Most, hogy a Microsoft fellebbentette a fátylat a készülőben levő Windows 8 lapozgatós, csempeikonos felületéről, megindult a találgatás, mégis kitől lopták az ötletet. Az össznépi játékhoz én is hozzáteszem a saját gyanúimat.

Szögezzük le az elején, eszméletlenül gáznak tartom, hogy a Microsoft ilyen pofátlanul nyúlja az Apple-t. Aki nem látja, hogy az ikonokkal teli képernyők közti lapozgatás, az örök teljes képernyős mód az iOS-ből származik, annak magam biggyesztem az orrára a szemüveget.


Többszínű borítóval lehet majd kapni a Win8-as eszközöket

Ez még csak nem is lenne gond, hiszen az Apple maga is lop időnként. Aki meg egy több millió dollár bevétellel rendelkező cég jószágait sajnálja egy másiktól... ne menjünk bele. A gondot az jelenti, hogy nem csak az iOS-ből ismerős, mert az Apple már bemutatta az egész lapozgatós hóbelevancot egy új név alatt: ez az OS X Lion.


Lion: a Windows 8 egy internetre kiszivárgott korai bétája (figyeljük meg a snap hiányát)

A Windows 8 egyetlen szerencséje, hogy az androidosság vádját nem lehet ráhúzni. Minden gépen körülbelül ugyanúgy fog kinézi, aki nem lép egyszerre egyénieskedni próbál, annak a MS rácsap a kezére. A cégnek, érthető módon, elege van a sok összelegózott vacakból. Felhasználói élmény meg egyenkülső lesz itt, nem más.

Az örömtől az ember szinte hajlamos elfelejteni, hogy az egész Windows 8 valójában egy piszoknagy Blackberry Playbook nyúlás. Az ügyes ujjas gesztusnavigációt a Research In Motion hozta el a tabletekre - meg persze a Palm HP ígéri évek óta, de sose adják ki a kütyüjüket. Az ügyesen váltott ablakok, alulról, oldalról csinosan beúszó menük, szoftverválasztók egyértelműen a QNX alapú Playbook rendszerből származnak. Talán még az átütött motorszámot is meg lehet találni valahol. Nyomozó, kérem tartóztassa le.


Még Steve Ballmer sem lenne képes rezzenéstelen arccal letagadni a hasonlóságot

És ezzel majdnem a végére értünk, csak egy bűnügy maradt. Már a Windows 7 snap funkciói - ezzel lehet egy egérmozdulattal fél képernyőre kicsinyíteni egy ablakot - is gyanúsak voltak, a mostani bemutató azonban egyértelművé tette, hogy a Microsoft mérnökei át-átlestek a szomszéd dolgozatára. Az egymás mellé dokkolható, a képernyőt teljesen kitöltő programrendezési mód egyértelműen az egérgyűlölő linuxosok kedvenc felületkezelőjéből, a Ratpoison-ből származik.


A szabad szoftver azt jelenti, hogy szabad belőle ötleteket átvenni

És akkor nem emlegettem fel, hogy a tilingnak - azaz csempézésnek - nevezett módszert a számítástechnika történetének legtöbbször lenyúlt csapata, a Xerox PARC találta ki. Mint ahogy minden mást is, a grafikus felhasználói felülettől a WYSIWYG szövegszerkesztésen keresztül a hálózati csatlakozásig. Bűnbanda ez az IT, én mondom.