Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Foci és agytorna - a hét legjobb appjai

FIFA 14 (Android, iOS)

Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

A világ egyik legnépszerűbb focis játéka már régóta jelen van a tableteken és az okosmobilokon, most a legújabb kiadás is megérkezett erre a platformra. A mai trendeknek megfelelően az alapjáték ingyen tölthető le, de az extra csapatokért és ligákért külön kell fizetni. A játékban bárki összeállíthatja álmai csapatát, és új, a táblagép böködésén alapuló irányítást kapott. Ez eléggé megosztotta tesztelőinket: egyikük a nemrég bemutatott FTS 14 irányítását favorizálta, a másik a FIFÁ-ét. Mindenesetre kissé szokatlan, hogy a játékosokra kell bökösni, eleinte nagyon könnyű összekeverni a passzolást, a kapura rúgást és az egyszerű labdaterelést is. De kétségkívül gyönyörű a játék.

Lumosity (iOS)

Letöltés iOS-re


A Lumosity a legjobb agytornáztató program, amivel valaha találkoztunk. Az appot és a hozzá kapcsolódó weboldalt üzemltető amerikai cég 2007 óta foglalkozik a memóriát, a koncentrálási és problémamegoldási képességet fejlesztő alkalmazásokat. Bár tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy a játékok segítik megelőzni például az időskori elbutulást, feladatai egyszerűségük ellenére képesek maximálisan leterhelni a játékost.

Az egyik játékban például csak egy gombra kell bökni annak megfelelően, hogy az előző ábra ugyanaz volt-e, mint amit utána mutatott a gép a játékosnak. Egy másikban a felvillanó ábrák betűket és számokat tartalmaznak, a játék pedig hol arra kérdez rá, hogy mássalhangzót vagy magánhangzót látunk, hol pedig arra, hogy a szám páros vagy páratlan. Egy újabb feladványban sok nyíl közül kell mindig a középső nyíl irányába elhúzni az ujjunkat. Mind kiderül, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Zseniális módon lehet letesztelni vele az agyunk reakcióit.

Sensory Spaces (iOS)

Letöltés iOS-re

A hifieszközöket gyártó Bang & Olufsen promóciós, de ennek ellenére nagyon érdekes -+ és ingyenes - alkalmazása, a Mew nevű dán rockzenekarral készített a Sensory Spaces. A csak iOS-re elérhető alkalmazás használatához mindenképp szükség van fej-, vagy fülhallgatóra, mivel a játékos feladata, hogy mindig abba az irányba döntse a táblagépet vagy okostelefont, amerről egy adott hangot hall. Ezt pedig a beépített minihangszórókkal egyáltalán nem lehet érzékelni. A megtalált hangokból végül egy teljes zeneszám áll össze.

Iron Sky Invasion (Android, iOS)


Letöltés iOS-re

Letöltés Androidra

A tavaly megjelent űrnácis Iron Sky című film alapján íródott játékban a főhősnek a Hold sötét oldaláról támadó nácikat kell megállítania a Föld elfoglalásában. A látványos és jól megcsinált 3D shoot-em up-ban különböző tulajdonságokkal felszerelt harci gépekkel kell irtani a Reich repülő csészealjait és űrzeppelinjeit. A játék során elért teljesítményeket kreditekkel jutalmazzák, amikkel új hajókat, fegyvereket lehet vásárolni. Az egyes pályák újrajátszhatóak, így van lehetőség és idő gyűjtögetni a nagyobb ütközetekre. A játék izgalmas, jól irányítható és kicsit nehezebb, mint elsőre várnánk, rossz tulajdonsága, hogy nem örökölte meg a film kellemesen debil hangulatát, illetve a Laibach zenéjét. Ennek megfelelően csupán a megvalósítás és a külalak emeli ki a hasonszőrű játékok közül, igaz önmagában is megállja a helyét a filmmel párosítva még jobb szórakozást nyújthat. Az ingyenes freemium és fizetős változatok között csak annyi a különbség, hogy előbbiben reklámokra kell bökni egyes menükben, ami kifejezetten zavaró.

Aces of the Luftwaffe (iOS, Android, Windows Phone)


Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re

Letöltés Windowsra


Elsőre nem tűnt nagy számnak a sokak által ajnározott Aces, de néhány perc játék

után kiderült mi is a varázsa. A készítőknek sikerült megidéznie a játéktermi hangulatot, aki dobált rengeteg huszast hasonló játékokba vagy csak otthon nyüstölte a C64 joystickját fél éjszaka Blue Max-et játszva annak mindenképpen ajánlott. Az Androidra és Windows-ra ingyenesen, iOS-re megvásárlás után letölthető app klasszikus felső nézeti lövöldözés, ahol a támadó német légierőt kell visszaverni. Három különböző tulajdonságokkal rendelkező gép közül lehet választani, amelyekből az alapgép érhető csak el a játék kezdetén. A pályákon gyűjtött kitüntetésekért később különböző fejlesztéseket vásárolhatunk, amikre szükség is lesz. A kezdeti könnyű játékmenet folyamatosan nehezedik, az egyszerű vadászküldetések után gyorsan megjelennek a kísérgetős és bombázós missziók is, a három főellenség pedig igazán próbárateszi majd a reflexeket. A pixeles retró hangulatú grafika szintén a játéktermi élményeket idézi, egyik hátránya, hogy a robbanások közepette gyakran nehéz követni a játékot.


Another World (iOS, Android)




Letöltés Androidra

Letöltés iOS-re



A több mint 20 éve megjelent PC-s klasszikus immár Androidra és iOS-re is megvásárolható, a játék némi ráncfelvarrást leszámítva minden tekintetben megegyezik a klasszikus kiadással. A történet szerint hősünk egy rosszul sikerült kísérletet követően egy idegen bolygón találja magát, ahol a túlélésért kell küzdenie. A világot 1991-ben megrengető játék még ma is szórakoztató, igaz a játékot ismerők számára alig egy óra alatt kijátszható, ha emlékeznek a feladatokra. Újítás, hogy a mostani kiadásban nehézségi fokozatok is vannak, növelve a kihívást, az idegenek potosabban lőnek, az állatok pedig, gyorsabbak lesznek. Az érintőképernyős irányítás meglehetősen nehézkes, sokáig tart megszokni, inkább a direkt, virtuális gombokkal való kezelést ajánljuk. Akárcsak korábban, a játékos most sem kap semmilyen segítséget, így rengeteg gyakorlás, zsákutca és újrakezdés szükséges a feladatok megoldásához. A játékmenet, habár lineáris, ma is formabontó és szórakoztató. Jó érzés a játéktörténelem egy darabját magunkkal cipelni farzsebünkben, az Another World megvásárlása egyben vezeklés is lehet a 20 évvel ezelőtti kalózkodás miatt.

0 Tovább

Pénzt is kereshet az okostelefon nyomkodásával

A legfrissebb appokra kíváncsi okostelefon felhasználókat és a visszajelzésre éhes programozókat köti össze a TestJockey nevű szolgáltatás. Néhány feladatért még pénzt is lehet kapni.

A pénzjutalmat a program fejlesztője ajánlhatja fel, ha úgy érzi, hogy egy-két dolgot mindenképpen ki kell próbálni az alkalmazásábanó. Például némi zsebpénzt jelenthet az alkalmazás kipróbálása annak a felhasználónak, aki először nézi meg, hogy régi ZTE Blade telefonon működik-e az app. A tesztplatformot nemzetközinek szánják, így akár az appok fordításának csiszolgatására is használható, így még véletlenül sem fog úgy kikerülni egy fiataloknak szánt app a szoftverboltba, hogy az magázza a felhasználót.



Az elosztott tesztelésre azért lehet szüksége egy fejlesztőnek, mert több száz különböző okostelefon van az embereknél. Az Android esetében nincs egy referenciakészülék, amin elég lenne kipróbálni a programokat. Csak a Samsung több mint egy tucatnyi képernyőmérettel gyárt mobilt.

A Virgo Systems fejlesztőcég, a BME és az ArtKlikk által létrehozott közösségi mobilalkalmazástesztközpont vissza nem térítendő európai uniós támogatásból jött létre. Kipróbálható appok még nincsenek a rendszerben, de hamarosan elindul a tesztközpont.

0 Tovább

A legjobb appok őrült exek ellen

Őrült exbarát vagy barátnő, agresszív MLM-es ismerős zaklatja telefonon? Olyan appokat kerestünk, amelyekkel kizárhatja a nemkívánatos hívásokat és üzeneteket az okostelefonról.

Már Magyarországon büntetőjogilag is felelősségre vonni bárkit, aki  kéretlen üzenetekkel vagy hívásokkal zaklatja ismerősét vagy rokonát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az illetőt feljelentsék a rendőrségen, hiszen a szolgáltatók magánembereknek nem adnak ki semmilyen személyes adatot, ezekhez csak a nyomozó szerverk juthatnak hozzá. Egy telemarketinges idegesítő fellépése azonban nem ad okot a feljelentésre: annak jártunk utána, hogy milyen applikációk segítségével lehet egyszerűen blokkolni bejövő hívásokat.

Nem jó mindenre az iPhone beépített szűrője

Az iPhone-t használóknak részben könnyű dolga van, mert a készüléken futó iOS szoftver eleve tartalmaz egy “Ne zavarjanak” elnevezésű funkciót. Ezt nem csak manuálisan, de akár automata időzítéssel is lehet aktiválni, segítségével a bejövő hívásokról való értesítők kikapcsolhatók.

Az iOS-be épített megoldás lehetővé teszi, hogy például csak a kedvenc, vagy egy adott csoporthoz kontaktok listáján szereplő számokról jelezzen beérkező hívást és üzenetet a telefon, ha bárki más hív, ne csörögjön és ne is villogjon.

Sajnos a funkció használatával nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert hamar kiderült, hogy csak akkor aktív, ha az iPhone képernyője zárolt vagy kikapcsolt módban van. Vagyis akkor, ha a telefon be van kapcsolva, de tulajdonosa nem olvasgat rajta híreket, vagy játszik a képernyőn. Aktív használat esetén ugyanis az iOS hívásszűrője minden hívásról és üzenetről értesít. Ez nem is lenne baj, de az Apple szoftverének zártsága miatt nem lehet külső szoftverrel sem megvalósítani a hívások blokkolását, egyedül feltört telefonokra létezik egy felhackelhető megoldás.

Az Androidról kitilthatók a kellemetlenkedők


Nagyobb testreszabhatósága miatt a Google Android szoftverét futtató telefonokon teljességgel száműzhetők a nemkívánatos hívások és SMS-ek. A Play piactér tele van hívásblokkolást kínáló ingyenes alkalmazásokkal, ám az elérhető appok többsége nem működik igazán jól. Az általános hiba, hogy ugyan képesek automatikusan bontani a hívást egy-egy kiválasztott kontakt esetében, de az elmaradt hívást visszajelző indikátort és a készülék jelzőfényének villogtatását nem tiltják le.

Esetenként teljesen blokkolta, máskor viszont a notifikációt elfelejtette törölni két fizetős app, a fél évre 1200 forintért előfizethető NQ Call Blocker, illetve az Extreme Call Blocker (Stealth), amelyet 1370 forintos egyszeri díjért lehet megvásárolni. Ez utóbbi applikáció működése azonban mélyen testreszabható, ha valakinek van türelme apró funkciókat állítgatni, valószínűleg a program hatékonysága is javítható. Érdemes óvastosan próbálgatni a hívásblokkoló appokat, próbáink során ugyanis az egyik program eltávolítását követően is blokkolva hagyta tesztalanyunkat.

Tesztjeink  során a Norton Mobile Security nevű, fizetős mobil biztonsági app hívásszűrője működött teljesen hibátlanul. Ha ebben megadtunk egy kontaktot, az bizony hiába tárcsázott vagy üzent, a háttérben futó szoftver foglaltat jelzett neki, és azonnal törölte a hívásnaplóból a megkeresés nyomait. A Symantec mobil biztonsági terméke a cég saját webboltjában elég drága, 8 ezer forint körüli összegbe kerül egy éves licence. Árkereső szolgáltatással kereskedőkné már ennél olcsóbban, 4500-5000 forint körüli áron is felkutattuk.Ez az ár csak egy évre szól, így nem mondható túl olcsónak, bár a program ennyiért jelzi a csalárd appokat, valamint zárolja az ellopott telefont, illetve segít annak felderítésében is.

A dobozos változat egyébként csak egy sorozatszámot tartalmaz, amellyel az applikáció telepíthető több saját eszközre is. A Norton biztonsági szoftver iOS-re is elérhető, ám az Apple rendszerének korlátai miatt ott nem tartalmaz hívásblokkoló funkciót. Egyes gyártók önmaguk is beépítik ezt a funkciót a készülékekbe, a Samsung androidos mobiljaiban például a hívások beállításai között az automatikus elutasítás lista nevű funkció, ahol meg lehet adni a kitiltandó telefonszámokat. Az iOS-hez hasonlóan a Windows Phone szoftvert futtató készülékekhez sem találtunk hívásblokkoló megoldást.

Minden kijátszható

A nemkívánatos hívások kijátszását biztosító appok nem csodaszerek, de bizonyos helyzetekben nagyon hasznosak lehetnek. Ha valakit zaklat az exe, a tizedik hívás után feltehetően rájön, hogy egy automata bontja a hívást, ilyenkor pedig könnyen átválthat hívószámnélküli tárcsázásra.

Bár a programokból ezeket teljes egészében blokkolni lehet, a mindennapi használat során ez nem igazán praktikus, hiszen mindenkit hívhatnak teljesen legitim célból olyan helyről - például munkahelyi telefonról -, amelyen nem feltétlenül látszódik a hívó száma. Ezt azonban senkinek nem érdemes kihasználnia zaklatás céljából, hiszen a hívó feleket a távközlési szolgáltatók rendszerei mindig rögzítik, így egy feljelentés esestében ki tudják adni a hatóságoknak.

0 Tovább

Mobilos app óv meg a vérfertőzéstől

A mindössze 320 ezer lakossal rendelkező Izlandon bárkit a szokásosnál nagyobb eséllyel hozhat össze a sors egy közelebbi vagy távolabbi rokonnal. Az esetleges vérfertőzésnek egy új mobilos alkalmazással lehet elejét venni.

A települések közötti jelentős távolságoknak köszönhetően ugyan nem súlyos probléma a vérfertőzés az északi szigetországban, az tagadhatatlan, hogy a kisebb városnyi populáció az átlagosnál nagyobb esélyét hordozza annak, hogy valaki egy rokonát választja párjául véletlenségből.

Ennek az esélyét zárja ki egy új mobiltelefonos applikáció, amely az izlandi állampolgárok adatait tartalmazó helyi adatbázis, az Íslendingabók ("az izlandiak könyve) alapján végez összehasonlítás. A három évvel ezelőtt elindított online adattárban a tizennyolcadik századig visszamenőleg minden egyes állampolgár adata megtalálható. Az erre épülő appot egy fejlesztői versenyre készítették el.

Egy új applikáció az adatok lekérdezésével képes megállapítani, hogy két személy között fennáll-e bármilyen rokonsági kapcsolat, s ha igen, az milyen szintű. A Sad Engineer Studios nevű cég fejlesztőinek munkája két okostelefon között létesít kapcsolatot, és riasztást ad ki, ha két emberről kiderül, hogy valójában rokoni szálak fűzik őket egymáshoz - írja a CNet amerikai technológiai hírportál.

0 Tovább

A hét legjobb játékai okostelefonra

Az appok között is vannak maradandó darabok, olyanok, amelyek hétszámra túlélik a takarítást. Hiába játszottuk végig őket, mégis elő-elővesszük, mert annyira ügyesen írták meg őket. Most ezeket írtuk össze.

Hill Climb Racing

Egy hihetetlenül béna, Paintben készült rajzra emlékeztető grafikájú játékot is lehet szeretni, ha a programozók amúgy jó munkát végeztek. Remek példa erre a Hill Climb Racing, amit csak tesztelni telepítettünk fel, de nem sikerül megszabadulni tőle.



A játék borzasztó egyszerű: a sofőr egy terepezésre korlátozottan alkalmas járgánnyal vág neki a hepehupás pályának. Fogy a benzin, ezért az akadályokat pár próbálkozásból kell átvinni, ráadásul meg kell tartani a lendületet is, mert amúgy a járgány menthetetlenül elakad. A megtett távért és az összegyűjtött aranyakért tuningokat lehet venni a kocsihoz, amivel már nagyobb dombokon is helyt tud állni.

Miért jó? Mindig van egy hegy, ami végül megállítja az embert. De az addig megtett távért kapott jutalomból többnyire kijön egy új gumi, lengéscsillapító vagy motor. És akkor újra neki lehet vágni a hegynek. Letehetetlen. Határidőket csúsztunk le a játék miatt.
Miért nem jó? Ahogy az elején is írtuk, a grafika béna. Ez öt perc után már nem zavarja az embert.

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Redneck Revenge

A Redneck Revenge egy halál egyszerű, nem túl okos és nagyon szeretnivaló lövöldözős játék. Azon az estén kezdődik, amikor Red, egy útszéli csehó tulajdonosa észleli, hogy a vendégek helyett zombik tartanak a kocsma felé. Körülbelül addig a hajnalig tart, amíg hősünk rendet nem tesz a közeli felkapott 666 nevű diszkóban, ahonnan az élőhalottak özönölnek. Időközben vicces és halálkomoly fegyvereket lehet szerezni, végig kell küzdeni egy országutat, a parkolót és a diszkó előcsarnokát. És végül legyőzni a bezombult dj-t.



Miért jó? A játék ügyesen kidolgozott kétujjas irányítással rendelkezik. Az egyik ujjal a szereplőt mozgatjuk, a másikkal azt mutatjuk meg, hogy hová lőjjön. Ez annyira jól ki van találva, hogy még tableten is kényelmes.
Miért nem jó? A játék egyetlen hibája, hogy néha csak megpróbálkozik kicsalni néhány dollárt némi tuningért a játékostól. Kitartó zombigyilkolással azonban még a legmenőbb fegyvereket is meg lehet szerezni anélkül, hogy pénzt költenénk.

Ár: Androidra 600 forint, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS, Blackberry

Train Legend

A Letöltendőn korábban már ajánlottunk egy pontok összekötésén alapuló logikai játékot, amelynek egyetlen szabálya az volt, hogy a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A Train Legend ugyanerre a logikára épül, a dizájnnal, jutalmakkal és kis kerettörténettel azonban egy sokkal jobb, gyerekbarátabb játék a vonatos puzzle. Az egyes pályák megoldásával a játékos nem csak a következő pályára jut át, hanem egy vonatalkatrészt is szerez. Időnként ebből összegyűlik egy mozdonyravaló, a játékos pedig továbbmehet egy más fajta állomásépületekkel és háttérzenével rendelkező országba.



Miért jó? Őszintén be kell valljuk, hogy a vonatgyűjtögetés még a felnőtteknél is működik egy darabig. Az egyenletesen nehezedő játék még minket is behúzott annyira, hogy az első 30-40 pályát végigjátsszuk.
Miért nem jó? Egy játékmód és sok pálya csak fizetés után érhető el. Az összes extra ezer forintba kerül, de lehet huszas pályacsomagokat venni 230 forintért. Tisztességesebbnek éreznénk, ha a telepítés előtt lehetne tudni, mennyibe kerül a teljes játék.

Ár: Androidra ingyenes, iOS-re és Blackberryre 1 dollár
Platform: Android, iOS

Rise of Blobs

Valami olyasmi járhatott a logikai játék programozóinak az agyában, hogy ha már van 3D-s grafika, bűn lenne egy egyszerű Tetris-klónt csinálniuk. A Rise of the Blobsban a játékosnak különböző színű kockákat kell azonos színű gyümölcsökkel eltalálnia. A feladatot az nehezíti, hogy figurája egy oszlop tetején áll, a kockák pedig minden oldalról támadnak. A játékot tovább bonyolítja, hogy mindenféle gránátokkal és speciáls eszközökkel is lehet támadni az oszlop teteje felé kúszó kockákat.



Miért jó? Ritka az ennyire pörgős játék. Kezdetben puzzle-nek tűnik, de ahogy elkezdenek áradni a színes kockák, rájön a játékos, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni. Még az olyan gyerekeket is leköti, akiknek a rajzolgatás unalmas.
Miért nem jó? Ahhoz képest, hogy kikapcsolódásra szánták, a Rise of the Blobs elég bonyolult. Extrákon, játékmódokon, különleges fegyvereken kell keresztülkattognia a játékosnak. A kevesebb ebben az esetben tényleg több lenne.

Ár: ingyenes
Platform: Android

Little Things Forever

Az elveszett tárgyas játékok egy különösen egyszerű verziója a Little Things Forever. Egyedül azt tudjuk ráfogni, hogy segíti a nyelvtanulást, mert az ember legalább kiszótárazza, hogyan mondják angolul kagylónyelű bicskát vagy a hajókürtöt. Ha tanítani nem is tanít sokat - 126 új szót tartalmaz mindösszesen - a játék nagyon szórakoztató és gyönyörűen van megrajzolva. Egy halomnyi csinos tárgy között kell kikeresgélni azt a tizet-tizenötöt, ami a pálya teljesítéséhez szükséges. Lehet zoomolgatni, tekerni a képet, ami egy rendetlen játszószobára hasonlít leginkább. Bele lehet veszni hosszú fél órákra, ennél nagyobb dicséretet nem lehet mondani egy játékra.


Miért jó? A Little Things egy jó és szép játék. Hónapok óta fent van a tesztelésre használt tabletünkön, mert nincs szívünk törölni. Egyszerűen nem kidobható app.
Miért nem jó? A 126 szó messze nem az alapszókincs része. Minden öt közismert, valóban hasznos kifejezésre jut legalább egy kerti kiskapa vagy karburátorfedél szintű kifejezés.
Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

0 Tovább

A legjobb húsvéti appok a gyereknek

Platformtól függetlenül nem könnyű jó húsvéti appokat találni okostelefonra vagy táblagépre: az ünnep álcája mögé bújva egy csomó gyagyi alkalmazást próbálnak rásózni a gyanútlan felhasználókra a fejlesztők. Kikerestük a legjobbakat.

Angry Birds Seasons

A világ legismertebb játékmadarait felvonultató játék speciális kiadásában húsvéti pályákkal is el lehet ütni az időt, ráadásul ingyenes kiadása is létezik a Windows 8-at leszámítva minden fontos platformra.


Miért jó? A Seasons alcímű kiadásban tematikus pályák kaptak helyet, a karácsony, a Halloween és Szent Patrik-nap mellett természetesen a húsvéti témájú sem maradt ki. Ebben egyedi tulajdonsággal rendelkező madarakkal, malacokkal és pályákkal találkozhatunk.

Miért nem jó? A húsvéti pálya már korántsem új, hiszen két éve jelent meg a Seasonshöz, de még így is az egyik legértelmesebb húsvéti játék az összes közül.

Ár: ingyenes (az alapváltozat)

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Link: iPhone, iPad, Android, Windows Phone 

***

Easter Rush

A húsvéti nyuszi nagyon siet, a rohanásban pedig potyognak a tojások a kosarából. A játékosnak ezeket a tojásokat kell elkapdosnia. A munkáját az nehezíti, hogy gombákból, pókhálókból, békákból és egyéb állatokból kialakított, a flippergépeket megszégyenítő pályán zuhannak le a tojások. Ember legyen a talpán, aki mindet össze tudja szedni az ujjával mozgatott apró kosárral. A játék nyuszija egy egészen különleges fajta - lehet tálib - mert a tojások mellett bombák is peregnek a kosárból.


Miért jó? Az Easter Rush megdolgoztatja a játékost, már az első pályák is tartalmaznak kihívást. Egy gyereket valószínűleg órákra le tud kötni. Ráadásul van második része, ami újabb pályákat tartalmaz.

Miért nem jó? Nehéz befogadni, hogy mit keresnek a bombák a húsvéti nyuszinál. Kellett valami a játékba, amit semmiképp nem szabad elkapni, de a bomba a lusta megoldás volt.

Ár: ingyenes

Platform: Android, iOS

LinkAndroid, iPhoneiPad 

***

Easter Egg Memory Games

Csillagos, koncentrikus körös, szívecskés és virágos színes tojásokat kell összepárosítani ebben a memóriajátékban. Huszonnégy lap van a táblán, de egyszerre csak kettőt nézhet meg a játékos. A lapok pedig csak akkor maradnak felfedve, ha két ugyanolyat fed fel a játékos. A klasszikus kártyás memóriajáték pusztán azzal lett húsvéti, hogy a szokásos szimbólumok helyett most tojásokkal lehet játszani. Ettől persze ugyanúgy szórakoztató marad, mint a többi képes memóriapróba.


Miért jó? Csinos, letisztult, abszolút nem gyerekrajzra emlékeztető tojások vannak a játékban. Egyszerűen jó ránézni a képernyőre.

Miért nem jó? Minden memóriajáték ugyanolyan, aki eggyel játszott, minddel játszott már. A húsvéti kiadással sem sikerült kitalálnia a fejlesztőnek, hogy hogyan lehetne módosítani ezen a régi játékfajtán,

Ár: ingyenes

Platform: Android

Link: Android

Hasonló játék iOS-re: Remember the Eggs

***

Easter Spot the Difference

A nyolcvanas évek képregénymagazinjainak “keresd meg a különbséget a képek között” típusú feladványainak nyomdokain evez ez a húsvéti játék, amelyben tojások és csibék, és más ünnepi motívumok között kell megtalálni a különbséget.


Miért jó? Játék közben nagyon kell koncentrálni, mivel a legtöbb különbség alig észrevehető. A gyerek biztosan kinyújtott nyelvvel fogja keresgélni a képrészleteket, és nyugton lesz közben.

Miért nem jó? Ez a játék sem fogja megreformálni az appok világát, elég elcsépelt alapötletre épül.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

LinkAndroid, iPhone, iPad 

***



0 Tovább

A hét legjobb appjai és játékai

Facebook Messenger

Kevesen tudják, hogy a közösségi oldalnak nem csak okostelefonokra és táblagépekre van kliense, hanem windowsra is létezik üzenőkliense. A Facebook Messenger jó ideje létezik, de eddig nem volt kompatibilis a Windows 8-cal, a legújabb kiadás azonban már ezen is fut.


Miért jó? Mert nem kell a böngészőben megnyitni a Facebookot ahhoz, hogy lássuk, ha valaki üzen, a Messengerhez hasonlóan egy külön ablakban megnyitható a kontaktok listája. Az ablak tetején az is látható, ha valamelyik hozzászólásra érkezik komment, ide kattintva a rendes webes felület töltődik be a böngészőben.

Miért nem jó? Sajnos az alkalmazás nem egy kiforrott, tökéletes program. Néha újra kell  indítani, mert nem hajlandó megnyitni az üzenetablakokat, és nagyfelbontású monitoron zavaró lehet, hogy nem állítható nagyobbra a betűméret.

Ár:
ingyenes
Platform: Windows XP, Vista, 7, 8
Link: https://www.facebook.com/about/messenger

***


Color Uncovered

Ez az alkalmazás egy interaktív könyv, a szórakoztató fajtából. Optikai csalódások és egyéb vizuális jelenségek működését magyarázza el.



Miért jó? Mert a magyarázatok mellett nagyon sok virtuális kísérletet is tartalmaz az app,  Megtudhatjuk belőle például azt, miért tűnik el a kék folt egy zöld kör belsejéből, ha sokáig bámuljuk, miért nehéz sötétben megtalálni a színes autót a parkolóban, és miként változik a fehér szín a használt fényforrás típusától függően. Egy másik kísérletből az is kiderül, hogy  a körben ugráló lila pontok valójában csak az agyunkban tűnnek el.

Miért nem jó? Mert csak angol nyelven érhető el, és csak iPadre.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: iOS


***


Car Disassembly

A gyerek folyton szétszed mindent otthon? Akkor neki való ez az app, ebben egy részletesen kidolgozott autó modelljét lehet at utolsó csavarig lebontani, vagy visszaépíteni.



Miért jó? Dolgokat szétszedni nagyon szórakoztató, az alkatrészek ugyanis csak a helyes sorrendben szedhetők szét. Ha egy levehető vagy kicsavarozható alkatrészre kattintunk, az zölden világít.

Miért nem jó? Sajnos az ingyenes kiadásban csak egyetlen autó érhető el, a dögösebb virtuális makettekért külön kell fizetni. Kissé nehézkes a modell körbejárása és a két ujjas mozgatás is.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link:  iOSAndroid

***


The Sandbox

Igazi retró hangulatú, pixeles grafikájú játék, amelyben egy kedves, szakállas istenség szerepét töltjük be, aki homok, kőpor és egyéb anyagok szórásával teremt világot.



Miért jó? Az egyszerű grafika dacára a játék nagyon élvezetes, a homok, sár élethűen ömlik ujjunkból a képernyőn. Az anyagokat kombinálni is lehet: a víz és a föld kombinációja iszapot, a vízé és a kőé homokot eredményez. Ha a vizet nap süti, felhők keletkeznek, a felszálló gőz pedig vihart produkál, de a földben lévő magok eközben ki is hajtanak.

Miért nem jó? Csak korlátozott számú pálya ingyenes a játékhoz, a többiért fizetni kell.
Ár: ingyenes (extra pályákért fizetni kell)
Platform: iOS, Android
Link: AndroidiPhoneiPad

***


Dentist Story

A fogorvoshoz készülsz? Netán a gyereket kell vinni? Ezzel a játékkal remekül fel lehet készíteni az ott váró borzalmakra, amelyek talán már nem is lesznek annyira rémesek, ha videojáték formájában már megismerték őket.



Miért jó? Játékos formában mutatja be a fogorvosi beavatkozásokat. A játékban nekünk kell beadni az érzéstelenítő injekciót, fúrni, csiszolni, tömni és húzni a fogakat.

Miért nem jó? A játékkal együtt egy idegesítő hirdetési komponens  is feltelepül a telefonra, amely néha reklámajánlatokat jelenít meg a státuszképernyőn. Szerencsére a program törlésével ez is eltűnik.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: Android

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

App értesít az új pápáról

Okostelefonon is lehet követni, hogy választottak-e már pápát a Sixtus-kápolnába bezárkózott bíborosok. Képek, élő videó és folyamatos hírek vannak, csak a füstszag hiányzik.



A The Pope App! nevű alkalmazást egyenesen a Vatikáni Hírügynökség adta ki. A program nem csak a pápaválasztással foglalkozik, korábbi híreket, beszédeket, fotókat is tartalmaz, ráadásul a Vatikán webkameráit is lehet benne nézni. A The Pope App! a következő pápa megválasztása után is működni fog, nem csak a konklávé végéig él. Egyedül azt lehet felhánytorgatni a egyébként csinos dizájnnal rendelkező app fejlesztőinek, hogy a program nagyon lassan indul el. Valószínűleg ekkor frissíti a híreket, az tart sokáig. (Android, iOS)



A pápa összes levele és prédikációja helyett csak a pápaválasztásra fókuszál a Conclave nevű app. Ezt a feladatot azonban nem veszi félvállról, a programból elérhető az összes korábbi pápaválasztás rövid története. Az app tartalmazza a bíborosok listáját, rövid életrajzukat, sőt még rangsor is van, amit a NewAdvent.com oldaltól vesz át a program. (Erdő Péter a tizenegyedik legesélyesebb az app szerint.) A Conclave app híreit katolikus hírforrásokból és blogokból gyűjti. A fentiek mellett élő videó is érhető el az appból, ami hol a pápa megválasztásra várókat, hol a Sixtus-kápolna kéményét mutatja. (Anrdoid, iOS)

Az okostelefonnal nem rendelkezők - vagy az appot folyamatosan nem figyelők - hírsmsre iratkozhatnak fel, hogy azonnal tudják, ki lesz az új pápa. Ilyen szolgáltatással az [origo] is rendelkezik, igaz, ez az appokkal szemben fizetős.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Ezek a világ legdrágább appjai

Huszonnyolc olyan alkalmazás is található az iPhone-os szoftverboltban, amelyért ezer dollárt kell kifizetnie a vásárlónak. Az alkalmazásokat nem viccnek szánták, egy-egy szűk szakterület képviselőinek munkáját segíthetik - adta hírül a Wall Street Journal amerikai napilap.

Az amerikai lapnak az ezerdolláros appok gyártói jellemzően nem beszéltek arról, hogy hány vásárlójuk volt már. A zongorahangolók szoftveres beszállítójának számító amerikai Reyburn Piano Service is csak annyit nyilatkozott, hogy 50-100 dollárért nem lenne jövedelmező a szoftver, a profik pedig kifizetik az ezerdolláros árat.



A lap által megkérdezett másik ezerdolláros app is egy piaci rést próbál betölteni. Fejlesztője, Mehran Ebadolahi, egy fiatal ügyvéd sokallta a kamarai tagsági vizsgára felkészítő tanfolyamok négyezer dolláros árát. Ezen a piacon az ezerdolláros oktatóapp még viszonylag olcsónak mondható. Ebadolahi cége a sikerre való tekintettel az érettségihez hasonló amerikai SAT-vizsgára felkészítő appot is kiadott 349 dolláros áron.

Alaposan leárazták a luxust

A hagyományos értelemben vett luxuspiacra utazik a brit iVIP nevű cég, amelynek az appja ezer dollárba kerül. A vásárlóiknak azt is igazolniuk kell, hogy vagyonuk legalább másfélmillió dollárra rúg. Az appból luxusszolgáltatásokat érhetnek el a vásárlók: magánrepülőt, yachtot vagy testőrt bérelhetnek. A luxusappnak van olcsóbb verziója, azért csak 149 dollárt kell fizetni, ám nem is érnek el minden szolgáltatást.


A leárazásnál is radikálisabb lépésre szánta el magát a MobiGage Laser nevű, a Leica lézeres mérőeszközeivel kommunikálni képes appokat gyártó cég. Korábban ezer dollárért árusított appjukat ingyenessé tették. Bőven maradt még azonban olyan ipari és tudományos alkalmazásuk, amelyért több száz dollárt kérnek el.

Átverős programmal kezdődött a drága appok piaca

Az iTunes szoftverboltban már 2008-ban is feltűnt egy I Am Rich (Gazdag vagyok) nevű alkalmazás, amelyet ezer dollárért adtak, ám az nem kínált semmilyen funkciót. Az árat többen nem vették komolyan, ezért az akkori árfolyamon 155 ezer forintba kerülő appot többen megvásárolták.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

A hét ingyenes játékai

Asphalt 7: Heat

Az okostelefonokra és tabletekre elérhető legismertebb autós játék. A tavaly nyáron kiadott hetedik részének iOS-es kiadását ingyenessé tette a Gameloft kiadó.

Miért jó? Az egyik legismertebb autós játék, elég szép grafikával, az irányítás pedig jól testreszabható: akár a készülék bedöntésével, akár a képernyőn megjelenő virtuális gombokon keresztül lehet vezetni a járgányokat. Hatvan autóval lehet összesen tizenöt pályán száguldani Hawaii-tól Londonig.

Miért nem jó?
Konzolhoz vagy PC-hez szokott szimulátorosoknak túl "tabletes" lehet a vezetési élmény, az ingyenessége mellett számos fizetős bővítményt kínál a program.

Link: https://itunes.apple.com/hu/app/asphalt-7-heat/id462694916?mt=8 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftA7HM&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5nYW1lbG9mdC5hbmRyb2lkLkFOTVAuR2xvZnRBN0hNIl0 


Infinity Blade

A kizárólag iOS-re megjelent, középkori lovagi harcos Infinity Blade-et a legszebb táblagépes és okostelefonos játékok közt szokták emlegetni. Első része a héten ingyenessé vált.

Miért jó? Az Unreal játékmotornak köszönhetően valóban csúcsminőségű a grafika, a játékos látványos küzdelmekre számíthat, kardjával a képernyőn kell kaszabolnia a többieket.

Miért nem jó? A játékmenet hamar egysíkúvá válik: a pályán haladva mindig újabb szörnyek vagy lovagok jelennek meg, akikkel muszáj megküzdeni. Csapásaikat a pajzzsal vagy elhajolással lehet kivédeni, a program pedig állandóan fizetős extrákat akar megvetetni a játékossal.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPhone, iPad)
Link: https://itunes.apple.com/us/app/infinity-blade/id387428400?mt=8

Zombie Smasher

Az androidos Zombie Smasher nem éppen egy észjáték, de meglehetősen szórakoztató, nem véletlen, hogy jelenleg a Play bolt legnépszerűbb ingyenes programja.

Miért jó? A játékban a képernyő alja irányába futó zombikat kell szétnyomkodni ujjal a rengeteg pálya valamelyikén. Eközben vigyázni kell arra, hogy a közöttük kujtorgó emberekben ne tegyünk kárt. Egyebek mellett bombák és villámok szolgálnak speciális fegyverként.

Miért nem jó? Az ingyenes játék ugyancsak számos fizetős extra tartalmat próbál rásózni a játékosra, amelyekkel egy-egy pálya könnyebben teljesíthető, mint az eredetileg kiosztott erőforrásokkal.


Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moistrue.zombiesmasher

Vector

Ez a játék az orwelli 1984 világ totalitárius világát idézi, amelyben emberek ezrei dolgoznak kis irodákban. A játékos által irányított, csak sziluettként megjelenő karakternek elege lesz, és menekülni kezd a szabadságáért.

Miért jó? A Mirror's Edge kétdimenziós változatának tekinthető játékban tulajdonképpen folyamatosan futni kell, néhány dolgot átugorva, mások alatt átcsúszva, és közben annyi új mozgásformát és érmét összegyűjtve, hogy egyre profibbak legyünk.

Miért nem jó? A program elég nehéz, az ingyenes változat húsz pályát tartalmaz, a maradék húszért meg kell vásárolni a Deluxe kiadást, amelyet elég sokszor fel is ajánl a program.

Ár: reklámokért cserébe ingyenes
Platform: Android, iOS (iPhone, iPad)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nekki.vector&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5uZWtraS52ZWN0b3IiXQ

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-for-iphone-free/id578252579?mt=8

https://itunes.apple.com/hu/app/vector-hd-free/id578250301?mt=8


A hét legjobb appjai

LaunchKey

Fizetős lesz, de a megjelenéséhez kapcsolódó akció keretében egyelőre ingyenesen le lehet tölteni a Novation cég analóg szintetizátorokat utánzó applikációkat.

Miért jó? A programban mintegy hatvanféle szintetizált hangot lehet elérni, amelyek hangzását a képernyő felső felében lévő körök mozgatásával maga is módosítani tudja a felhasználó. Még a zenéhez egyáltalán nem értők is jól elszórakoztathatják magukat az egyébként profi felhasználásra is alkalmas programmal.

Miért nem jó? Egyedüli negatívuma az, hogy iPhone-on és iPod Touchon nem működik.

Ár: korlátozott ideig ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/novation-launchkey/id583375833?mt=8

Sound Uncovered

Szuper, angol nyelvű oktatóprogram, amellyel a hangzással kapcsolatos virtuális kísérleteket és teszteket lehet kipróbálni iPaden.



Miért jó? 
 Jópofa virtuális kísérletek várják az app feltelepítőjét, az egyikből például megismerheti, hogy az autógyártók miként optimalizálják a beltér hangjait, a motorhangot vagy akár az ajtó csapódását. Egy másikban csukott szemmel más hangot hall az ember, mint amikor a beszélő képe is megjelenik előtte. A legjobb kísérlet azonban az, amelyikben bemérhetjük fülünk életkorát a lejátszott hangfrekvenciák meghallása alapján. A program valóban nem téved.

Miért nem jó? Nem mindegyik szegmense interaktív a programnak - hiszen az egy interaktív könyv -, de mivel semmibe nem kerül, és csak minimális angoltudás kell hozzá, így is érdemes kipróbálni.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad)
Link: https://itunes.apple.com/hu/app/sound-uncovered/id598835017?mt=8

MR2 Akuszik - AIR

Hiánypótló program az MR2 Akusztik koncertjeinek lejátszására. Könnyen lehet lapozgatni az előadók között, egyszerűen enged váltani dalról dalra. Mivel a zenét az internetről streameli, ezért wifin gazdaságos igazán használni, otthon a konyhai kisrádió leváltására azonban így is alkalmas.

Miért jó? Sok, jó zenét tartalmaz teljesen ingyen. Ezért még az olyan butaságokat is meg lehet neki bocsátani, hogy nem enged több együttes számaiból listát építeni.

Miért nem jó? Az Akusztik program felülete még fél szemmel nézve, hunyorítva sem szép igazán. Telefonon csak-csak elmegy, tableten viszont kifejezetten csúnya. Ha a készítője ezt áttervezné, sokkal jobb programot használhatnánk. Ráadásul az Akusztik lejátszó használatához az Adobe AIR program is szükséges.

Ár: ingyenes
Platform: Android (tablet és telefon)
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.magyarradio.mr2akusztik

0 Tovább

Női hang olvassa önnek az [origo]-t

Okostelefonon és számítógépen hallgatható internetes tartalmakat kínál egy új magyar startup cég szolgáltatása. Az Infonearen nem digitális géphang, hanem kellemes orgánumú rádiósok olvassák fel a cikkeket, amelyeket így akár utazás közben is ugyanúgy lehet hallgatni, mint egy rádiót, testre szabható tartalommal.

Az Infonear.hu oldalon elérhető hangos hírek mellett a szolgáltatás androidos applikációként, és bármilyen okostelefonon megnyitható mobilhonlap formájában érhető el. Jelenleg a kínálatban főleg az [origo] híreiből készült válogatás, illetve meghallgatható mesék érhetők el. Az [origo] hangos hírei egyébként a hírportál mobil felületéről is közvetlenül elérhetők.

Csak a kedvenc témákat olvassa fel

A hallgatható cikkek tematikusan vannak szétválogatva, így ha valakit mondjuk csak a tudományos cikkek érdekelnek, elég ráböknie az első ilyen anyagra, az Infonear automatikusan lejátssza a többi cikket is.

Az applikációban lehet lájkolni is az elhangzott tartalmakat, melyek alapján láthatjuk a regisztrált felhasználók ízlését, mondta el az [origo]-nak Lesku Gergely, a rendszer kitalálója, aki nagyjából másfél év alatt alkotta meg a portált. Az appot wifin a legpraktikusabb használni, de mivel aránylag kevés adatforgalmat generál, a neten streamelt hanganyagból néhány percnyi is elfér egy megabájtban, mivel a beszédhang továbbításához elegendő egyszerűbb minőség alkalmazása is. 

Akkor jön jól, amikor nem tudunk olvasni

Bár jellegéből adódóan az Infonearnek látássérültek is hasznát vehetik, alapvetően látó felhasználóknak tervezték, akik vezetés vagy séta közben tudják segítségével az egyébként olvasásra szánt tartalmakat feldolgozni. Az Infonear vezetője elmondta, hogy a szolgáltatásban elsősorban magazinos tartalmakat, azaz elsősorban néhány perc alatt meghallgatható, érdekes cikkeket tesznek elérhetővé a rendszeren, a későbbiekben az [origo]-n kívül más hazai lapok, portálok tartalmait is tervezik publikálni.

Az Infonearen elérhető cikkeket jelenleg két korábbi Neo FM-es rádiós hírszerkesztő olvassa fel, de az applikáció mögött álló szájt üzleti modellje a YouTube-éhoz hasonló bevételmegosztást is lehetővé tesz. Ennek révén a későbbiekben újabb hírportálok vagy felolvasók is csatlakozhatnak az Infonearhez. A cég vezetője egyébként arra számít, hogy az ilyen jellegű on-demand hangfogyasztásban az elkövetkezendő években az autóval utazók körében jelentős növekedés fog végbemenni.

0 Tovább

A hét legjobb appjai és szoftverei

Itt a hétvége, ezúttal is ingyenes és olcsó játékokat, appokat és szoftvereket ajánlunk Android, iOS és Windows alá.

Klassz játékok bagóért

Kezdjük a sort a nagyon olcsón megvehető teljes játékokkal. A Steam nevű online áruház kínálatában ezen a hétvégén most két remek PC-s játék is megvásárolható letölthető verzióban.
A nyílt terepen való sportautós száguldást kínáló Test Drive Unlimited 2-t szombat estig negyedáron, öt euróért, vagyis kevesebb mint ezerötszáz forintért lehet megvenni.

A másik kiemelt ajánlat a Borderlands című klassz, barátokkal való kooperatív játékélményt is kínáló Borderlands első részére vonatkozik. A 18 pluszos játék négy külön kiegészítőt is tartalmazó kiadását hétfőig 7,5 euróért, vagyis kétezerkétszáz forintért mérik.

A hét játékdemói

Két demó is megjelent a héten, az Omerta - City of Gangsters-t ugyancsak a Steamről lehet letölteni a bolt kliensének telepítését követően. A játék az 1920-as évek Amerikájába kalauzol, az alkoholtilalom idejére, ahol olasz bevándorlóként minél nagyobb gengszterbirodalom kialakítása a cél. Mivel az Omerta alapvetően egy 3D-s felülnézetes stratégiai játék, elsősorban a taktikázáson van benne a hangsúly, a harcos missziók végrehajtása a régi szerepjátékokhoz hasonlóan körökre osztva zajlik, ami sokak számára biztosan sokat ront az élményen. Ezt leszámítva a vezetői képességeiket tesztelni kívánó játékosoknak érdemes kipróbálniuk az Omertát. 

Link: http://store.steampowered.com/app/208520/

A másik demó a Trucks & Trailers című kamionszimulátoré, amely egy 21 órán át használható próbaverzió, amelyben többek közt parkolási gyakorlatokat hajthatunk végre egy kék kamionnal. Bár a program támogatja az Xbox-vezérlő használatát PC-n, elég idétlenül teszi ezt, a gázadást és a kormányzást is azonos karral lehet elvégezni. Ennek ellenére a játék jól visszaadja az óriási járművekkel való navigálás nehézségét.

Link: http://www.trucks-and-trailers.com/
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/truck___trailers_demo.html


A hét legjobb appjai


Temple Run 2

Indiana Jones kalandor kollégájának küldetése sikerrel járt, megszerezte az aranybálványt, most azonban menekülnie kell az azt őrző óriásgorilla elől - ennyiben össze lehet foglalni Temple Run 2-nek, a Google Play legnépszerűbb játékának a lényegét. A folyamatosan futó figurát a játékos kanyarodásra, ugrásra, és különböző akadályok alatti átcsúszásra veheti rá, a cél, hogy minél hosszabb távolságra meneküljön. A játék jóval hamarabb jelent meg iOS-es készülékekre, ezért arra figyelni kell, hogy még véletlenül se próbáljunk meg vele villogni az iPhone-os ismerősök előtt.

Miért jó? Hiába megnyerhetetlen, hiába zárul kudarccal, a Temple Runra nem lehet igazán haragudni. Ráveszi az embert, hogy még egyszer nekifusson a feladatnak, hiába tudja előre, hogy bele fog halni. Egyszerűen jó játék.

Miért nem jó? A Temple Run 2 ugyan elérhető táblagépekre is, de valójában nem kényelmes rajtuk játszani. A kisebb méretű okostelefonokon természetesebbek az figura irányításához szükséges mozdulatok.

Ár: ingyenes (fizetős tartalmakkal)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imangi.templerun2
https://itunes.apple.com/us/app/temple-run-2/id572395608?mt=8

Flow Free: Bridges

Egy másodpercnyi akció sincs a Flow Free: Bridges játékban, mégis képes hosszú tízperceken kereszül lekötni az embert. A logika puzzle-ök százait tartalmazó programban gyakorlatilag csak színes pöttyöket kell összekötni. Egy fontos szabály van: a vonalaink nem keresztezhetik egymást. A pályákat csak az teszi megoldhatóvá, hogy minden pályán van egy híd, amivel egy kereszteződést mégis létre lehet hozni. Ennek helyét azonban nem a játékos határozza meg, hanem a program.

Miért jó? Nagyon ügyesen, egyszerű feladatokkal húzza be a játék a felhasználót a csíkrajzolgatásba. Aztán a kicsit nehezebb feladatokat már iszonyatosan nehéz feladni. Elgondolkodtató, nincs túlbonyolítva, remek kombináció.

Miért nem jó? Gyakorlatilag csak egy panaszunk van a Bridges játékra: csak álló kijelzőnézet mellett működik. Fekvő kijelzőn valamivel kényelmesebb lenne játszani, de ennyit könnyű elnézni a programnak.

Ár: 0.99 (iOS), ingyenes, de reklámokat jelenít meg (Android)
Platform: iOS, Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigduckgames.flowbridges
https://itunes.apple.com/us/app/flow-free-bridges/id569322760?mt=8

PubHunter

Januárban jelent meg, ám mostanra javították ki a hibák nagy részét a PubHunter nevű magyar kocsmakereső alkalmazásban. A szoftver számos paraméter szerint tud szórakozóhelyet ajánlani, még egy olyan helyet is sikerült vele megtalálnunk, ami rendelkezik rexasztallal. Elvben arra is képes, hogy éjszaka segítsen taxit keresni, ám ez a tesztelésre használt eszközünkön nem működött. A program bulikat, koncerteket is tud ajánlani, ami hasznossá teheti péntek esténként. Egyszerűbb egy appban szétnézni, mint az összes szórakozóhely Facebook oldalán megkeresni, hogy mi az ajánlat arra az estére.

Miért jó? Az app egészen jó adatbázissal rendelkezik. Ráadásul nem csak azt tudja, hogy meddig van nyitva az adott kocsma vagy milyen számon kell asztalt foglalni, hanem azt is, mennyibe kerül a legolcsóbb sör. Egyetemistabarát.

Miért nem jó? A PubHunter félkész alkalmazás látszatát kelti. Nem működik még minden, és néhány nézetben még csak a tesztadatok látszanak - más okot el nem tudunk képzelni, hogy a program februárban a 2013-mas Balaton Soundot ajánlja a következő jó partinak.

Ár: ingyenes
Platform: iOS, Android
Link: http://itunes.apple.com/app/id537624871
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.delightsolutions.pubhunter


Powers of Minus Ten: Bone

IOS-re korlátozott ideig ingyen lehet letölteni a számos díjat megnyerő Powers of Minus Ten nevű tudományos oktatójáték emberi csontrendszert bemutató applikációját. Androidra, PC-re, és Macre e sorok írásakor csak a sejtek világába kalauzoló, teljes fizetős változat érhető el, ezért az iPhone/iPad-tulajdonosoknak is fizetniük kell.

Miért jó? A Bone alcímű applikáció egy nagyon látványos oktatóprogram, amely az emberi csontok felépítését mutatja be. Indításakor egy ép kézfejet láthatunk, de átkapcsolható egy törött ujjúra is a vizsgálandó virtuális végtag. Az oldalt lévő csúszka segítségével egyre mélyebbre zoomolhatunk a csontozaton. Kezdetben csak a csont külső felületét lehet vizsgálni, majd a program bejut a szivacsos állománnyal körülvett csontvelőbe is, ahol meg lehet tekinteni a vérsejtek haladását. A nagyítás a sejteket kitöltő citoplazma szintjéig működik, ahol többek közt a parányi hírvivő RNS-molekulákat is ujjal lehet böködni.

Miért nem jó? Androidra az ingyenes verzió még nem érhető el, csak a sejtek és a genetika világába kalauzoló változat, ami párszáz forintba kerül, és egyik sem tud magyarul. Egyébként iOS-re is ennyit kóstál a teljes verzió. Ha a virtuális csontokba hatolva a képernyő forogni kezdene, a készüléket kell megfelelő irányba dönteni, de a gyorsulásmérő által vezérlés a kérdőjel menüből ki is kapcsolható.

Ár: korlátozott ideig ingyenes (van fizetős verzió)
Platform: iOS 5, Android, Windows, Mac
Link: http://powersofminusten.com/
https://itunes.apple.com/us/app/id591722396

A hét letölthető szoftvere

LibreOffice 4.0

Megjelent a Microsoft Office legnagyobb ingyenes riválisának új kiadása, új funkciókkal. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmazó csomag minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? A LibreOffice-szal meg lehet nyitni a Microsoft Office-ával készült dokumentumokat, és teljesen ingyenes. Bár a megnyitott fájlok nem mindig teljesen azonosak az eredetivel, a négyes verzióban sokat javítottak a kompatibilitáson.
Miért nem jó? A LibreOffice kezelőfelülete kevésbé intuitív, mint a fizetős Microsoft szoftveré, frissítéséhez pedig mindig fel kell telepíteni a teljes programcsomagot.

Ár: ingyenes
Platform: Windows, Linux, Mac
Link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/libreoffice_4.0.html
http://www.libreoffice.hu


Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n, a programokat egy négymagos AMD-lapkával, Nvidia GeForce GTX560 grafikus kártyával felszerelt Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Fessen és rajzoljon tableten ingyen!

A képregények olvasgatása mellett a táblagépek különösen alkalmasak rajzolós, festős, kiszínezős programok használatára. Nem csak gyerekjátékok, de professzionális célú művészeti szoftvereket is letölthet bárki iOS-re, Androidra és Windows 8-ra. Ezeknek a legjavát gyűjtöttük össze.

Fresh Paint

Ki ne ismerné a Microsoft Paintet, ami már évtizedek óta a Windows része? A butácska szoftver mostanra felnőtt korú lett, a Windows 8 alá ingyenesen le lehet tölteni. Mivel a Fresh Paint egy applikáció, csak Windows 8 és Windows RT rendszerek alatt működőképes, régebbi Windows alatt nem.

Miért jó? A Paint új változatával úgy lehet festegetni, hogy semmi sem lesz maszatos. A jobb felső sarokból az ujj húzásával, vagy az egér jobb gombjával előcsalogatható palettára gyakorlatilag bármilyen színt be lehet tölteni, a különböző vastagságú ecsetek közül pedig a felső menüből lehet válogatni. A leglátványosabb lehetőség, hogy a paletta közepén a virtuális festék színeiből ujjal is ki lehet keverni a kívánt színeket. A képernyő aljáról menüből előhívható ventilátorikonnal egy-egy festékréteget lehet megszárítani, így ha ugyanarra felületre akarunk festeni, a színek nem fognak összefolyni. A Fresh Paintbe kiszínezhető ábrák is betölthetők, így a gyerekek kedvence lehet, a különböző virtuális papírtípusokon a festék élethűen viselkedik, a lehető legjobban megközelítve a valódi festés élményét.

Miért nem jó? A Fresh Paint csak nevében hasonlít a Windowsból ismert elődjére, valójában egy jóval bonyolultabb, művészi alkotások elkészítésére alkalmas program, nem alkalmas olyan feladatokra, mint elődje: például arra, hogy egy feliratot írjunk vele egy képre.

Ár: ingyenes
Platform: Windows 8, Windows RT
Link: http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fresh-paint/1926e0a0-5e41-48e1-ba68-be35f2266a03


Sketchbook Express

Az Autodesk Sketchbook nevű, professzionális digitális rajzoló és festőszoftverét érintőceruzás és táblagépes használatra tervezték. Az Express nevű ingyenes változata nem tartalmaz minden funkciót, de még így is az egyik legjobb szoftver a vizuális művészek számára, amely minden fontos platformra elérhető.

Miért jó? Az appban sokféle virtuális ecset, ceruza és egyéb íróeszköz áll rendelkezésre, amelyek egyedi tulajdonságait is lehet állítani. Az Express változatban is lehetséges rétegeket alkalmazni a rajzok, festmények elkészítéséhez, amelyek átlátszósága állítható. Külön eszköz teszi lehetővé a látványos, szimmetrikus ábrák elkészítését

Miért nem jó? Bár a program ingyenes, ha valaki több ecsetet szeretne, külön csomagként meg kell vennie azokat, vagy megvenni a négy-öt euróba kerülő Pro változatot.

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Windows 8, Windows RT, Android
Link: https://itunes.apple.com/us/app/sketchbook-express/id410871280?mt=8
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/sketchbook-express/95d1acfb-4d64-487a-9e20-8d6f6d41cb54
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adsk.sketchbookhdexpress&feature=search_result


Coloring City

A táblagépekre rengeteg kiszínezős app érhető el, ezek jelentős része azonban rettenetes minőséget képvisel, nehéz köztük igazán jót találni.

Miért jó? A Coloring City kétségkívül a legaranyosabb a színezőprogramok közül: egy színtelen város kiemelt épületeinek belsejében történő eseményeket kell kiszínezni benne. A kezelés nincs túlbonyolítva, a képernyő alján lévő filctollak közül kell rábökni a megfelelőre.

Miért nem jó? Sajnos sem a képekbe való zoomolást, sem pedig a filctollak vastagságának állítását nem engedi a program, ami eléggé megnehezíti az ujjal való színezést, mivel az ujjbegyeknél jóval vékonyabb vonalakat lehet csak húzni. Ha a gyerek nem boldogul vele, érdemes neki letölteni az ingyenes My Coloring Book appot, abban zoomolni is lehet, és a kép teljes részei kiszínezhetők egyetlen ujjbökéssel. https://itunes.apple.com/hu/app/my-coloring-book-free/id378761846?mt=8

Ár: ingyenes
Platform: iOS (iPad), Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hintsolutions.perm&hl=en
https://itunes.apple.com/hu/app/coloring-city/id503255968?mt=8

Infinite Painter

A táblagép nem csak vázlatrajzolásra, pingálásra és az unalmas meetingek alatti firkálásra jó. Az Infinite Paint program bebizonyítja, hogy akár grafikusok által is használható, profi rajzeszközt is lehet írni tabletre.

Miért jó? Nehéz olyan eszközt, rajztechnikát találni, amit a program nem támogat. A változatos tollak, ecsetek, ceruzák mellett van benne szimmetrikus rajzolási mód, ami tükröz minden ceruzavonás. Össze lehet maszatolni színeket, alkalmas fotó retusálásra, még több rajzolási réteget is kezel. Nem egyszerűen okos program, profi.

Miért nem jó? Az Infinite Paint programozói nagyon igyekeztek olyan felületet tervezni, ami nem akadályozza a rajzolgató felhasználót. Annyira jól sikerült ez, hogy a legtöbb funkció csak két-három tappintással érhető el.

Ár: ingyenes, 1068 forint
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brakefield.painterfull

Finger Colors

Pingálásra való, nagyon egyszerű, mégis jó rajzprogramot nem könnyű találni Androidra. A Finger Colors pont annyit nyújt, amennyit a neve ígér, egy olyan funkciója sincs, amit egy fehér lappal és temperába mártott ujjal meg ne tudnánk csinálni.

Miért jó? Összesen három ikonból (átlátszóság, vonalvastagság, szín) áll a program kezelőfelülete. Nincsenek különböző ecsetek, ceruzák, viszont az önfeledt rajzolgatáshoz ennyi elég is. A Finger Colors gyors skiccelésre és ihletett, hosszú mázolásra egyaránt alkalmas. A szoftver menüjében le lehet menteni és rögtön tovább is lehet küldeni az alkotásokat, ha ezt jól beállítjuk, egy tappintással megkaphatjuk a legfrissebb rajzokat.

Miért nem jó? A Finger Colors néha túlzásba viszi az egyszerűséget. Sokat javítana a programon, ha lehetne fekvő módban is rajzolni, illetve ha az elhibázott vonalakat egyszerűen ki lehetne radírozni.

Ár: ingyenes
Platform: Android
Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=panama.android.fingercolors

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Amire a táblagép a legjobb


Ön szerint mi az a feladat, amire egy notebook kevéssé, egy táblagép viszont mindennél jobban alkalmas? Hát a képregények olvasása! Tableten csaknem ugyanolyan élmény olvasni a füzetek digitális változatait, mintha újra a Batmant, a Kockást, vagy a Rózsaszín Párducot tartaná a kezében. Megmutatjuk, milyen appokra van szüksége ehhez.

Ha van tartalom, aminek az olvasgatására a táblagépet kitalálták, akkor a képregény az. Esetleg még a színes digitális magazin. A nagy felbontású, jó minőségű kijelzőkön pompásan néznek ki az újabb rajzok, a rajongók által beszkennelt régebbi képregények pedig megőrzik pöttyös retró küllemüket. Az egyujjas lapozás és a kétujjas zoomolás pedig még a füzetes verziónál is kényelmesebben olvashatóvá teszi a történeteket, az apró képkockák bármikor teljes képernyőre nagyíthatók, olvasás során pedig nem gyűrődik és maszatolódik a füzet.

Honnan lehet ingyenes képregényeket letölteni?

Egy sor magyar rajongói oldalról és fórumról, de például a Marvel és a DC Comics oldalairól is le lehet tölteni ingyenes és fizetős füzeteket. A legnagyobb, főként amerikai kiadók képregényeit a ComiXology nevű Androidra, iOS-re, és Windows 8-ra is elérhető applikációból egy kattintással meg lehet vásárolni. Itt öt-hatszáz forintot kérnek egy-egy füzetért, ezért az árért cserébe csúcsminőségű kiadványokat kap a vásárló, nem beszkennelt, maszatos rajzok várják. A legális boltban lehetőség van teljes történetszálak megvásárlására is, az ingyenes ajánlószámoknak köszönhetően pedig remek sztorikba lehet betekintést nyerni - persze komoly hátrány, hogy csak angol nyelven.

Pikpakk olvashat Androidon

Az androidos táblagépeken pofonegyszerű képregényt olvasni: a feladattal a legolcsóbb modellek is gond nélkül elboldogulnak. A Google szoftverét futtató készülékek tulajdonosainak nem kell vesződniük semmilyen extra szoftverrel, egyszerűen át kell másolniuk a számítógépről a képregények fájljait. Ezt a feladatot is tovább lehet egyszerűsíteni, ha a beszerzünk egy wifis fájlküldő appot és a számítógép böngészőjén keresztül töltjük fel a füzeteket a táblagépre. Hálózati megosztást is lehet aktiválni a képregényeket tartalmazó mappára, ez esetben például az ES File Explorer nevű ingyenes appal lehet drótok nélkül másolni a tablet és a PC között.

A primitivitásig dísztelen, ám tökéletesen működik a Comics Reader

A kicsi, és lényegében ismeretlen Comics Reader tökéletesen birkózott meg a tesztelésre használt fájlokkal. Az ingyenes program szinte semmit nem tud: nincs benne nagyító, nem igazán tud kényelmesen zoomolni, minden funkcióért a menüt kell megnyitni. Viszont mivel a képregények nagy része pont jól olvasható a tablet 10 hüvelykes képátlójú kijelzőjén, ezeknek a hiánya egy ideig nem is tűnik fel.

Gyorslapozó, polc nézet és más extrák is vannak a Komikban

A folyamatos zoomolást igénylő képregényekhez szükség van a tableten egy másik olvasóra is. Erre a célra a lényegesen okosabb, és valamivel lassabban működő Komik Reader programot ajánljuk. Ez már kínál előnézeti képet, gyorslapozást, tud kicsinyíteni és nagyítani, ráadásul még könyvjelzőket is kezel. Ez a program is ingyenes, bár létezik egy 440 forintba kerülő támogatói verziója is. Általában érdemes figyelni arra, hogy melyik alkalmazást hányan töltötték le, de a képregényolvasóknál félrevisznek a mérőszámok. Az A Comic Viewer nevű program még a legvékonyabb füzetet sem volt hajlandó megnyitni a táblagépen, helyette folyamatosan memóriaproblémákra hivatkozott, pedig az értékelések alapján ennek kellett volna a legjobbnak lennie.

Az iPad is feltankolható képregényekkel

Az Apple táblagépére alapesetben nem lehet csak úgy fájlokat másolni, mint az Androidra, csak az iTunes kliensprogramon keresztül lehet szinkronizálni a fájlokat. Szerencsére ennek kijátszására is van egyszerű megoldás: a FileExplorer nevű ingyenes app segítségével wifin keresztül hozzáférhetünk a PC-ről megosztott mappákhoz, így akár a letöltött képregényekhez is.

A Comic Flow felületére semmi panasz nem lehet

Ezek megnyitására nekünk két program vált be, a ComicFlow és a MagicReader: az előbbivel a szabványos képregényfájlokat és PDF dokumentumokat lehet megnyitni, míg az utóbbi  az egyszerű képfájlokként elérhető képregényekkel is elboldogul. Mindkét appban bele leheta képkockákba zoomolni, de a ComicFlowban ez a művelet praktikusabban elvégezhető.

Rejtő Jenő művei már eltűntek a Könyv-tár kiadványai közül, de a Kockás képregény és a Delfin-könyvek maradtak

A legális magyar tartalmakra vágyók a Könyv-tár nevű appot vehetik meg 800 forint körüli összegért: ebből ingyen le lehet letölteni a Kockás képregénymagazin összes számát, továbbá Delfin könyveket és egyéb irodalmi alkotásokat is, bár ez utóbbiak között már fizetősek is vannak. A program lapozófelülete könnyen használható, bár az nem túl praktikus, hogy nem lehet teljes képernyős módra váltani benne.

Windows 8 alatt trükközni kell a képregényekért

Aki Windows 8 alatt szeretne képregényeket olvasni, annak trükköznie kell, mert az Áruház magyar kínálatában még nem érhetők el ilyen appok. Ehhez a Vezérlőpulton az Óra, nyelv és terület pontban kell a régiótl Magyarországról az Egyesült Államokra kell átállítani. Ezután az Áruház beállításai között kell a “Legyen egyszerűbb...” kezdetű opció elől kivenni a pipát, így az amerikai alkalmazások is letölthetővé válnak.

A Comix felülete elég barátságos


A nehezen átnyálazható kínálatból a Comix és a Comic Book Reader nevű ingyenes appok bizonyultak a leghasználhatóbbaknak, mindkettőben kényelmes a lapozás és a zoomolás is, és a letöltött képregényekből jól áttekinthető gyűjteményt is tudnak generálni. Windows 8 esetében a képregények eszközre töltése nem nehéz, hiszen az ezt futtató táblagépekbe pendrive-ot is lehet dugni, de a rendszer alól a hálózati megosztások is elérhetők a wifis másoláshoz külön program nélkül is.

Az applikációkat egy Samsung Galaxy Note 10.1-en, egy iPad 2-n és egy Windows 8-as PC-n próbáltuk ki.

0 Tovább

Gyorsabb lett okostelefonon a Facebook

A Facebook androidos kliensprogramjának új kiadása sokkal gyorsabb működést biztosít a korábbi, még csúcsmobilokon is sokszor lomha verzióknál.

A Facebook for Android 2.0 a közösségi oldal szerint kétszer olyan gyorsan működik, mint elődei. Az applikáció nem csupán gyorsabban indul el korábbi kiadásainál, hanem az idővonalat és a fotókat is gyorsabban betölti.

A Facebook fejlesztői ugyanis teljesen újraprogramozták a hírfolyamokat, az idővonalat, és az értesítéseket megjelenítő modulokat a működés gyorsítása érdekében.

0 Tovább

Több az androidos kártevő a PC-snél

A Sophos biztonsági cég tanulmánya szerint az amerikai felhasználókat napjainkban már több androidos kártevő fenyegeti, mint ahány a hagyományos számítógépeket támadja.

A Sophos statisztikái szerint az amerikai felhasználók androidos eszközeinek közel tizedét érte már valamilyen kártevőtámadás. Ezzel szemben a számítógépeknek csupán 6 százaka esett áldozatul vírusoknak vagy egyéb digitális károkozóknak a cég által vizsgált időszakban.

A PC World amerikai technológiai magazin híradása szerint még rosszabba helyzet Ausztráliában, ahol az androidos okostelefonok és táblagépek több mint tíz százalékára jutott már kártékony kód, szemben a számítógépek 8 százalékával.

A Sophos szerint az Android 52,5 százalékos piaci részesedéssel bír az Egyesült Államokban, így nem csoda, hogy a kártevők íróinak célpontjává vált. A leggyakoribb támadástípust azok az applikációk jelentik, amelyek titokban emeltdíjas számokra küldenek üzenetet, ezek tevékenységéről a tulajdonos csak a havi számla kézhezvételekor értesül.

0 Tovább

Már jövőre megérkezhet az új Windows

Blue kódnéven készül a Windows 8 utódja, amely már jövőre megjelenhet. Premierjét követően az Apple-höz hasonlóan a Microsoft is éves frissítési ciklusra vált a cégtől származó belső információk szerint.

A The Verge című amerikai technológiai hírportál belső forrásból származó információi szerint már a jövő év közepén megjelenhet a Windows 8 egyelőre Blue kódnéven emlegetett utódja.

A Blue első kiadása valószínűleg egy legális Windows 8 rendszerekre telepíthető, új funkciókat tartalmazó frissítés lesz, amelyet vagy teljesen ingyen, vagy rendkívül olcsón fog kínálni a Microsoft.

Évente okosabb lesz a Windows

A Windows Blue bevezetésével a szoftvercég szakít korábbi gyakorlatával, amelynek lényege az volt, hogy a cég néhány évente rukkol elő egy-egy újabb Windowszal. Hasonló stratégiát alkalmaz az Apple is, amely korábban kétévente frissítette Mac OS X nevű operációs rendszerét, annak legújabb kiadására azonban már csak egy évet kellett várnia a felhasználóknak.

Ez azért szerencsés, mert ha nem teljesen új rendszerként kell kommunikálni egy rendszert, akkor nem okoz csalódást a felhasználóknak a forradalmi újítások hiánya. A Windows Blue tudása a tervek szerint évente frissül majd úgy funkciókkal, ha a The Verge információi helyesek, így a rendszer versenyképesebb maradhat a rivális Apple termékkel.

Az is valószínűsíthető, hogy az új számítógépeket mindig automatikusan a legújabb Windows-kiadással kerülnek majd a boltokba - hasonló gyakorlatot alkalmaz az Apple is, amelynek szoftverfrissítései általában a néhány generációval korábbi gépekre is olcsón megvásárolhatók.

1 Tovább

Így töröld az androidos nyereményjátékokat!

Többen is megkerestek már minket azzal a problémával, hogy androidos okostelefonjaikon váratlanul nyereményjátékok üzenetei jelennek meg. Mindegyikük jelezte, hogy az idegesítő üzenetek az SMS-ekhez hasonlóan jelennek meg, de nem mobilszámról érkeznek, és nem is e-mailben, ezért nem tudják kiirtani ezeket.

Próbánk során az iszlám csengőhangokkal került fel a telefonra az AirPush

Mint rövid vizsgálatot követően kiderült, az AirPush nevű mobilhirdetési szolgáltató kliense települt a készülékekre. Ez általában valamilyen applikációval együtt kerül a készülékre, és nagyjából naponta jelenít meg olyan magyar nyelvű üzeneteket a rendszer státuszsorában, amelyek különböző nyereményjátékokban való részvételre sarkallnak.

Az AirPush egyébként nem kémprogram, hanem legálisan működő mobilhirdetési szolgáltatás, bár meglehetősen agresszívan van jelen a készüléken, s többnyire a felhasználók azt sem tudják, melyik applikáció feltelepítését követően aktiválódott.

Szerencsére a probléma egyszerűen orvosolható a Google Playen elérhető különböző AirPush Detector appokkal. Ezek lefuttatásukat követően megmutatják, mely alkalmazások rendelkeznek az idegesítő hirdetések megjelenítéséhez hasonló funkciókkal. Segítségükkel egyszerűen kiszűrhető az üzenetek forrása, ezek megszüntetéséhez pedig elég törölni a kérdéses appot, vagy appokat.

0 Tovább

Így érheted el a rejtett Windows 8 appokat

Megjelent a Windows 8, teljessé vált az appboltok köre: már nem csak Androidra, iOS-re, de Windowsra is lehet alkalmazásokat telepíteni. Az elkövetkezendő évek bizonyosan az applikációkról szólnak majd, így az újrainduló Letöltendő blog fókuszába is ezek a platformok kerülnek. Első körben a Windows 8-at használóknak szeretnénk segíteni egy apró kis trükkel.

Nem hemzsegnek a játékok a magyar Áruházban

Bár a Windows 8 már csaknem egy hónapja megjelent, de a magyar felhasználók számára mindössze néhány tucat applikáció érhető el az új szoftverrel párhuzamosan debütált Windows Áruházban. Hiába az új, érintőképernyős felület, ha nem lehet mivel használni. Szerencsére egyszerűen kibővíthető az elérhető appok köre, bár csak külföldi fejlesztésű alkalmazásokkal, de ezek között is van rengeteg ingyenes, illetve olcsó példány.

Az amerikai bolt viszont tele van velük

Ehhez nem kell mást tenni, mint megnyitni a Vezérlőpultot, ott pedig kiválasztani az Óra, Nyelv, Terület almenüt. Azon belül a Hely módosítása, valamint a Dátum-, idő, és számformátumok módosítása pontban kell megadni az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, vagy bármely olyan ország nevét, amelynek alkalmazásboltját el akarjuk érni. Mi az előbbi kettővel próbáltuk a megoldást, és az olyan lokális szolgáltatások, mint például a Hulu és Netflix filmes oldalak, minden más appot gond nélkül telepíteni tudtunk a magyar gépre is.

A Vezérlőpult rejti a titok nyitját

Ez azt jelenti, hogy a korábbi néhány helyett ingyenes, és néhány dolláros játékok és más appok százai jelentek meg a listán, még ha ezek nem is magyar nyelvűek. Egyelőre kizárólag ezzel a módszerrel lehet elérni a Paint rajzolóprogram új generációját, az érintésre is felkészített Fresh Paintet. Ha újból magyar appokat akarunk böngészni, a fenti menükben egyszerűen vissza kell állítani Magyarországot, a már feltelepített appok ekkor is megmaradnak.

4 Tovább

Sárkányokkal küzdhetünk egy magyar játékban

Harminc éves történetre tekint vissza az a játékfajta, amivel a magyar Nemesys stúdió az év elején bejutott az Indie Game Challenge játékversenyre. A kis stúdiók, független fejlesztők Oscar-díjának számító versenyt ugyan nem nyerte meg a csapat, ám a játékot így is sokan megismerték. A Fortix 2 nevű területfoglalós játékot most a világ legnagyobb digitális játékboltjában, a Steamen is meg lehet venni.

Három mondatban el lehet magyarázni a Fortix lényegét: vonalat húzó lovagunkkal minél többet el kell foglalni a képernyőt kitöltő térképből. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az pálya széléről elindulva leválasztunk a vonalunkkal egy-egy darabot. Végül pedig, ha a lövedékek, sárkányok, ogrék a vonalunkhoz érnek meghalunk.

 

Ebből a három egyszerű szabályból iszonyú érdekes játékot termtettek a Nemesysesek. Az izgalomról főleg a pályatervezés tehet. A gonoszul elrejtett lövöldözős tornyok, egyre okosodó sárkányok nem hagyják nyugton a játékost. Az egyre nehezedő pályák mindig kihívást jelentenek. Rendre azon vettem magam észre, hogy fél-egy óra munka után visszataláltam a Fortixhoz, hátha most sikerülni fog alapon.

A játékban ráadásul rengeteg apró segítség van. Sárga csillagokat vehetünk fel, amitől a karakterünk gyorsabban fut, sőt egyenesen repül, amik leölnek egy szörnyet, megállítják az órát. Emellett pedig trófeákat is gyűjthetünk, ami megjelenik a Steam profilunkon. Majdnem két óra játék után eldicsekedhetek azzal, hogy egyszerre elfoglaltam három katapultot, egy vonással megszereztem egyszer a pálya 45 százalékát, sőt egyszer sikerült tökéletes négyzetet rajzolnom!

A Fortix 2-re nem a története miatt fogunk emlékezni. A nehezebb pályák teljesítése után előbukkanó meserészletek csupán színesítik a játékot. Az egyre keményebb ellenfelekről, a barátságtalanabbá váló pályákról, megkerülhetetlen védművekről mind az a gonosz varázsló tehet, akit tartományról tartományra üldözünk. A mesés háttérsztori, és az aranyos grafika akár a legkisebbeket is megnyeri.

A játék 7 euróért vehető meg a Steamről, kipróbálásához azonban nem kell feltelepíteni a játékbolt kliensprogramját, a telepítő elérhető a játékstúdió weblapjáról is. A játék a kötelező angol mellett magyarul is beszél.

0 Tovább

IPad 1 vs. iPad 2: külsőre


szólj hozzá: iPad 1 vs iPad 2

Azok után, hogy pénteken megkezdődött Magyarországon is az iPad 2 forgalmazása, megkaptuk az Apple-től saját tesztpéldányunkat. Mivel az első változatból is "porosodik" egy a Techbázisnál, videón is összemértem a kettőt.

Tokkal együtt nem is olyan könnyű megítélni, vajon sokat számít-e az utódnál a 30 százalékos súlycsökkenés, kicsomagolva viszont már határozottan könnyebb, légiesebb az utód. Most, hogy kicsit alaposabban szemügyre vettem az új tabletet, megállapítottam, hogy az ívelt hátsó fedlap miatt a kapcsolók és a dokkoló sem esik annyira kézre - de ez szerepel a filmen is.

Ami nem, az az, hogy a mágneses Smart Cover ugyan nagyon szép, főleg az élénkebb színekben, de amikor hosszabban kézbe kell fogni a tabletet, már nem olyan kényelmes - ilyenkor jobban esik lekapni és letenni valahová. Nem tudom, más hogy van ezzel, de kényelmetlen, hogy oda kell fogni a hátlaphoz. Ettől eltekintve persze jobban tetszik az új, hogy is ne tetszene?

Az alaposabb kipróbálás pedig még csak most kezdődik...

0 Tovább

Így kell védekezni a facebookos vírusok ellen

 

Az [origo] Techbázis összegyűjtötte, hogy miként lehet védekezni a Facebookon az utóbbi napokban vírusszerűen terjedő átverős linkeken át terjedő károkozókkal szemben. Sajnos atombiztos védelem nem létezik, a korábbinál jobban kell odafigyelni, különböző szkriptek segítségével már elég rákattintani egy videólinkre ahhoz, hogy aktiváljuk a többnyire vicces vagy megbotránkoztató videónak álcázott kártevőket.

0 Tovább

Levelet hozott a drótposta

Apple iPad 2 bemutató meghívó

"Gyertek és lássátok, minek az éve lesz 2011."

 

Mi is megkaptuk az Apple meghívóját az iPad 2 bemutatójára, no nem a Yerba Buena Centerbe, San Franciscóba, "csak" Londonba, ahol a cég európai újságírókat lát majd vendégül.

Ezek szerint a San Franciscó-i premiert kivetítőről nézzük majd végig a brit fővárosban, némi élő fel- és levezetéssel (a dolog mikéntjét még csak találgatni lehet), de arra kaptunk ígéretet, hogy a meghívóink által szemérmesen csak "új terméknek" nevezett készülékeket már élőben is szemügyre vehetjük a helyszínen.

 

Ha csak annyira szól majd az iPad 2-ről az idei év, mint az előző az elsőről, akkor már megéri megnézni a kütyüket. Kíváncsian várjuk, lesz-e valami váratlan újítása ahhoz képest (vékonyabb design, előlapi kamera, gyorsabb processzor), amit jelenleg csiripelnek a madarak.

0 Tovább

Mobiltelefon jelezheti a földrengést

Nem csak a legújabb drága okostelefonok nyújthatnak segítséget földrengés vagy egyéb természeti csapás esetén: ingyenes sms-riasztás akár a legrégebbi készülékekről is igénybe vehető. Ugyanakkor a modern, gyorsulásérzékelővel is felszerelt okostelefonok már a legkisebb földmozgások esetén jelezni tudnak, így használójuk nagyobb eséllyel menekülhet ki házából élve. Létezik földrengést előrejelezni képes applikáció is, de ennek működésére senki sem vállal garanciát.

SMS-en és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.
A www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat riasztást, egyéb természeti katasztrófák, például árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül küldi ki riasztásait. Az oldalra regisztrálni a “Register now” feliratú gombra kattintva lehet az e-mail cím és egy jelszó megadásával, meglepő módon a későbbiekben ugyanerre kattintva lehet belépni is az oldalra.
Sms-ben bárhol értesít a veszélyre
Az adatok elküldését követően egy e-mailben kiküldött linken meg kell erősíteni a fiók létrehozását. Ezt követően a profilbeállítás oldalra jut el a felhasználó, ahol meg lehet adni az e-mail cím meleltt egy mobiltelefonszámot is (+36301112222 formátumban). Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.
A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról. A honlapon elérhető profiloldalon keresztül bármikor szüneteltetni lehet a szolgáltatást, vagy meg is lehet szüntetni a riasztásokra való feliratkozást.
Ha földrengés van a közelben, jelez a program
Rengeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.
A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni, ami egy Reto Meier nevű fejlesztő munkája. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.
----------
Earthquake Prediction Device
Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.
Disaster Survival Guide
Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosokNe

Az olcsó mobil sms-ben jelzi a veszélyt

SMS-ben és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.

www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat, hanem árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül.

Fapados mobilon is képes riasztani SMS-ben a GDACS rendszere

A regisztráció után létrejövő profiloldalon megadható mobilszám is az email cím mellett, így SMS-ben is kaphatunk figyelmeztetést. Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.

A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról.

Az sms-riasztásnál azért kifinomultabb módszerek is léteznek a katasztrófa-hírek beszerzésére, így például engeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.

Földrengés telefonon


Az egyik legjobb androidos földrengés-rasztó app az Earthquake!

A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.

 

Előrejelezheti a földrengést a mobil?

 

Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” (Earthquake Prediction Device) nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.

Így kell túlélni

Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosok forgalma. Természetesen okostelefonon is tanulmányozhatjuk a fontos tudnivalókat, amelyek között megtalálható az elsősegélynyújtási egyszeregy, például az iPhone-ra és Androidra is ingyenesen elérhető Survival Guide applikáció személyében

Ebben megtalálható óvintézkedések - angol nyelvű - leírása földrengés, lavina, szökőár, erdőtűz és hurrikán miatt aggódók számára, az evakuálás során okvetlenül bepakolandó javak listája és a háztartási vészterv (Household Emergency Plan) is. Ez többek között olyan fontos javaslatokat tartalmaz, minthogy minden telefon mellett legyen egy lista a vészhívószámokkal.


A könyvszerűen tanulmányozható alkalmazások arra nem igazán alkalmasak, hogy vész esetén ebből cselekedjünk improvizáció helyett, de aki minden eshetőségre készen akar állni, üres perceit jól töltheti a vész-tudás tanulmányozásával.

Már akkor csipog a mobil, ha csak kicsit rezeg a padló

Az okostelefonok többsége tartalmaz olyan apró érzékelőt, amely a telefon saját térbeli helyzetének változását méri - ezzel téve lehetővé például a mindig megfelelő képernyő-tájolást vagy a játékok irányítását a készülék mozgatásával. Ez a gyorsulásérzékelő vagy giroszkóp meglepően érzékeny, amit ékesen bizonyítanak az applikáció-boltokban kapható zsebszeizmográfok.

A legkisebb rezgést is jelezni tudják a modern mobilok

Az iPhone-hoz elérhető iSeismo mindhárom térbeli koordináta mentén méri a telefon elmozdulását, mégpedig olyan érzékenyen, hogy ha letesszük a telefont az asztalra, amit aztán koppintással vagy óvatos lökdöséssel megrezegtetünk, a kijelző élénk grafikon-kitérésekkel reagál. Beállíthatunk hangriasztást is bizonyos rezgésnagyság elérése esetére, így aki azon aggódik, hogy a fejére zuhanó könyvespolc ébreszti, kérhet ébresztést például 3,5-es rengések mérésére, s még idejében menekülöre foghatja. Sajnos Androidra hasonló applikációt nem találtunk.

0 Tovább

iPhone-t vegyen, aki új szoftvert szeretne

IPhone-t érdemes annak vennie, aki az elérhető legfrissebb szoftvert szereti telepíteni a készülékére - írja a Techcrunch. Az Apple okostelefont választóknak kilencven százalékos esélyük van arra, hogy a legújabb operációs rendszert felrakhassák készülékükre, és élvezzék az új funkciókat. Android esetében ez a szám jóval alacsonyabb, jelenleg a telefonok 0.4 százalékára elérhető a 2.3-as Android.

Ha a statisztika csal is valamennyit, mert az iPhone-os számok kizárólag a Bump nevű alkalmazás fejlesztőitől származnak, nem csal nagyot. A legújabb Androidot először a Google fejlesztői telefonjain lehet megnézni, később a frissítések megjelennek a HTC és a Samsung készülékekre, a többi gyártó pedig jelentős késéssel követi őket. A fenti gyakorlatnak megfelelően a 2.3-as rendszer jelenleg csak a Nexus S-en található meg. A megelőző 2.2-es rendszerre pedig a telefonok 52 százalékát frissítették.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek