Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kipróbáltuk az androidos Playstation-mobilt

Androidos okostelefonba oltott Playstation  - leginkább így lehetne jellemezni a Sony Ercisson játékvezérlő gombokkal ellátott telefonját, az Xperia Playt. A készülék nagyon szép és könnyen kezelhető, de leginkább a hardcore gémerek érdeklődésére számíthat.

A Sony Ercisson egyelőre csak mutatóba hozott néhány példányt a Play videojátékos mobilból Budapestre, a készüléket ugyanis addig nem forgalmazzák Magyarországon, amíg el nem indul idehaza is a fizetős Android Market. A telefont így egyelőre csak különlegességként vehettem kézbe a bemutatón, de ez több szempontból is meglepő élmény volt.

Sony Ericsson Xperia Play

A gyári termékfotók alapján ugyanis valamiért egy kicsit vaskos, esetlen mobil benyomását keltette, talán azért, mert a mai okostelefonok formavilága mellett nagyon idegennek hatottak a Playstation konzolokról ismert vezérlőgombok, amelyekről nekem leginkább a kicsit bumfordi kontroller jut eszembe. A készülék viszont nagyon kecses, ugyanazt az áramvonalas formavilágot képviseli, mint a legújabb Xperia-telefonok. Ezek után leginkább az volt a kérdés, hogy a gombok nem túl finomak-e, vagyis lenyomásra, érzetre mennyire adnak pontos visszajelzést – a kontroller bumfordisága ugyanis a nappaliban ezt a célt szolgálja. A játékvezérlőt az ember jól meg kell, hogy tudja markolni, és úgy kell viselkednie, hogy bírja a nyomkodást, ne csússzanak le róla az ujjak, és meg lehessen feledkezni róla, miközben a játékba belemerülünk.

A Sony Ericsson tervezői, úgy gondolom, jól eltalálták az arányokat a Playstation-mobilon. A lapos, ezüstszínű műanyag burkolatból csak a vezérlőgombok állnak ki, amelyekre ugyanolyan gyorsan rátalálnak és ráállnak az ember ujjai, mint a hagyományos kontrolleren, vagy a PSP-n. A kisebb vezérlőgombok, a menügomb, a startgomb és a select billentyű teljesen egy síkban van a kezelőfelület lapjával. Bár a telefon egészében finom, légies szerkezetnek tűnik, a domborított alsó lapjának köszönhetően stabilan kézre áll, és a billentyűk is elég masszívak. Semmi nyüszögés, semmi recsegés nincs, miközben játszunk vele.

Sony Ericsson Xperia Play

A gombok között két, hüvelykujjra méretezett érintőfelület van, amelyek némelyik szoftvernél – például a focis játékban – praktikusabbak, mint az iránybillentyűk. Ezek kicsit be vannak mélyítve, hogy az ember ujja ne tudjon lecsúszni róluk, és két kis pöcök segíti a középpontjuk kitapintását. A kezelőfelület olyan jó, hogy a próba során én teljesen bele tudtam mélyedni a játékok nyomkodásába – bár az első próbálkozások főleg a kezelés kiismerésével teltek.

A mobilon a játékok a többi alkalmazás közé kerülnek a hagyományos alkalmazásmenüben, de amikor kinyitjuk, vagyis szétcsúsztatjuk a készüléket, egy külön játékválasztó menü tűnik fel. A bemutatón a Fifa 2010-et, egy Bruce Lee-s verekedős játékot és egy űrhajós lövöldözőst próbáltam ki. Ennek során rögtön szembesülnöm kellett vele, hogy a hagyományos konzoljátékokhoz hasonlóan felépülő szoftverek kicsit több gyakorlást igényelnek, mint az általában szándékosan egyszerű érintős sikerjátékok, főleg azért, mert a Playstation-gombok játékról játékra rendszerint kicsit más funkciót töltenek be. Ennek megfelelően az Xperia mobilon pont olyan élmény játszani, mint egy PSP-n. A telefon 4 hüvelykes képátlójú kijelzője sem sokkal kisebb, mint a hordozható játékgépé.

A különbség csak annyi, hogy itt néha hozzányúlhatunk az érintőképernyőhöz is, mivel sokszor választhatunk, hogy a menüben lépkedve, vagy közvetlen érintéssel szeretnénk kiválasztani valamilyen funkciót. A kipróbált szoftverek villámgyorsan töltődtek be és futottak a készüléken, vagyis erre nem lehet panasz, a kijelző képe pedig nagyon szép és éles. A gondtalan működést valószínűleg elősegíti majd, hogy a Sony Ericsson exkluzív megrendeléseket adott a szoftverfejlesztőknek a telefonra való fejlesztésre, így lesznek olyan játékok, amelyek elsőként, vagy kizárólag az Xperia Play-re jelennek meg.

Sony Ericsson Xperia Play

A Play mellett megjelenő többi Xperia-modell kapott HDMI-csatlakozót is, de a játékos telefont ilyennel nem látták el: csak a mikro-USB-s töltőaljzat és egy jackcsatlakozó van rajta alul a fülhallgatóhoz. A Sony Ericsson új androidos kezelőfelülete is gyors, és újdonság, hogy a kezelőgombok némileg megváltoztak. A korábbi, egyedi szögletes ikonok helyett a Play-en a hagyományos androidos ikonok találhatók. A készülék ugyan nagyon jól sikerült, de a dolognak megvan az a buktatója, hogy egy elavult koncepciót próbál újra életre kelteni. Miközben napjainkban az okostelefonból lett játékplatform, addig a Playstation-mobil egy játékkonzol-okostelefon hibrid. Ezzel pedig eleve csak a vásárlóközönség kisebbik részére céloz, hiszen kimondottan a játék kedvéért kevesen vesznek mobilt, és bár a Play árát még nem lehet tudni, csak annyit, hogy a prémium árszegmensben lesz majd. A külföldi portálokon megjelent információk szerint Európában 500 euróba kerül majd, ami jelenlegi árfolyamon 134 ezer forint, áfa nélkül.

Ehhez jön még persze az ár, amit az exkluzív játékokért ki kell fizetni, bár a gyártó ígérete szerint a készülékeket szoftverekkel feltöltve dobják majd piacra. Mindezek ellenére meg lennék lepve, ha nagy siker lenne belőle. Bár az adottságai megvannak hozzá, de amit nyújt, az már nem elég extra, az Android-platform pedig játékra konzolos kezelőgombok nélkül is elég jó.

0 Tovább

Az iPad 2-vel kel versenyre a Samsung

Két taggal bővült a Samsung tablet kínálata: egy 10.1 és egy 8.9 colos kijelzővel szerelt, kétmagos processzorral rendelkező géppel. A gépeket 16 és 32 gigabájt memóriával lehet majd megvenni. A gép előlapján 2 megapixeles, hátulján 3 megapixeles kamera kapott helyet, ha esetleg valaki fényképezni vagy videocsetelni akarna a füzetnyi méretű eszközzel. A gép fontos vonzereje, hogy rendkívül kecses, pár milliméterrel még az iPadnél is véknyabb.

A nagyobbik tablet ára pont annyiba fog kerülni, mint az iPad 2: a kisebb memóriával szerelt típus 499 dollár, a nagyobb 599 dollár lesz. A hordozhatóbb, táskába könnyebben elrakható 8.9 hüvelykes típus ára egyelőre ismeretlen, de a várakozások szerint csak pár tíz dollárral lesz olcsóbb.

A két Samsung tablet legnagyobb előnye, hogy a Google táblagépekre tervezett Android Honeycomb rendszere fut mindkettőn. Az eddig kiadott táblagépek hajlamosak voltak úgy kinézni és viselkedni, mint egy nagyra nőtt okostelefon, a legújabb Androiddal azonban saját kinézetet, célszerűbb felületet kapnak ezek a kütyük.

0 Tovább

Ős-3D-t használ az új táblagép

Az LG G-Slate nevű táblaszámítógépén  akár térhatású videókat is lehet majd nézni, sőt, akár felvenni is. Sajnos azonban a táblagép a meglehetősen elavult piros-kék lencsével ellátott szemüveges megoldást támogatja.

A 9 colos érintőképernyővel szerelt LG G-Slate belsejében már kétmagos Nvidia Tegra 2 lapka működik majd, az egy gigahertzen működő processzor grafikus megjelenítőjével kiegészülve akár full-HD-s videók lejátszására is képes.

Emellett az eszköz akár 3D-s videó lejátszására, illetve felvételére is képes, mivel hátlapjába egy speciális, dupla optikával rendelkező digitális kamerát építettek be. Ugyanakkor az AP hírügynökség beszámolója szerint az eszköz meglehetősen elavult technológiát támogat, mivel piros-kék lencsével ellátott szemüveg jár majd hozzá.

Az Android legfrissebb, 3.0-s, Honeycomb kódnevű változatát használó ketyere 32 gigabájtos tárhellyel rendelkezik, várható ára és pontos megjelenési ideje még nem ismert.Az LG G-Slate nevű táblaszámítógépén  akár térhatású videókat is lehet majd nézni, sőt, akár felvenni is. Sajnos azonban a táblagép a meglehetősen elavult piros-kék lencsével ellátott szemüveges megoldást támogatja.
A 9 colos érintőképernyővel szerelt LG G-Slate belsejében már kétmagos Nvidia Tegra 2 lapka működik majd, az egy gigahertzen működő processzor grafikus megjelenítőjével kiegészülve akár full-HD-s videók lejátszására is képes.
Emellett az eszköz akár 3D-s videó lejátszására, illetve felvételére is képes, mivel hátlapjába egy speciális, dupla optikával rendelkező digitális kamerát építettek be. Ugyanakkor az AP hírügynökség beszámolója szerint az eszköz meglehetősen elavult technológiát támogat, mivel piros-kék lencsével ellátott szemüveg jár majd hozzá. Az Android legfrissebb, 3.0-s, Honeycomb kódnevű változatát használó ketyere 32 gigabájtos tárhellyel rendelkezik, várható ára és pontos megjelenési ideje még nem ismert.

0 Tovább

Mobiltelefon jelezheti a földrengést

Nem csak a legújabb drága okostelefonok nyújthatnak segítséget földrengés vagy egyéb természeti csapás esetén: ingyenes sms-riasztás akár a legrégebbi készülékekről is igénybe vehető. Ugyanakkor a modern, gyorsulásérzékelővel is felszerelt okostelefonok már a legkisebb földmozgások esetén jelezni tudnak, így használójuk nagyobb eséllyel menekülhet ki házából élve. Létezik földrengést előrejelezni képes applikáció is, de ennek működésére senki sem vállal garanciát.

SMS-en és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.
A www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat riasztást, egyéb természeti katasztrófák, például árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül küldi ki riasztásait. Az oldalra regisztrálni a “Register now” feliratú gombra kattintva lehet az e-mail cím és egy jelszó megadásával, meglepő módon a későbbiekben ugyanerre kattintva lehet belépni is az oldalra.
Sms-ben bárhol értesít a veszélyre
Az adatok elküldését követően egy e-mailben kiküldött linken meg kell erősíteni a fiók létrehozását. Ezt követően a profilbeállítás oldalra jut el a felhasználó, ahol meg lehet adni az e-mail cím meleltt egy mobiltelefonszámot is (+36301112222 formátumban). Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.
A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról. A honlapon elérhető profiloldalon keresztül bármikor szüneteltetni lehet a szolgáltatást, vagy meg is lehet szüntetni a riasztásokra való feliratkozást.
Ha földrengés van a közelben, jelez a program
Rengeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.
A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni, ami egy Reto Meier nevű fejlesztő munkája. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.
----------
Earthquake Prediction Device
Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.
Disaster Survival Guide
Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosokNe

Az olcsó mobil sms-ben jelzi a veszélyt

SMS-ben és e-mailben képes természeti katasztrófákra figyelmeztetni a Globális Katasztrófariasztási és Koordinációs Rendszer, rövidebb nevén GDACS. Bár az ENSZ és az Európai Unió által működtetett angol nyelvű honlap külsőre a kilencvenes évek végének internetes portáljaira emlékeztet, próbánk során hibamentesen működött.

www.GDACS.org nem csupán földrengésekre tudja figyelmeztetni a felhasználókat, hanem árvizek, ciklonok, vulkánkitörések bekövetkezte esetén is közel valós időben képes riasztásokat küldeni. Az GDACS automatikus monitorozó rendszerekből származó adatok nyomán küld figyelmeztetéseket, emberi beavatkozás nélkül.

Fapados mobilon is képes riasztani SMS-ben a GDACS rendszere

A regisztráció után létrejövő profiloldalon megadható mobilszám is az email cím mellett, így SMS-ben is kaphatunk figyelmeztetést. Ugyanitt lehet kiválasztani azt is, hogy mely régió katasztrófariasztásait szeretnénk megkapni: ha Magyarországon tartózkodunk, elegendő az európai régióra feliratkozni, hiszen ha az egész világot beikszeljük, akár óránként többször is kaphatunk figyelmeztetéseket is, hiszen bolygónk egy részén mindig történik valami.

A “My alert account” gombra kattintva bármikor megváltoztathatóak a beállítások, ami például akkor jöhet jól, ha egy másik földrészre utazunk: mivel a legtöbb mobilszolgáltatónál roaming esetén is ingyenesen lehet sms-eket fogadni, akár Amerikában vagy Ázsiában is díjmentesen lehet használni a katasztrófákról értesítő rendszert magyar mobiltelefonról.

Az sms-riasztásnál azért kifinomultabb módszerek is léteznek a katasztrófa-hírek beszerzésére, így például engeteg olyan alkalmazás létezik okostelefonokra, amelyek azoknak készülnek, akik tartanak a földrengésektől. A földmozgásokat nyilvántartó, azokról nagyjából valós időben tájékoztató alkalmazások mellett létezik a telefonok gyorsulásérzékelőjét felhasználó hobbi-szeizmográf és a katasztrófa esetére szóló tudnivalók szöveges tárháza is. Ilyen szoftverből iPhone-ra és Androidra is több tucatnyi létezik, s szinte mindegyikük az Amerikai Geológiai Szolgála (USGS) adatbázisból nyeri friss adatait mobilinterneten vagy wifin keresztül, a felhasználó által megadott időintervallumokban.

Földrengés telefonon


Az egyik legjobb androidos földrengés-rasztó app az Earthquake!

A Google Android szoftverét futtató okostelefonokra az Earthquake! nevű ingyenes applikációt érdemes telepíteni. Első indítását követően az elmúlt egy napban a világban lezajlott földrengéseket listázza a világ minden tájáról, ezért érdemes kapásból leszűkíteni a riasztások körét a tartózkodási hely maximum 350 kilométeres körzetére. Az applikáció a Google Térképen is meg tudja jeleníteni a földrengések epicentrumainak helyét.

 

Előrejelezheti a földrengést a mobil?

 

Habár a tudományos álláspont szerint a földrengéseket előre jelezni lehetetlen, azért az alkalmazásfejlesztők megpróbálkoznak rávenni a hiszékeny okosmobilosokat, hogy használják előrejelző rendszereiket - és Galilei példáján okulva akár még hihetünk is nekik. A “Földrengés Előrejelző Eszköz” (Earthquake Prediction Device) nevű, két dolláros alkalmazás például arra az állításra épít, hogy a földrengéseket megelőző órákban jelentősen megváltozik a Föld mágneses mezeje, azaz az iránytűk megőrülnek. Mivel az iPhone 3GS már tartalmaz ilyet, ennek segítségével az app igyekszik megjósolni a bekövetkező földmozgásokat - természetesen a szoftver leírásában is szerepel, hogy a jelzésből nem következik egyértelműen a földmozgás bekövetkezte és a fejlesztők nem vállalnak felelősséget semmiért.

Így kell túlélni

Katasztrófák idején virágzik a túlélés-üzlet, megnő a túlélési tanácsokat tartalmazó kisokosok forgalma. Természetesen okostelefonon is tanulmányozhatjuk a fontos tudnivalókat, amelyek között megtalálható az elsősegélynyújtási egyszeregy, például az iPhone-ra és Androidra is ingyenesen elérhető Survival Guide applikáció személyében

Ebben megtalálható óvintézkedések - angol nyelvű - leírása földrengés, lavina, szökőár, erdőtűz és hurrikán miatt aggódók számára, az evakuálás során okvetlenül bepakolandó javak listája és a háztartási vészterv (Household Emergency Plan) is. Ez többek között olyan fontos javaslatokat tartalmaz, minthogy minden telefon mellett legyen egy lista a vészhívószámokkal.


A könyvszerűen tanulmányozható alkalmazások arra nem igazán alkalmasak, hogy vész esetén ebből cselekedjünk improvizáció helyett, de aki minden eshetőségre készen akar állni, üres perceit jól töltheti a vész-tudás tanulmányozásával.

Már akkor csipog a mobil, ha csak kicsit rezeg a padló

Az okostelefonok többsége tartalmaz olyan apró érzékelőt, amely a telefon saját térbeli helyzetének változását méri - ezzel téve lehetővé például a mindig megfelelő képernyő-tájolást vagy a játékok irányítását a készülék mozgatásával. Ez a gyorsulásérzékelő vagy giroszkóp meglepően érzékeny, amit ékesen bizonyítanak az applikáció-boltokban kapható zsebszeizmográfok.

A legkisebb rezgést is jelezni tudják a modern mobilok

Az iPhone-hoz elérhető iSeismo mindhárom térbeli koordináta mentén méri a telefon elmozdulását, mégpedig olyan érzékenyen, hogy ha letesszük a telefont az asztalra, amit aztán koppintással vagy óvatos lökdöséssel megrezegtetünk, a kijelző élénk grafikon-kitérésekkel reagál. Beállíthatunk hangriasztást is bizonyos rezgésnagyság elérése esetére, így aki azon aggódik, hogy a fejére zuhanó könyvespolc ébreszti, kérhet ébresztést például 3,5-es rengések mérésére, s még idejében menekülöre foghatja. Sajnos Androidra hasonló applikációt nem találtunk.

0 Tovább

iPhone-t vegyen, aki új szoftvert szeretne

IPhone-t érdemes annak vennie, aki az elérhető legfrissebb szoftvert szereti telepíteni a készülékére - írja a Techcrunch. Az Apple okostelefont választóknak kilencven százalékos esélyük van arra, hogy a legújabb operációs rendszert felrakhassák készülékükre, és élvezzék az új funkciókat. Android esetében ez a szám jóval alacsonyabb, jelenleg a telefonok 0.4 százalékára elérhető a 2.3-as Android.

Ha a statisztika csal is valamennyit, mert az iPhone-os számok kizárólag a Bump nevű alkalmazás fejlesztőitől származnak, nem csal nagyot. A legújabb Androidot először a Google fejlesztői telefonjain lehet megnézni, később a frissítések megjelennek a HTC és a Samsung készülékekre, a többi gyártó pedig jelentős késéssel követi őket. A fenti gyakorlatnak megfelelően a 2.3-as rendszer jelenleg csak a Nexus S-en található meg. A megelőző 2.2-es rendszerre pedig a telefonok 52 százalékát frissítették.

0 Tovább

Piacra került az olcsó androidos Blackberry-klón

A Blackberry formáját idéző, ám Androidot futtató telefont készített a Spriiing nevű thaiföldi cég. A készülékek valódi világszintű együttműködés keretében készültek: a dizájn svéd, a gyártásért pedig a kínai Huawei felelős.

A telefonon az Android 2.1-es verziója fut, lelkét egy 528 megahertzes, alsó kategóriásnak számító processzor adja. Memóriával bőven megtömték a Spriiing kütyüjét: 512 megabájttal gazdálkodhat a rendszer. A készülék micro SD kártyával bővíthető, amiből akár 16 gigabájtosat is fogad a mobil. A teljes billentyűzettel rendelkező mobil egyetlen komoly gyengesége a 320*240 pixeles apró kijelző.

A készüléket Thaiföld mellett Ausztráliában lehet megvásárolni a Boost Mobile nevű szolgáltatónál. Ára körülbelül 31 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollár.

0 Tovább

Bárki megveheti a nyílt forrású robotot

Nem hittem, hogy valaki képes olyan netbookot építeni, ami igazán tetszik, de a Virginia Tech és a koreai Robotis nevű cég mégis képes volt erre. Hogy milyen netbookot? Olyat, mint itt a cikk szélén van. A nyílt forrású, kísérletezési célra kidolgozott robotban ugyanis csupa szabványos alkatrész dolgozik: lelke egy Atom processzor, 4 gigabájtnyi SSD tartalmazza a linux alapú operációs rendszerét, ami 2 gigabájtnyi memóriával gazdálkodhat futás közben. Egyedül a billentyűzet és a kijelző hiányzik.

A negyvenöt centi magas robottal többek között wifin lehet beszélni, a legmodernebb 802.11n-es szabványt is érti.

A robotikát tanító egyetemek 9600 dollárért vehetik meg a készüléket, magánszemélyeknek viszont 12 ezer dollárba kerül majd a robot. Aki spórolni akar, az valószínűleg vásárolhat majd csak a hardvert tartalmazó csomagot, a műanyag alkatrészeket pedig megpróbálhatja maga legyártani a netről szabadon letölthető tervek alapján.

Bár kerekeken guruló vagy lánctalpas robotokat egyszerűbb gyártani, az emberekre szabott környezetben, lépcsőkkel teli házakban a nehezebben előállítható humanoid robotok teljesítenek jobban. Akit a téma bővebben érdekel, annak Pécskai Balázs humanoid robotokról szóló előadását ajánlom.

0 Tovább

Zsebkönyvtár több ezer kötettel

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a világ legkényelmesebb dolga okostelefonon olvasni. A papírköny oldalaira több szöveg fér, az e-könyv-olvasó pedig jobban pihenteti a szemet, mint a háttérvilágított kijelző. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor az embernél nincs táska, az épp olvasott ponyva a másik kabátjában maradt, és várni kell. Ilyenkor tökéletes megoldás a telefonon olvasás.

Androidra az Aldiko nevű olvasót ajánljuk, ami nem csak az SD-kártyára felmásolt könyveket tudja megnyitni, hanem számtalan ingyenes forrásból (például a Manybooks.net-ről) képes letölteni olvasnivalót. A magyar regényeket kereső androidos felhasználóknak a Tinyappworks Könyvkatalógusa lehet segítségükre. A szoftver sajnos olvasót nem tartalmaz, de villámgyorsan képes keresni az Elektronikus Könyvtár anyagaiban, majd a kívánt könyvet megnyitni a böngészőben.

IPhone-ra a legpatinásabb olvasó, a Stanza a legjobb választás. Az Amazon által felvásárolt cég szoftvere szinkronizál a PC-vel, képes új könyveket letölteni, talán csak kávét nem főz.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes (néha még a könyv is)

0 Tovább

Mindentudó menetrend a zsebben

Mi a teendő, ha a buszmegálló táblája eltűnt egy bulizó csapat kezei között? Elő kell venni az okostelefont, és telepíteni valamelyik BKV menetrend programot.

Az egyszerűbb segédeszközök (például az iPhone-os BpMenetrend) csak a menetrendet mutatják meg nekünk - igaz, azt netkapcsolat nélkül is -, a bonyolultabbak viszont útvonalat is terveznek. A fenti képen látható Okosan Utazom nevű Androidra és iPhone-ra egyaránt elérhető programban térképen kereshetünk, két találomra kiválasztott pont közti útra kérhetünk javaslatot. A program ajánlataival érdemes vigyázni, a szoftver nem feltétlenül takarékoskodik a jegyeinkkel.

Az útvonaltervezés az Okosan Utazom szerverén zajlik, így mobilnet kapcsolat vagy wifi kell a használatához.

Platform: Android (Okosan Utazom), Apple (Okosan Utazom, BpMenetrend)

Ár: ingyenes

0 Tovább

Mobilról is lehet már licitlálni

A külföldi aukciós szolgáltatások után a magyar licitoldal, a Vatera is megjelent az okostelefonok képernyőin. A ma kiadott szoftverekkel lehet böngészni a kalapács alá kerülő termékeket, tudunk licitálni, megtekinthetjük, hogy az általunk korábban licitált termékek hogy állnak, és persze, hogy válaszolt-e az árus a legutolsó kérdésünkre. A mindig kéznél levő vatera nagy előnye, hogy még véletlenül sem bukunk el egy aukciót a túl alacsonyra beállított automatikus licit miatt.

A mobilalkalmazások nem tökéletesek, a szoftver minden egyes indításakor újra be kell jelentkezni, mert nem tudja megjegyezni a jelszavunkat. Reméljük, hogy ezt javítják a következő verzióval.

Platform: Android, Apple, Nokia

Ár: ingyenes

0 Tovább

Csúzlival a disznók ellen

Alaptétel, hogy játszani mindenki szeret. Az idő vidám agyonütésére szolgáló játékportálokon megtaláljuk az anyukákat, az iskolából hazaeső gyerekeket, a szemináriumot ellógó egyetemistákat, a meetingen unatkozó menedzsereket, mindenkit. Magától értetődő, hogy az okostelefonok is tele vannak játékkal.

Az ősz slágerét, a fent látható Angry Birdsöt pont erre az elvre építették fel. A játék nagyon egyszerű: különböző nehézségű, súlyú, robbanó, bumerángként visszatérő, bombát vető madarakkal kell lerombolni a tojások ellopásával háborút kirobbantó malacok épületeit. Az ötlet ősi, régen az volt a neve, hogy "bombázzuk szét a másik homokvárát", később megjárta a netet ezer különböző katapultos játék formájában, most épp a disznók ellen viselhetünk hadat.

A játék különlegessége, hogy egészen kegyetlen a játékossal. Nincs lehetőség a túl nehéznek bizonyuló pályák átlépésére, addig kell gyakorolni, amíg nem sikerül az adott mennyiségű madárral lerombolni az erődöt. Ez, ahelyett, hogy elvenné az ember kedvét, csak feltüzeli. Segít megtalálni a napban azokat az öt-tíz perceket, amit madarazással lehet tölteni. Igazán gonosz dolog.

A játék egyaránt elérhető Androidon és az Apple készülékein, sőt, ha a pletykák igazak, hamarosan a játékkonzolokra is megérkeznek az erődépítő tojástolvaj disznók, és a büntetőkommandóvá szerveződött szárnyasok.

Platform: Android, Apple

Ár: ingyenes / 0.99 dollár

0 Tovább

Kínzó kérdések mozizáshoz

Éveken át végeztem egy speciális memóriagyakorlatot filmnézés közben. "Ne felejtsem el, hogy majd nézzem meg, ha gép előtt leszek, ki játszotta ebben a filmben a kopasz pasast." Vagy ki volt a rendező, vagy ki a házastársa a főszereplőnek - csupa olyan kérdés, ami nem igazán fontos ugyan, de valahogy hozzátartozik a szórakozáshoz, az infotainment része. Egyszerűen jól esik tudni a háttérinfókat, akárcsak megnézni a DVD végén a kimaradt jeleneteket vagy a werkfilmet.

Ezeknek persze egyszerű utánanézni a neten, az IMDb például egy keresésből ellát minden pletykamorzsával, de ahhoz számítógépre van szükség, amit be kell kapcsolni, megvárni a Windowst, elindítani a böngészőt, beírni a webcímet és így tovább. Film közben - hacsak nem megy egy gép is - ennek nem állunk neki.

Ma már nem a másnap reggeli kávé mellett nézek utána a triviának. Inkább előhúzom a mobilom, elindítom az IMDb alkalmazást (fél szemem a filmen), rákeresek, amire kell, aztán nagyképűen előadom a jól értesült családfőt. Lepisszegnek, de mindegy.

A mobilos felület persze eggyel kényelmetlenebb, mint a webes, de komoly csereérték, hogy fél kézzel a páromat karolva, heverés közben is okoskodhatok. Nem is beszélve egy pláza kocsmájában előadott "ennek könnyű utánanézni" futamról.

Platform: Apple, Android

Ár: ingyenes

0 Tovább

"Dúdold bele, hogy labamba!"

Volt már olyanod, hogy egész nap a fejedben dübörgött egy zene, de nem jutott eszedbe, ki ez és mi a szám címe? Ha már nem bírod tovább, elő a telefonnal, dúdold vagy fütyüld bele a dallamot, és jön a meglepetés.

A SoundHound app megmondja, mit énekeltél. Dúdolásból azért nem mindig találja el (ha tisztán énekelsz, vagy nagyon jellegzetes a dallam, így is sikerülni fog), de ha a rádióban szól egy szám, arról hiba nélkül kiderül az előadó és számcím, megjelenik egy kis lejátszás ikon is, hogy csekkolhasd, tényleg ez-e a zene - és persze egyből a link is, hogy vásárold meg a számot vagy mindjárt az egész albumot, naná. Nekik ezért éri meg. Nekünk meg azért, mert nincs az a követelőző kis hisztis érzés a tarkónkban, amitől olyan elesett az ember, mert nem jut eszébe.

A SoundHound egy csomó más csingilingit is tartalmaz, nézhetsz az előadótól YouTube videókat, elolvashatod a dalszöveget, megoszthatod a találatot -  de a lényeg ennyi: mutass a telefonnak egy zenerészletet, s ő megmondja, mi ez a szám.

 

Platform: iPhone, Android

Ár: ingyenes (extra változat 5$)

0 Tovább

Last.fm: okos rádió minden hangulathoz

A Last.fm egy webes alkalmazás, de egyáltalán nincs a webhez kötve - bármilyen eszközön megél, amiben van internet és képes a neten sugárzott zenét hallhatóvá tenni. Egyáltalán nem hasonlít a kereskedelmi rádiókra, inkább egy olyan mp3 lejátszónak mondanám, ami a világ zenekincséből véletlenszerűen, bár hallgatója iránymutatásai alapján válogat, és hamar alkalmazkodik bárki zenei ízléséhez.

A Last.fm-nek megadhatunk egyetlen előadót ("Lady Gaga Radio") vagy akár egy stílust is ("acid jazz"), a rendszer pedig ebből kiindulva összeállít egy előadói csapatot, akik valamilyen módon hasonlítanak a megadottra. Ha egy szám tetszik, érdemes rákattintani a Like-gombra (szív), ha nem tetszik, az Unlike-ra - ebből a rendszer tanul, s a kiejtett vagy éppen megdicsért előadóra hasonlító zenéket nyilatkozatunknak megfelelően elhagyja vagy preferálja. Egy-két napnyi nyomkodás után a rádiónk - amit persze el lehet menteni a jövendő időkre - elég okos lesz ahhoz, hogy nekünk tetsző, ám korábban sosem hallott zenék tömegével ismertessen meg. A válogatás azon felhasználók profiljain alapul, akik már nyomkodnak egy ideje - aki szereti a Kasabiant, az sok esetben szereti a Franz Ferdinandot is, tehát aki az egyiket lájkolta, annak ajánlható a másik is.

A webes változat kiváló munkahelyi zenehallgatáshoz - már azoknak, akik számítógép előtt ülve végzik a munkájukat. A többieknek azonban elég kényelmetlen lenne magukkal hurcolni egy laptopot, mint ahogy otthon sem igazán kényelmes a nappaliban elhelyezett zenelejátszót összekötni a számítógéppel - viszont milyen egyszerű a hifi mellé tenni a telefont, egy sima jackdugóval összekötni őket és hallgatni a Last.fm-et.

A Last.fm persze számos egyéb közösségi funkciót kínál, a rádióinkat megoszthatjuk a Facebookon, kereshetjük a kapcsolatot a hasonló zenéket kedvelőkkel, válogathatunk a profilunknak ajánlott zenei események között és így tovább - de ezek nélkül is rendkívül újszerű élmény olyan rádiót hallgatni, ami nem a mi zenéinket játssza, de mégis, és senki nem beszél bele.

A cucc egyetlen szépséghibája, hogy a Last.fm ma már előfizetős, igaz, nem különösebben drága, egy hónapra 3 dollár, ami egy negyed cédé ára.

Platform: iPhone, Android, web

Ár: az app ingyenes, a zeneszolgáltatás havi 3$

0 Tovább
123
»

Letöltendő

blogavatar

Ha találsz egy jó appot, játékot vagy szoftvert, oszd meg velünk is a techbazis@origo.hu címen!

Utolsó kommentek