Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az új Chrome tudja, mit akarunk megnyitni

Kiadta a Google a Chrome böngésző tizenhetedik kiadásának végleges verzióját: a cég legújabb böngészője már tartalmazza a honlapok gyors betöltését biztosító megoldást. Ez már a webcím begépelésekor, annak automatikus kiegészítése során megkezdi a háttérben az oldal tartalmának betöltését, még mielőtt a felhasználó lenyomná az Enter gombot.

Így mire a címsorról átfókuszál a böngésző főképernyőjére, az oldal jelentős része betöltődik. A böngészés gyorsaságának érzetét javítani kívánó megoldás ismert, gyakran felkeresett szájtok esetén működik optimálisan.

Az új Chrome már automatikusan leellenőrzi a letöltött fájlokat is: bár ez a funkció nem képes kiváltani a víruskereső szoftvereket, az ismertebb, nagy számban terjesztett kártevőket, kamu vírusirtó programokat felismeri, és felhívja rájuk a felhasználó figyelmét egy piros hátterű riasztással.

0 Tovább

Egyre csökken a Firefoxok étvágya

Napokkal a hivatalos premier előtt elérhetővé vált a Firefox 6, ez a verzió azonban még kevés látványos újdonságot kínál: a szokásos optimalizáció mellett azonban külön be lehet állítani benne, hogy mely honlapok számára mely adatainkhoz biztosítunk hozzáférést.

Jóval érdekesebb újdonságok várhatóak azonban a Firefox hetes és nyolcas verziójában: a fejlesztők ígérete szerint jelentősen - 20-50 százalékkal - csökkenni fog a böngésző memóriaigénye. A nyolcas verzióba már külső programok nem tudnak majd automatikusan zavaró, összeomlást okozó vagy lassító plugineket sem telepíteni majd, mert a Firefox magától letiltja majd ezeket. Ha még többet akarsz tudni a készülő Firefoxról, olvasd el ezt a cikket!

Ha le szeretnéd tölteni a Firefox 6-ot, itt érheted el a telepítők linkjeit.

0 Tovább

Az új Chrome riaszt a veszélyes fájloknál

Csütörtökön kiadta a Google a Chrome böngésző 12-es verzióját: a program letölthető, a korábbi verziókat "A Chrome névjegye" gombra kattintva lehet frissíteni a legfrissebbre.

A fejlesztők blogán publikált bejegyzés szerint a Chrome 12 már tartalmazza a Safe Browsing, vagyis biztonságos böngészési technológia továbbfejlesztett változatát. Ez már nem csupán a veszélyes adathalász, vagy kártevőket terjesztő oldalak esetén ad riasztást, hanem figyelmeztet akkor is, ha olyan fájlt akarunk letölteni, ami nagy eséllyel kárt fog tenni számítógépünkben.

Ebben a verzióban már azt is lehet szabályozni, hogy a Flash bővítmény milyen adatokat tárolhat a felhasználóról, bár ez a hétköznapi netezők többségét valószínűleg nem foglalkoztatja túlságosan. Az új verzió emellett gyorsabban futtatja háromdimenziós grafikájú elemeket a honlapokon.

0 Tovább

Tesztelhető a Firefox 5

Bár a Firefox 4 csupán két hónapja jelent meg, máris letölthető az ötös verzió bétája. A legújabb Firefox egyelőre alig tartalmaz újdonságot, de megjelenésével a Mozilla végre felturbózza a fejlesztéseket: a jövőben ugyanolyan gyakran frissül majd a böngésző, mint a rivális Chrome.

A Firefox legutóbbi főverziójára több mint egy évet kellett várni, eközben a rivális browserekből már egytől egyig új verziók jelentek meg. A Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány is érezte, hogy ez az állapot nem tartható, ezért most turbófokozatra kapcsoltak: az ötös kiadás a tervek szerint már június végén letölthető lesz.

 

Innen lehet letölteni a Firefox 5 béta verzióját

Ennek első terméke a múlt hét végén megérkezett Firefox 5 béta. Ez a kiadás egyelőre csak nem túl szembeszökő újításokat tartalmaz, a teljesítménybeli optimalizáció mellett néhány új szabvány támogatása került bele, és több mint ezer módosítás szolgálja a stabilabb működést. Ez azonban az átlagfelhasználók számára gyakorlatilag semmit sem jelent.

Ezentúl bombázni fognak az új verziókkal

Ugyanakkor az átgondolt szoftverfrissítési procedúra eredményeként a jövőben a Mozilla ugyanúgy ontani fogja magából a friss verziókat, mint a Google a Chrome esetében. Az internetezők ugyanis szomjazzák az új funkciókat, és ha azt tapasztalják, hogy saját browserük nem, a többi viszont folyamatosan újdonságokkal kecsegteti őket, előbb-utóbb átpártolnak valamelyik riválishoz.

Annak érdekében, hogy a Firefox új funkcióit minden érdeklődő a lehető leghamarabb tesztelhesse, létrehoztak egy Aurora nevű fejlesztői csatornát. Az ezen publikált verziók telepítése a Mozilla saját bevallása szerint is csak "erős idegzetűeknek javasolt", mivel ezek még a béta verziónál is jóval kevésbé kiforrott szoftverek. Bár nem működnek tökéletesen, segítségükkel nem kell hónapokat várni egy-egy új funkció kipróbálásra az érdeklődő tesztereknek.

Augusztusra várható a Firefox 6

Bár a Mozilla tagadja, hogy lekoppintotta volna a Google fejlesztési ütemtervét, elemzők szerint nagyon hasonló módszerrel készíti majd a Firefox új verzióit, azaz sokkal kevesebb új funkciót tartalmaznak majd az eggyel megnövelt verziószámú böngészők, mint korábban.

Ha minden a menetrend szerint halad, a Firefox 5 végleges változatát június 21-én lehet majd letölteni, a hatos verzió azonban már augusztus 9-én ki akarják adni. A fejlesztők tervei szerint a Firefox még az idén eléri majd a 9-es verziószámot, noha korábban az 1.0-s és a 4.0-s kiadás megjelenése között még nem kevesebb, mint hét év telt el. 

0 Tovább

Tolmácsrobotnak is jó az új Chrome

Megjelent a Google Chrome böngésző 11-es verziója, amely már támogatja a beszédalapú információbevitelt is: e funkció segítségével mikrofon birtokában például a Google Translate-nek nem csak begépelhetjük, hanem be is mondhatjuk a lefordítani kívánt szavakat, mondatokat. A Translate képes ugyancsak hangos formában közölni a fordítás eredményét, így gyakorlatilag tolmácsrobotként funkcionál - bár fordítói képessége még hagy kívánnivalót maga után.

A Chrome-ot már használóknak elég frissíteniük a böngészőt, a többiek innen tölthetik le. A Chrome képességeit ezen a szájton lehet letesztelni mindenféle alkalmazásokkal.

1 Tovább

Jól felturbózták az Opera böngészőt

A Ghacks.net alaposan kivesézte a napokban megjelent új, 11.1-es Opera böngészőt, amely továbbfejlesztett Turbo funkciót tartalmaz. Ezt arra lehet használni, hogy lassú internetkapcsolaton keresztül is élvezhetően lehessen internetezni. A turbómód bekapcsolását követően az oldalak az Opera szerverein keresztül, tömörítve érkeznek a számítógépre, méretük így kisebb, letöltésük ezáltal gyorsabbá válik, a kicsomagolást és a megjelenítést a browser maga végzi el. A megújult Turbo még kisebbre képes összepréselni az oldalakat, a Ghacks teszteredményei szerint sokszor akár az eredeti méret negyedére is.


A honlapokon lévő képek tömörítéséhez az új opera már nem JPEG, hanem WebP formátumot használ, ami kis méret mellett jobb minőséget produkál. Korábban a Turbo módban nézett oldalak fotói kissé pixelesek voltak, mostanra ez a jelenség sokkal kevésbé érzékelhető. A funkció a webes videók tömörítését is lehetővé teszi, de ez eléggé érzékelhető minőségromlással jár. A korábbi verzióval ellentétben már korlátlan számú oldalt lehet elhelyezni a Speed Dial nevű kezdőoldalon, amely az oldalak tartalmának nézőképeit is tartalmazza, és a kedvenc szájtok kényelmes elérését biztosítja rögtön az indítást követően.

0 Tovább

Kinyírják a Flock böngészőt

A TechCrunch számolt be elsőként arról, hogy április végén megszűnik a Flock nevű közösségi böngésző. A 2005-ben útjára indított projekt keretében elsőként a Firefox, később a Google Chrome alapjaira készítettek a Flock fejlesztői egy olyan böngészőt, amely közösségi szolgáltatások, például a Twitter és a Facebook, vagy a Picasa képtár kényelmes elérésére volt optimalizálva. Ezek a szolgáltatások teljesen beépültek a browserbe, például a Facebook-frissítéseket egy oldalsó eszköztáron lehetett megnézni.


A Flock készítői azt javasolják a böngészőjüket használóknak, hogy váltsanak vagy az eredeti Firefoxra, vagy Chrome-ra, a Flockhoz ugyanis már nem készül több biztonsági frissítés, ezért könnyen bejuthatnak rajta internetes kártevők a számítógépre.


A Flockot egyébként idén januárban vásárolta fel a FarmVille nevű Facebook-játékáról ismert Zynga cég, az azonban csak a vállalkozás dolgozóinak szakértelmére tartott igényt, a böngészőre már nem.

0 Tovább

Ezeket a Firefox-plugineket nem szabad használni


A Firefox fejlesztői legújabb kezdeményezésük keretében minden héten letesztelik majd a böngészőhöz elérhető száz legnépszerűbb plugin működésének sebességét, és publikálják ennek eredményét honlapjukon.


Miért teszik ezt? Mert tapasztalataik szerint a nem megfelelően működő bővítmények jelentősen képesek lelassítani a Firefox indulását. Míg a helyesen működő pluginek jelenléte gyakorlatilag nem is érzékelhető, ha problémás bővítmények miatt sokszorosára nőhet a program elindulásának időtartama.


Az automatizált teszteket miden héten frissítik majd: e sorok írásakor a legtöbb problémát a Foxlingó fordítóplugin, és a  Firebug nevű webfejlesztői segéd okozza, ezek 74 százalékkal lassítják a böngésző startját.


Az AniWeather időjárásjelző  54 százalékkal, a népszerű FlashGot letöltésmenedzser önmagában 50 százalékkal lassítja a Firefoxot.  Ugyancsak a jelentős problémát okozó kiegészítők között van a FoxClocks nevű világóra-plugin, és a FoxyTunes nevű médialejátszó bővítmény is.

0 Tovább

Az IE9 meríti legkevésbé az akkumulátort

Szokatlan felmérést készített a Microsoft legújabb böngészőjéről és riválisairól. Nem a gyorsaságot, hanme azt vizsgálta, hogy melyik browser használata meríti a legkevésbé a laptop akkumulátorát.


A Microsoft mérései szerint az Internet Explorer 9 meríti a legkevésbé a telepet, hasonlóan takarékosan működik a Firefox 4 és a Safari 5, míg a Chrome 10 és az Opera 11 ezekhez képest falja az energiát.  Az [origo] sebességtesztjében egyébként ez a két browser teljesített a legjobban.

0 Tovább

Roncs PC-n is futnak a csúcsjátékok

Amerikában pár hónapja vált hivatalosan elérhetővé a piacon elsőként megjelenő OnLive szolgáltatása, melynek köszönhetően régi, gyenge hardverrel szerelt számítógépeken is futtathatóvá válnak akár a legújabb, brutális gépigényű játékok. A programok ebben az esetben központi szervereken futnak, az OnLive az adatközpontokban futó játékok képét közvetíti a felhasználók számítógépére. A Gaikai hasonló szolgáltatást nyújt majd, azzal a különbséggel, hogy a technológiát bárki licenszelheti. A nagyobb játékkiadók például közvetlenül  terjeszthetik majd játékaikat az új csatornán csatornát kihasználva, de úgy is dönthetnek, hogy csak a demóikat teszik kipróbálhatóvá. A módszer előnye, hogy egy Crysis 2 szintű játékkal is lehet majd játszani a leggyengébb hardveren, mindenféle letöltögetés, telepítés nélkül.



A szolgáltatás igénybevételéhez csupán a Flash vagy Java legfrissebb verziójával megtámogatott böngészőre, illetve szélessávú internetkapcsolatra van szükség. A számítógép típusa, a felhasznált operációs rendszer teljesen mindegy. Sőt, a közeljövőben megjelenő új kliens segítségével már mobiltelefonokon is futtathatjuk majd bármelyik kedvenc játékunkat.

A felhő-alapú technológiák bejelentésekor sokan, köztük a videótömörítési eljárásokban jártas szakemberek is kétkedésüket fejezték ki, és míg a fejlesztők a játékterjesztés jövőjeként aposztrofálták az új technológiákat, a kétkedők szimpla szemfényvesztésről beszéltek. Most azonban már mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a technológia valóban működik, a Gaikai a világ minden pontjáról elérhetővé tette a tesztverziókat, így a hazai játékosok is kipróbálhatják, hogyan is működik mindez a valóságban. Minden különösebb regisztráció, várakozás, és egyéb nélkül kipróbálható például az elmúlt időszak jó néhány sikerjátéka, köztük például a Mass Effect 2, a Dead Space 2, a Spore, vagy éppen a The Sims 3, ami közvetlenül a játék hivatalos honlapjáról érhető el. A linkekre kattintva a rendszer ellenőrzi az internetkapcsolatot, ezután egyetlen kattintással indíthatóak a játékok.



A Gaikai, illetve a technológiájukat felhasználó cégek nem létesítettek még adatközpontokat a közvetlen szomszédságunkban, ezért a kép nem mindig tökéletes, és az irányításban és érződik néha a késleltetés. Ettől függetlenül a bemutató bizonyítja, hogy van létjogosultsága a hasonló megoldásoknak.
0 Tovább

Internet Explorer: 1.0-tól 9.0-ig

A Geekosystemen egy remek videót talátunk: a fanatikus Windows-használó Andrew Tait legutóbb azt örökítette meg, ahogy az MS-DOS-tól kindulva egészen a Windows 7-ig frissíti számítógépét. Ezúttal az Internet Explorer történelmét vizsgálta hasonló módon: rövidfilmjében kilenc perc alatt olvasóink is eljuthatnak az első Microsoft-böngészőtől a múlt héten megjelent 9.0-s kiadásig.
A webfejlesztők számára is tartalmaz érdekességet a videó: készítője összes verzión lefuttatta az internetes szabványok támogatásának  tesztjét, hogy megvizsgálja, mennyire helyesen támogatják azokat a browserek - a korai Explorerek ugyanis minden szabványosított technológiát meglehetősen sajátosan értelmeztek.

0 Tovább

A jövő héten érkezik a Firefox 4

Tizenhárom tesztverzió és tíz hónapnyi munka, valamint többször elhalasztott premiert követően úgy tűnik, hogy a Mozilla legújabb böngészője, a Firefox 4 a jövő héten végre megjelenik. 
Az új browser március 22-étől lesz letölthető Windows, Mac és Linux rendszerekre, bár eredetileg tavaly októberben tartották volna a premiert.

Új funkcióinak megvalósítása - például a grafikus gyorsítás integrálása - az előzetes terveknél tovább tartott, így a Firefox 4 jelentős késéssel, egy héttel az Internet Explorer 9 premierje után lesz elérhető. Ugyanakkor a CNet híradása szerint a riválisok közül a Firefox 4-ben lesz a teljeskörűen megvalósítva a grafikus gyorsítás: a Chrome-ban ez csak bizonyos célfeladatokhoz érhető el. Az IE9 is teljes hardveres gyorsítást kínál, ez a browser azonban Windows XP-re nem telepíthető.

0 Tovább

Nézze meg, hogy teljesít az új Explorer!

Irány a Szoftverbázis: az IE9 letöltése 32 bites rendszerre, és 64 bites rendszerre

Megjelent az Internet Explorer 9, de a Microsoft legújabb böngészőjét a Windows XP-t használók már nem élvezhetik, mert csak Windows 7 és Vista rendszereken működik. A Techbázis cikkéből megtudhatja, hogyan teljesít a riválisokhoz képest, ezen a linken pedig elolvashatja, mik az új funkciói.

Súgunk: az összes browser közül a legújabbak bizonyultak a leggyorsabbnak, ezért ha elavult böngészőt használ, gyorsan cserélje le újra!

 

 

 

 

0 Tovább

Kedd reggeltől letölthető Internet Explorer 9


A Microsoft legújabb böngészőjének végleges változata magyar idő szerint március 15-án kedden hajnalban válik letölthetővé: az új böngésző premierjére már a magyar kiadás is elérhető lesz.
Az új verzió már ugyanolyan áramvonalas kezelőfelülettel bír, mint mondjuk a Chrome, ezáltal minimális helyet foglal el a képernyőről. Működése is gyorsabb elődeinél, azonban a Windows XP-t használók nem tudják majd telepíteni, mert csak Vistára és Windows 7-re jelenik meg 32 és 64 bites kiadásban.

0 Tovább

Zen útkeresés pasziánsz helyett

Ha van irodai zen, akkor az Entanglement a hozzáillő játék. Ehhez képest méga pasziánsz is adrenalinfröccsöket adagoló, őrült kaland, és akkor a másik Windows klasszikusról, az ultraerőszakos aknakeresőről nem is beszéltünk. A borzasztóan egyszerű játékban csupán hatszög alakú, vonalakkal telerajzolt lapkákat kell lepakolnunk úgy, hogy a vonalunk ne ütközzön a falba vagy a középpontba. Pluszpont jár azért, ha sikerül egyszer már használt mezőkön újra keresztülvezetni a vonalat, cél,hogy minél bonyolultabb gombolyag legyen a táblán. Passzolni, válogatni nem tudunk, az egyetlen eszközünk a lapka forgatása.

Az Entanglementből létezik fizetős iPad verzió, a Chrome böngészőbe telepíthető verziót pedig netkapcsolat nélkül is lehet játszani. A játék regisztráció nélkül is játszható, ha viszont el szeretnénk menteni az eredményeinket, akkor a Google fiókunkkal jelentkezhetünk be.

0 Tovább

Letölthető a Chrome böngésző 10-es verziója


A Google fejlesztői hiperűrsebességre kapcsolva dolgoznak a cég böngészőjén: a Chrome-nak februárban jelent meg a 9-es kiadása, márciusra itt a tizes verzió - bár lehetséges, hogy kissé jóindulatúan bánnak a számozással Mountain View-ban.


Ugyanakkor kétség nem fér hozzá, a Chrome 10 valóban tartalmaz új funkciókat: gyorsabban futtatja a JavaSCripteket, az Adobe Flash környezetben írt oldalakat, játékokat és videolejátszókat pedig egy saját karanténban futtatja, hogy az ezekbe rejtett kártékony kódok ne tehessenek kárt a teljes operációs rendszerben.


Ennél is fontosabb, hogy a böngésző már támogatja a videokártyák gyorsítását weboldalakba ágyazott videók esetében is, így például a YouTube-os klipek lejátszása folyamatosabb, emellett kevésbé terheli le a rendszert, laptop esetében ez az üzemidő javulását is eredményezi. A beállításokat már nem menüben, hanem egy böngészőfülben nyitja meg. Az elmentett jelszavakat a Chrome alapból lementi egy online tárhelyre, így - egy Google-fiók birtokában - egy másik PC-n, vagy a rendszer újratelepítésekor is elérhetőek maradnak. A jelszavakat az új verzióban le is lehet védeni egy kóddal, a  könyvjelzők, bővítmények és témák hasonló szinkronizálása pedig már az előző verzióban is elérhető volt.


A Chrome-ot használók egyszerűen frissíthetnek az új verzióra, a Beállítások menü Névjegy pontjára kattintva, a többiek a Google.com/Chrome oldalról tölthetik le a 10-es verziót.

0 Tovább

Legépeljük az idegen űrhajót

Elég egy-két évig követni a videojátékokat, hogy teljesen kiképzett ufóellenes katona váljon az emberből. Az univerzális ellenségekre lőhetünk űrhajóval, földi telepítésű ágyúval, géppuskával, vezethetünk ellenünk tankhadosztályt vagy a jövő űrgárdistáit. A legújabb ufós játék azonban minden eddigi furcsa ötletet felülmúl, ugyanis a seregek vezetése vagy az egér rángatása helyett gépeléssel lőhetjük az ellent.

A ZType minden felénk repülő ufója felett egy angol szó található, amit begépelve lelőhetjük őt. Egyszerre csak egy célponttal tudunk foglalkozni, így fontos, hogy pontosan írjunk. Minden gépelési hiba rabolja az időnket, megtöri a játék ritmusát. Az egyszerűnek hangzó játékkal remekül el lehet szórakozni üres félórákat, ha elég sokat játszunk, megtanulhatunk angolul gépírni, ráadásul a Földet is megvédjük.

A játéknak van egyszerű böngészőben működő verziója, és facebookos, toplistákkal megtűzdelt verziója, amiben a barátainkkal versenyzünk.

0 Tovább

Pazar videolejátszás a Chrome 10 bétájával

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt. A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

A Google Chrome böngésző fejlesztőinek blogján publikált bejegyzés szerint letölthető a 10-es verzió béta változata. A 10-es Chrome egyik fontos újdonsága, hogy jelentősen gyorsult a JavaScript-motorja, emellett már videolejátszás alatt is képes használni a grafikus kártyát, ezáltal a processzor terhelését akár 80 százalékkal is csökkenti. Ez egyben folyamatosabb lejátszást, az akkura nézve takarékosabb üzemet jelent, emellett a rendszer is kevésbé lassul le a videók lejátszása alatt.


A tizes Chrome-ban a beállítások már nem külön menüben, hanem egy böngészőfülben nyílnak meg, és az új verzióban már nem csak a pluginek és könyvjelzők, de a jelszavak szinkronizálása is lehetséges.

Innen lehet letölteni a Google Chrome béta kiadásait

0 Tovább

Letölthető a majdnem kész Internet Explorer 9

 

Letölthető a majdnem kész Internet Explorer 9
Az Microsoft február 10-én kiadta az ún. RC-verziót (kiadásra jelölt) az Internet Explorer 9-ből. Ez egy olyan verziót takar, amely már minden funkciót tartalmaz, ami a néhány hónap múlva megjelenő végleges verzióban is megtalálható lesz, kikerülni sem fog belőle semmi, ám működését tekintve még nem száz százalékosan tökéletes. Az IE9-et csak Windows Vistára vagy 7-re lehet telepíteni, XP-re nem.
A Techbázison az Internet Explorer 9 újdonságait korábban már bemutattuk: már a béta verziót próbálva az volt a benyomásunk, hogy elődeinél jóval gyorsabb, és végre kezelőfelülete is átláthatóbb, és helytakarékos lett.
A Google Chrome-hoz hasonlóan az IE9-ben sincs már külön keresőmező, ennek funkcióját a címsor tölti be. Az új böngészőt használók külön beállítások segítségével megakadályozhatják, hogy bizonyos honlapok sütifájlok alkalmazásával nyomon kövessék internetezési szokásaikat, valamint támogatja a HTML5 és WebM szabványokat, amelyek webes videók külön pluginek nélkül történő lejátszását teszik lehetővé - bár még nem túl elterjedtek a videós oldalak körében.
Az új Explorerben a lapfüleket a Windows 7 Tálcájára is át lehet mozgatni, a letöltésvezérlő pedig a lapok alján, kompakt méretben nyílik meg, nem foglalja feleslegesen a helyet. Az IE9-et egy biztonsági funkcióval is ellátták, ami akkor riaszt, ha észleli, hogy egy ismert kártevőt akar letölteni a felhasználó. Emellett az új browser azt is észlelni tudja, ha valamelyik utólag feltelepített bővítménye jelentősen lassítja működését, ekkor felkínálja annak letiltását. Az IE 9 már képes kiaknázni a grafikus kártya teljesítményét például webes videók lejátszásakor, vagy Flashjátékok futtatása esetén, tehermentesítve a rendszert. A kilences verziót előítélet nélkül érdemes kipróbálni, igazából azok lesznek elégedetlenek vele, akik pluginekkel szeretik saját igényeikhez alakítani a böngészőt, számukra a Chrome vagy a Firefox jobb választásnak tűnik.
http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100916-internet-explorer-9-minden-bongeszot-beeloz-a-microsoft-browsere.html

Innen lehet letölteni az Internet Explorer 9 RC-verzióját, magyar nyelven

 

Az Microsoft február 10-én kiadta az ún. RC-verziót (kiadásra jelölt) az Internet Explorer 9-ből. Ez egy olyan verziót takar, amely már minden funkciót tartalmaz, ami a néhány hónap múlva megjelenő végleges verzióban is megtalálható lesz, kikerülni sem fog belőle semmi, ám működését tekintve még nem száz százalékosan tökéletes. Az IE9-et csak Windows Vistára vagy 7-re lehet telepíteni, XP-re nem.

A Techbázison az Internet Explorer 9 újdonságait korábban már bemutattuk: már a béta verziót próbálva az volt a benyomásunk, hogy elődeinél jóval gyorsabb, és végre kezelőfelülete is átláthatóbb, és helytakarékos lett.


A Google Chrome-hoz hasonlóan az IE9-ben sincs már külön keresőmező, ennek funkcióját a címsor tölti be. Az új böngészőt használók külön beállítások segítségével megakadályozhatják, hogy bizonyos honlapok sütifájlok alkalmazásával nyomon kövessék internetezési szokásaikat, valamint támogatja a HTML5 és WebM szabványokat, amelyek webes videók külön pluginek nélkül történő lejátszását teszik lehetővé - bár még nem túl elterjedtek a videós oldalak körében.

Kevesebb helyet foglal a menü, mint a Chrome-é (balra: IE, jobbra: Chrome)

 

Az új Explorerben a lapfüleket a Windows 7 Tálcájára is át lehet mozgatni, a letöltésvezérlő pedig a lapok alján, kompakt méretben nyílik meg, nem foglalja feleslegesen a helyet. Az IE9-et egy biztonsági funkcióval is ellátták, ami akkor riaszt, ha észleli, hogy egy ismert kártevőt akar letölteni a felhasználó. Emellett az új browser azt is észlelni tudja, ha valamelyik utólag feltelepített bővítménye jelentősen lassítja működését, ekkor felkínálja annak letiltását.

Az IE 9 már képes kiaknázni a grafikus kártya teljesítményét például webes videók lejátszásakor, vagy Flashjátékok futtatása esetén, tehermentesítve a rendszert. A kilences verziót előítélet nélkül érdemes kipróbálni, igazából azok lesznek elégedetlenek vele, akik pluginekkel szeretik saját igényeikhez alakítani a böngészőt, számukra a Chrome vagy a Firefox jobb választásnak tűnik. Még több információ az IE9 újdonságairól az IE-blogon olvasható.

1 Tovább

HD-videózás jobb minőségben az új Flashsel

Megjelent az Adobe Flash Player legújabb, 10.2-es verziója, innen lehet letölteni.

Miért jó ez? Mert az új kiadás már képes kihasználni a grafikus kártya erőforrásait videolejátszáskor, ezáltal kevésbé terheli le a processzort, azaz közvetve az egész rendszert. A HD-minőségű felvételek lejátszása így zökkenőmentesebbé válik.

Ami még jobb, az új Flashsel akár egy második monitoron, kinagyítva is meg lehet nézni a videókat, miközben az elsőn más programok vannak megnyitva - legalábbis a Lifehacker szerint.

Az újítás egyelőre csak a PC-kre kiadott Flashben érhető el, a mobilos és táblagépes kiadásban nem. További információk a 10.2-es Flashsel itt olvashatóak, a Stare Video nevű újításának lejátszási extráit pedig ezen az oldalon lehet letesztelni.

Aki Google Chrome-ot használ, annak nem kell külön törődnie a letöltéssel, a böngésző elvégzi helyette a feladatot.

0 Tovább

Ópiumkereskedő lehet a brit korona szolgálatában

Minden gonosz nagyvállalat, kizsákmányoló multi elődjét, a Kelet-indiai Társaságot alakíthatjuk az Explore Wellcome böngészőben futó új játékában, a Hight Tea-ben. A menedzserjátékban a Gyöngy-folyó torkolatának városait kell ellátnunk Bengáliából vásárolt ópiummal, és indőnként el kell indítanunk egy szállítmány teát haza Angliába.



Az egyenlet rendkívül egyszerű: teát csak ezüstpénzért lehet venni, ezüstöt csak ópiumért adnak. A határidő pedig folyamatosan közeledik egy teljes sebességgel suhanó teaklipper képében. Ha nem tudunk elég teát felhalmozni a britek a szokásosnál is letörtebbek lesznek.

A munkánkat nehezíti, hogy az ópium és a tea árfolyama ide-oda ugrál. Hol sztrájkolnak a munkások, hol a hajóinkat foglalják le a kínai hatóságok.

0 Tovább

Letölthető a Chrome 9.0

A Google Chrome 9 a Szoftverbázison

 

Végleges verzióban is elérhető a Google böngészőjének 9-es kiadása. A Chrome-ot jelenleg használók automatikusan frissíthetnek a szoftverre, ha erre nem akarnak várni, elég a beállítások ikonra kattintaniuk, ott pedig "A Google Chrome névjegye" menüre klikkelni, a legfrissebb verzió telepítése ekkor megkezdődik
A Chrome 9.0 már támogatja a WebGL nevű szabványt, ami hardveres gyorsítású 3D-s grafika használatát is lehetővé teszi a böngésző számára, ami például webes játékok futtatásához jó, kipróbálni itt lehet.
Egy másik újítása a Chrome Instant, ami a honlapok betöltését teszi fürgébbé: már a címük begépelésekor elkezdi letölteni az oldalakat.

Végleges verzióban is elérhető a Google böngészőjének 9-es kiadása. A Chrome-ot jelenleg használók automatikusan frissíthetnek a szoftverre, ha erre nem akarnak várni, elég a beállítások ikonra kattintaniuk, ott pedig "A Google Chrome névjegye" menüre klikkelni, a legfrissebb verzió telepítése ekkor megkezdődik.

A Chrome 9.0 már támogatja a WebGL nevű szabványt, ami hardveres gyorsítású 3D-s grafika használatát is lehetővé teszi a böngésző számára, ami például webes játékok futtatásához jó, kipróbálni itt lehet. Egy másik újítása a Chrome Instant, ami a honlapok betöltését teszi fürgébbé: már a címük begépelésekor elkezdi letölteni az oldalakat.

0 Tovább

Februárban érkezik az új Firefox

Február végéig meg fog jelenni a legnépszerűbb böngésző legújabb verziója. A Firefox 4 egyszerűsített, felhasználóbarátabb felületet és csoportosítható böngészőfületket fog tartalmazni.

"Eszméletlenül keményen dolgoztunk a Firefox 4-en, és ideje kiadni" - kezdődik a Mozilla fejlesztői levelezőlistájára küldött üzenet. A levél nem titkolja, hogy még sok munka áll a Firefoxot készítő programozók előtt, ám érezteti, hogy túl sokáig húzodott a böngésző kiadása. A szoftverben jelenleg százhatvan, a végső kiadás előtt javítandó hiba van. Mivel a korábbiakban száz hiba javítása körülbelül hat hetet igényelt, ezért elképzelhető, hogy a firefoxosok túlórázni lesznek kénytelenek, ha be akarják tartani az új határidőt.

A Firefox 4 első béta verzióját 2010 júliusában adták ki, a legutolsó próbaverziót pedig a napokban adták ki. Az eredeti tervek szerint a böngészőnek novemberben kellett volna megjelennie.

0 Tovább

Tiltsa ki a Google-ról a reklámozó oldalakat!

A Search Engine Blacklist plugin letöltése Google Chrome-hoz


Remek bővítményt találtunk a Google Chrome-hoz a Lifehackeren. A Search Engine Blacklist lehetővé teszi, hogy a Google találati listájáról teljes domaineket szűrjünk ki. Ez azért jó, mert például az illusztrációban is szereplő fizetős tanácsadó szájt mindig előrébb jelenik meg a kereső találatai közt, mint az azonos tartalmakat ingyen kínáló blogok, amelyeken így nehezebb felkutatni a relaváns tartalmakat. Unja, hogy valamelyik szájt mindig túl gyakran jelenik meg a keresési eredmények között? Írja be a plugin listájára a domainnevét, ezzel száműzheti a saját kis világából! Az oldalakat egyébként bármikor újra engedélyezni lehet a bővítmény beállításai között.

0 Tovább

Egymillió dollárt hozott a jótékonysági plugin

A Download Squad beszámolója szerint a Letöltendőn is bemutatott, a Chrome böngészőhöz készült böngészőpluginnel végrehajtott kampány keretében  egymillió dollárt, azaz mintegy 211 millió forintot gyűjtöttek össze jótékony célra.

A bővítmény a browserben megnyitott lapokat számolta, és a kampányt indító The Nature Conservancy szervezet minden tíz megnyitott böngészőlap után egy facsemete ültetésének költségét ajánlotta fel.

A kampányban részt vevők összesen több mint 60 millió darab böngészőlapot nyitottak meg, ezzel generálva az egymillió dolláros összeget. A szervezet tájékoztatása szerint az összegből 245 ezer dollárt fordítanak majd új csemeték ültetésére az Atlanti-parti trópusi esőerdőkben. 232 ezer dollárral szegény országok ivóvíz-ellátását támogatják, 112 ezer dollár Latin-Amerikai családok számára készülő menhelyek építését segíti.

267 ezer dollárral a járványos agyhártyagyulladás elleni vakcinát készítését támogatják majd Afrikában, további 142 ezer dollár pedig afrikai és ázsiai országok könyvtárainak és iskoláinak adományul szánt könyvek szerzőinek és illusztrátorainak munkáját fogja fedezni.

0 Tovább
«
12

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek