Március 31-én tartják a backup, vagyis a biztonsági mentés világnapját, amely saját honlappal is rendelkezik, amely persze leginkább cégek promóciós felületeként szolgál.


Ugyanakkor a backupolás manapság már annyira olcsó, és pofonegyszerű, és jelentős időt spórolhat vele az ember: ha valami elromlana az operációs rendszerben, egyszerűen vissza kell állni egy korábbi verzióra, amikor még minden rendben volt.

A Windows 7 a netbookokra szánt Starter Edition változatán kívül már eleve tartalmaz beépített biztonsági mentő funkciót, amelyet a Biztonsági mentés és visszaállítás néven lehet elérni. Itt érdemes a Lemezkép készítése pontot kiválasztani, ez ugyanis egy pillanatfelvételt készít a teljes rendszerről, nem csupán a fontosabb fájlokat és beállításokat menti le, mint anno az XP rendszervisszaállító funkciója.

Érdemes az adatfájlokat és a rendszerfájlokat külön partíción (meghajtón), elkülönítve tárolni, így egy átlagos Windows-rendszer lemezképe legfeljebb 20 gigabájt helyet igényel. Ez pedig manapság, amikor egy ezer gigabájtos merevlemez húszezer forintba kerül, nem túl nagy ár a kényelemért. A családi fotóknak a Flickren, a Picasán vagy más hasonló online tárhelyen a helyük, hiába írjuk ki ezeket írható DVD-re, azok a lemezek néhány év alatt tönkremennek.

A frissen visszaállított rendszerre mindig fel kell telepíteni a programok legújabb verzióit, hogy megelőzzük a különböző kártevők feltelepülését, ebben a Secunia PSI nevű ingyenes program nagy segítséget nyújt.