók a készülékeket, és folyamatos lesz a frissítés is – nos, reméljük, betartják a szavukat, mert az első próbálkozásokhoz képest az új Android (ami persze mostanra kezdi kiforrni magát igazán) tényleg megtáltosította a mobilt.

A gyártó a Sony által birtokolt digitális képalkotási technológiákkal igyekszik még tovább javítani a felhasználói élményt. A készüléknek valóban nagyon szép képe van, ugyan nem AMOLED-es a kijelzője, de ez még jót is tesz a színhűségnek, a LED-es háttérvilágítású LCD-panel pedig légrés nélkül van a fedlap alá szerelve, hogy a kép ennyivel is közelebb legyen a felhasználóhoz. Olyan nagyon nem tudtam megállapítani, hogy ez mekkora javulást okoz más modellekhez képest, de a kijelző minden igényt kielégít.

Sony Ericsson Xperia Neo

A videolejátszás minőségét a Sony tévékről ismert elnevezésű Bravia Engine is hivatott javítani – én ennek a hatását is kevésbé érzékeltem. Ami lényeges változás a korábbi mobilokhoz képest, az a telefon digifotós képessége. A Neo 8 megapixeles kamerája ugyanis megnövelt fényerejű, úgynevezett Exmor-R szenzorral van felszerelve, amelynek a huzalozása van úgy áthelyezve – a szenzor alá -, hogy ne zavarja az érzékelőt. Ez a technológia elsősorban a videózásnál jelent előnyt, amikor nagyon kevés a fény.

A postban szereplő tesztvideót ugyanolyan fényviszonyok között vettem fel a konyhámban, egy mozdulatlan segítőtárs közreműködésével. A konyhával egybenyitott nappaliban csak hangulatvilágítás égett, a hátam mögött, és ilyen fényviszonyok között az egyik korábbi modell, az X10 Mini Pro kamerája semmit nem látott, míg a Neo élvezhető minőségű felvételt készített. A telefon megnövelt sebessége a fényképezés során is látványos: sokkal gyorsabban exponál, mint a korább modellek, bár az az én ízlésemnek kicsit túlszaturált képek készülnek – bár kétségtelen, hogy szép színekkel. A fényképező szoftvere egyébként minden igényt kielégít, például arcfelismerő, érintős zoom és exponálás is van benne, hogy csak a gyakorlatban fontosabbakat említsem.

A két tesztvideó: ugyanaz X10 Mini Próval és Xperia Neóval felvéve


szólj hozzá: Xperia X10 Mini Pro a sötétben


szólj hozzá: Xperia Neo a sötétben

A gyártó saját szoftveres megoldásai közül a LiveWire könnyíti meg leginkább a mindennapos használatot. Ez egy olyan szolgáltatás, amelyben beállíthatjuk, hogy az egyes kiegészítőket a készülékre csatlakoztatva milyen funkció induljon el, például headsethez automatikusan elindítja a rádiót. Ezen a készüléken is van a Twittert, Facebookot és más üzeneteket a kezdőképernyőn megjeleníteni képes TimeScape, a Sony Ericsson jellegzetes alkalmazása. Bár próbáltam megbarátkozni vele, azt hiszem, inkább a kevésbé aktív közösségi oldal-használóknak lehet kedvére, mivel nekem kicsit nehézkes a kezelése, és úgy tűnt, le is fogja kissé a telefont.

Sony Ericsson Xperia Neo

A gyártó érdekes módon szakított a kisebb, X-es modelleken alkalmazott jelölésekkel, és az érintőképernyő alatt már nem saját design-ikonjai, hanem a szokásos androidos ikonok mutatják az egyes funkciókat, de a három gomb – menü, home és vissza – megmaradt. A visszalépkedéssel itt maximum a kezdőképernyőig mehetünk vissza az éppen használt funkciókról. A készülék virtuális billentyűzete már eléggé kiforrott, bár az etalonnak számító iPhone-t még senki nem körözte le ebben, én boldogultam az Xperián is.

Mindent egybevetve a Sony Ericsson Xperia Neo egy szép, igényes kialakítású, gyors és kényelmesen kezelhető készülék, amely remek fotósmobil is egyben. A teljes vételára 110 ezer forint körül van itthon, de a szolgáltatóknál már ennél jóval olcsóbban el lehet majd vinni, és készült belőle egy kicsúsztatható billentyűzettel ellátott változat is Pro néven – sajnos erre azonban még várni kell. Az X10 Mini Próból kiindulva azonban ennek is nagyon jó virtuális billentyűzete lesz, így aki ragaszkodik ehhez, és nem szereti a virtuális változatot, annak érdemes megvárnia.

Specifikációk:

  • Méret: 113 x 57 x 13 milliméter, kellemesen domborított hátlappal
  • Tömeg: 126 grammProcesszor: 1 Ghz Scorpion (Qualcomm Snapdragon), Adreno 205 grafikus chippel kiegészítve
  • Memória: 512 megabájt RAM, 320 megabájt beépített memória + MicroSD max. 32 gigabájtig
  • Képernyő: 3,7 hüvelykes, 480 x 854 pixeles felbontású LED-es megvilágításó LCD
  • Csatlakozók: MicroUSB 2.0, 3,5 milliméteres minijack, HDMI, Wifi, Bluetooth
  • Kamera: Max. 8 megapixel, autofókusz, LED-es vaku
  • Videofelvétel: 720p-s felbontás 30 képkocka/másodperc sebességgel, folyamatos autofókusz, videofény
  • Akkummulátor: 1500 milliamperes Lítium-Polimer
  • Készenléti idő: átlagosan 400 óra, beszélgetési idő: átlagosan 7 óra

Néhány tesztkép: önarckép, kültéri borús időben és egy sötétben készült felvétel. A sötétben zajos, de kivehető a kép, a kültériek hajlamosak mobilosan fátyolossá válni, de a színek élénkek.

0 Tovább

Tolmácsrobotnak is jó az új Chrome

Megjelent a Google Chrome böngésző 11-es verziója, amely már támogatja a beszédalapú információbevitelt is: e funkció segítségével mikrofon birtokában például a Google Translate-nek nem csak begépelhetjük, hanem be is mondhatjuk a lefordítani kívánt szavakat, mondatokat. A Translate képes ugyancsak hangos formában közölni a fordítás eredményét, így gyakorlatilag tolmácsrobotként funkcionál - bár fordítói képessége még hagy kívánnivalót maga után.

A Chrome-ot már használóknak elég frissíteniük a böngészőt, a többiek innen tölthetik le. A Chrome képességeit ezen a szájton lehet letesztelni mindenféle alkalmazásokkal.

1 Tovább

Kinyírják a Flock böngészőt

A TechCrunch számolt be elsőként arról, hogy április végén megszűnik a Flock nevű közösségi böngésző. A 2005-ben útjára indított projekt keretében elsőként a Firefox, később a Google Chrome alapjaira készítettek a Flock fejlesztői egy olyan böngészőt, amely közösségi szolgáltatások, például a Twitter és a Facebook, vagy a Picasa képtár kényelmes elérésére volt optimalizálva. Ezek a szolgáltatások teljesen beépültek a browserbe, például a Facebook-frissítéseket egy oldalsó eszköztáron lehetett megnézni.


A Flock készítői azt javasolják a böngészőjüket használóknak, hogy váltsanak vagy az eredeti Firefoxra, vagy Chrome-ra, a Flockhoz ugyanis már nem készül több biztonsági frissítés, ezért könnyen bejuthatnak rajta internetes kártevők a számítógépre.


A Flockot egyébként idén januárban vásárolta fel a FarmVille nevű Facebook-játékáról ismert Zynga cég, az azonban csak a vállalkozás dolgozóinak szakértelmére tartott igényt, a böngészőre már nem.

0 Tovább

Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

0 Tovább

Ahol mindent megtudhat a Street View-ról

Megújította a Google Street View szolgáltatásának honlapját: az oldalon mindent meg lehet tudni arról, hogyan készülnek az utcai panorámaképek, ezek rögzítését milyen járművekkel végzik: az autók mellett például triciklit és hójárót is bevetnek már, míg a múzeumok belsejét egy tologatható kiskocsival veszik fel.

Az angol nyelvű szájton lévő térképen azt is meg lehet nézni, mely településekről készültek már panorámák, a kamerás kocsik épp mely területet rögzítik, és azt is megmutatják, hol lehet jelezni, ha problémánk akad egy-egy felvétellel. A Gallery szekcióban a világ legérdekesebb pontjain nézhetnek szét a felhasználók.

0 Tovább

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

0 Tovább

A Google Földben bejárhatja a királyi esküvő útvonalát

A Mashable beszámolója szerint a keresőcég a napokban jelentősen kibővítette a London központját lefedő épületmodellek lefedettségét a Google Föld szoftverben. A frissítéseknek köszönhetően bárki bejárhatja virtuálisan Vilmos herceg és Kate Middleton áprilisi esküvőjén bejárt útvonalat. A fenti YouTube-videón is ennek bejárása látható.

0 Tovább

Letölthető a Chrome böngésző 10-es verziója


A Google fejlesztői hiperűrsebességre kapcsolva dolgoznak a cég böngészőjén: a Chrome-nak februárban jelent meg a 9-es kiadása, márciusra itt a tizes verzió - bár lehetséges, hogy kissé jóindulatúan bánnak a számozással Mountain View-ban.


Ugyanakkor kétség nem fér hozzá, a Chrome 10 valóban tartalmaz új funkciókat: gyorsabban futtatja a JavaSCripteket, az Adobe Flash környezetben írt oldalakat, játékokat és videolejátszókat pedig egy saját karanténban futtatja, hogy az ezekbe rejtett kártékony kódok ne tehessenek kárt a teljes operációs rendszerben.


Ennél is fontosabb, hogy a böngésző már támogatja a videokártyák gyorsítását weboldalakba ágyazott videók esetében is, így például a YouTube-os klipek lejátszása folyamatosabb, emellett kevésbé terheli le a rendszert, laptop esetében ez az üzemidő javulását is eredményezi. A beállításokat már nem menüben, hanem egy böngészőfülben nyitja meg. Az elmentett jelszavakat a Chrome alapból lementi egy online tárhelyre, így - egy Google-fiók birtokában - egy másik PC-n, vagy a rendszer újratelepítésekor is elérhetőek maradnak. A jelszavakat az új verzióban le is lehet védeni egy kóddal, a  könyvjelzők, bővítmények és témák hasonló szinkronizálása pedig már az előző verzióban is elérhető volt.


A Chrome-ot használók egyszerűen frissíthetnek az új verzióra, a Beállítások menü Névjegy pontjára kattintva, a többiek a Google.com/Chrome oldalról tölthetik le a 10-es verziót.

0 Tovább

Tesztkör a Google önvezető autójával

A Mashable blog munkatársai a San Francisco-i TED konferenciát követően kipróbálhatták azt az önmagát vezető Toyota Priust, amelyet a Google fejlesztett ki.


A videón jól látszik, ahogy a sofőr helyén ülő ember meg sem fogja a kormányt, az autó ennek ellenére mégis képes hibátlanul szlalomozni a tesztpályára kihelyezett bólyák között. A tesztről két videofelvétel is készült, ezek egyikén belülről, a másikon pedig kívülről láthatóak az események.

A YouTube-on publikált felvétel kommentelői közül sokan rémisztőnek találják a felvételt, ami nem is csoda, hiszen a jármű szellemautóként járja rajta az utakat 60 kilométeres maximális sebesség mellett, a kanyarok zömét csikorgó kerekekkel véve be.


A Google egyébként közúton is teszteli automata járműveit, melyekkel a közlekedési biztonságát, illetve a környezetszennyezést akarja majd csökkenteni. Egyelőre azonban mindig ül emberi sofőr is a volán mögött, és a helyi hatóságokat is értesítik azelőtt, hogy a jármű körzetükbe érne.

0 Tovább

Magyar szöveget is felismer a Google Docs

A Techbázis cikkéből kiderül, hogy a Google Dokumentumok nevű online szövegszerkesztőjének tudása fontos új funkcióval bővült. A Docs mostantól magyar nyelvű, PDF vagy JPEG fájlban feltöltött, szkennelt szövegeket is képes átalakítani szerkeszthető formájúra.

Sajnos a Google Docs csak legfeljebb két megabájt nagyságú fájlokat enged használni, így teljes könyvek átalakítására a szolgáltatást nem lehet használni, ahogyan bonyolult tördelésű, szkennelt újságcikkeket sem tud feldolgozni. Bővebben az új funkcióról itt olvashat.

0 Tovább

Pazar videolejátszás a Chrome 10 bétájával

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt. A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt.


A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

Innen lehet letölteni a Google Chrome béta kiadásait

0 Tovább

Letölthető a Chrome 9.0

A Google Chrome 9 a Szoftverbázison

 

Végleges verzióban is elérhető a Google böngészőjének 9-es kiadása. A Chrome-ot jelenleg használók automatikusan frissíthetnek a szoftverre, ha erre nem akarnak várni, elég a beállítások ikonra kattintaniuk, ott pedig "A Google Chrome névjegye" menüre klikkelni, a legfrissebb verzió telepítése ekkor megkezdődik
A Chrome 9.0 már támogatja a WebGL nevű szabványt, ami hardveres gyorsítású 3D-s grafika használatát is lehetővé teszi a böngésző számára, ami például webes játékok futtatásához jó, kipróbálni itt lehet.
Egy másik újítása a Chrome Instant, ami a honlapok betöltését teszi fürgébbé: már a címük begépelésekor elkezdi letölteni az oldalakat.

Végleges verzióban is elérhető a Google böngészőjének 9-es kiadása. A Chrome-ot jelenleg használók automatikusan frissíthetnek a szoftverre, ha erre nem akarnak várni, elég a beállítások ikonra kattintaniuk, ott pedig "A Google Chrome névjegye" menüre klikkelni, a legfrissebb verzió telepítése ekkor megkezdődik.

A Chrome 9.0 már támogatja a WebGL nevű szabványt, ami hardveres gyorsítású 3D-s grafika használatát is lehetővé teszi a böngésző számára, ami például webes játékok futtatásához jó, kipróbálni itt lehet. Egy másik újítása a Chrome Instant, ami a honlapok betöltését teszi fürgébbé: már a címük begépelésekor elkezdi letölteni az oldalakat.

0 Tovább
«
12

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek