Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kamu volt az ingyenes Photoshop

Bombahírrel rukkolt elő a Forbes, az amerikai üzleti lap számolt be arról, hogy az Adobe cég a 2005-ben megjelent Creative Suite 2 (CS2) szoftvercsomagját ingyenesen elérhetővé teszi. A letölthető csomag szoftverenként, és egyben is letölthető, és többek közt megtalálható benne a PhotoShop CS2 képszerkesztő, illetve a Premiere Pro 2 videovágó program, de az InDesign CS2 és Illustrator CS2 szoftverek is.

A nem meglepő módon hatalmas érdeklődés nyomán e sorok írásakor az Adobe letöltőoldala elérhetetlen, de ezen a linken lehet majd elérni a szoftvereket Windows és Mac OS X alá. A letöltéshez egyébként egy ingyenes fiókot kell létrehozni az Adobe rendszerében. Az ingyenes letöltést már akkor is érdemes kihasználni, ha valakinek csak egy profi kép-, vagy videoszerkesztő szoftverre van szüksége - bár a pénzért megvehető Creative Suite-csomag már a hatodik verziószámnál tart, a CS2 kiadás tudása még így is több mint elegendő egy otthoni felhasználónak.

UPDATE Időközben a Forbes újságírója kiderítette, hogy a letöltés nem túlterheltség miatt nem működik, hanem azért, mert az Adobe cég kikapcsolta a CS2 programcsomaghoz tartozó hitelesítőszervereket, így a kiszivárgott telepítőkkel - ha nem is szándékosan - sikerült közkincsé tennie a programokat. Ezeket eredetileg csak a regisztrált, legális szoftverek birtokosai tölthetik le a szoftvert onnan a megvásárolt sorozatszám birtokában. Ugyanakkor az a néhány szerencsés, akinek módja volt letölteni  még a kópiát, az ugyan nem legálisan, de használni tudja a hiba miatt elérhetetlenné vált szoftvercsomagot anélkül, hogy megvette volna.

0 Tovább

Itt a kölcsönözhető Photoshop

A Digital Inspiration blog beszámolója szerint az Adobe havidíjért cserébe kölcsönözhető verziókat adott ki a Photoshopból és egyéb alkalmazásaiból, például a Creative Suite-ból, az Illustratorból, a Premierből és a Flashből is.

A cég tájékoztatása szerint a letölthető, és interneten aktiválható verziók használatának díját havonta emelik le az ügyfél számlájáról, és az online beszerzett szoftverek tudása mindenben megegyezik a hagyományos, DVD-n elérhető kiadásokkal. Az Adobe olyan felhasználókat, kisvállalatokat céloz a szoftverekkel, akiknek egy-egy célfeladathoz van szükségük a professzionális szoftverekre, nem használnák azokat állandóan, ezért jobban járnak, ha néhány hónapra kikölcsönzik azokat. Ezzek a lépéssel a kalózszoftverek használatát is vissza akarja szorítani a cég. A rendszerben a szoftverek legfrissebb verziói érhetőek el.

Photoshop aktuális, CS5 verzióját, illetve a Flash fejlesztőváltozatát 50 dollárért, vagyis nagyjából tízezer forintért lehet legitim módon kikölcsönözni egy hónapra, egy évre való esetén azonban a havidíj 35 dollárra, mintegy 6500 forintra csökken. Ugyanennyibe kerül az Indesign, kicsivel drágább a Premier Pro, a részletes árlistát és a többi tudnivalót itt lehet elolvasni.

0 Tovább

Magyar szöveget is felismer a Google Docs

A Techbázis cikkéből kiderül, hogy a Google Dokumentumok nevű online szövegszerkesztőjének tudása fontos új funkcióval bővült. A Docs mostantól magyar nyelvű, PDF vagy JPEG fájlban feltöltött, szkennelt szövegeket is képes átalakítani szerkeszthető formájúra.

Sajnos a Google Docs csak legfeljebb két megabájt nagyságú fájlokat enged használni, így teljes könyvek átalakítására a szolgáltatást nem lehet használni, ahogyan bonyolult tördelésű, szkennelt újságcikkeket sem tud feldolgozni. Bővebben az új funkcióról itt olvashat.

0 Tovább

HD-videózás jobb minőségben az új Flashsel

Megjelent az Adobe Flash Player legújabb, 10.2-es verziója, innen lehet letölteni.

Miért jó ez? Mert az új kiadás már képes kihasználni a grafikus kártya erőforrásait videolejátszáskor, ezáltal kevésbé terheli le a processzort, azaz közvetve az egész rendszert. A HD-minőségű felvételek lejátszása így zökkenőmentesebbé válik.

Ami még jobb, az új Flashsel akár egy második monitoron, kinagyítva is meg lehet nézni a videókat, miközben az elsőn más programok vannak megnyitva - legalábbis a Lifehacker szerint.

Az újítás egyelőre csak a PC-kre kiadott Flashben érhető el, a mobilos és táblagépes kiadásban nem. További információk a 10.2-es Flashsel itt olvashatóak, a Stare Video nevű újításának lejátszási extráit pedig ezen az oldalon lehet letesztelni.

Aki Google Chrome-ot használ, annak nem kell külön törődnie a letöltéssel, a böngésző elvégzi helyette a feladatot.

0 Tovább

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek