Tavaly november óta érhető el hivatalosan az Xbox Live internetes játékszolgáltatás és piactér a Microsoft konzoljáról, azóta magyar bankkártyával is lehet rajta teljes játékokat vásárolni. A Games on Demand menüpontban olyan programok találhatóak, amelyeket korábban lemezen is megjelentek, de letöltős változatban is árulják őket. Ha valaki nem a merevlemezes változatot vette meg a konzolból, az pendrive-ot is használhat a játékok, adatok tárolására, ezt azonban a konzolon kell megformázni, és a játékgép legfeljebb 16 gigabájtos tárhelyet enged használni az adattároló eredeti kapacitásától függetlenül. A korábban már megvett játékokat utólag korlátlan alkalommal le lehet tölteni az Xbox Live-ról, bár például joglejárat évekkel később problémát okozhatnak.

A magyar Live-on jelenleg 63 fizetős játék érhető el, ezek közül választotam ki a legjobb vásárnak bizonyuló programokat.

Gears of War 2 - 5990 forint

A Microsoft népszerű hentelős akciójátékának második része sokkal jobban sikerült az elsőnél: nem csak szebb, de a nem kemény maghoz tartozó játékosokat célzó ügyességi fokozattal is ellátták. Igazi szörnydarabolós, véres jelenetekkel megtűzdelt játék, gyereknek nem való, az adrenalinra vágyó felnőttek viszont imádni fogják!

Barman: Arkham Asylum - 5990 forint

A világ első igazán jól sikerült szuperhősös videojátékban Batman bőrébe bújhatunk, aki bár csúcstechnikát használ, nem rendelkezik természetfeletti erőkkel, így ahhoz, hogy élve kijuthasson a gothami elmegyógyintézetből, nem csak ütnie és vágnia kell, hanem gondolkodnia is.

Burnout Paradise - 2990 forint

Csupán három darab ezrest kell fizetni ezért a méltatlanul mellőzött autós akciójátékért: a Burnout Paradise egy nyílt városban játszódik ahol a GTA-val szemben nincsenek járókelők, vannak viszont ugratók, titkos alagutak, és az útról lelökhető, sőt, kötelezően likvidálandó ellenfelek.  Itt nem a szimuláció a lényeg, unatkozni viszont egy percig sem lehet a nagyvárosi és falusi környezetben száguldva a több tucat választható autó valamelyikén.


Ghostbusters - 2990 forint

Visszatértek a szellemirtók, hiába tiltották a bírók! Bár eredetileg a játékot a két amerikai sikerfilm egyfajta interaktív folytatásának ígérték, végül jóval szerényebb lett az eredmény. Az egyjátékos módban játszható program azonban a szellemirtók mellett számos, a filmből ismert karaktert, például a közkönyvtár szellemét vagy a Stay Puft habcsókembert is felvonultatja, a szellemirtás pedig pontosan ugyanúgy történik benne, ahogy a filmvászonról ismerjük.

Call of Duty 4: Modern Warfare - 5990 forint

Az ismert háborús fps-játék első olyan darabja, amely nem a világháborúban játszódik, a négy évvel ezelőtt kiadott Modern Warfare képzelt eseményei konkrétan idén történnek a kronológia szerint. Az akcióban és lövöldözésben igen gazdag játékban terroristák ellen küzdhetünk, grafikája pedig manapság sem számít rossznak.

Assassin's Creed II - 5990 forint

A Ubisoft kardozós, épületeken ugrálós és tolvajlós akciójátéka nagyon nagy sikert aratott a játékosok és a szaksajtó körében is. A programban a GTA-hoz hasonló nyílt világban lehet mászkálni régiesnek tűnő olasz falvakban. Bár a történet maga egyébként a huszonegyedik században játszódik, a meggyilkolt családtagjaiért játékos múltbeli kalandokat élhet át benne. Véres jelenetei miatt ez a program sem kisgyerekeknek való. A játék első része is elérhető a Live-on, azért csak 2990 forintot kérnek.

Mass Effect - 2990 forint

A Mass Effect egy olyan szerepjáték, amelyet a dobókockás, mesélős játékokat élvező nerdökön kívül az átlagemberek számára is tökéletesen élvezhető, a karakter fejlesztését ugyanis nem bonyolították túl, és lövöldözős akcióban is sokszor kell közreműködni. Ezt a játékot az különbözteti meg a hagyományos lövöldözős játékoktól, hogy a döntések az egész történet alakulására hatással vannak. Ha kiszúrtunk valakivel, biztosan nem fog később segíteni, ha pedig likvidálunk egy kulcsfigurát, később lehet, hogy a barátja ránk küldi bérgyilkosait. A karaktert szándékosan lehet a sötét oldal urává, vagy az erkölcs tántoríthatatlan őrévé fejleszteni, a döntés a játékos kezében van.


Borderlands - 2990 forint

Az egyik legjobb olyan játék, amelyben nem csak a haverok ellen, hanem velük kooperálva is végrehajthatunk missziókat, ennyi pénzért ajándék, gyakorlatilag egy normál program árából négy ember szórakozását lehet megfinanszírozni (persze a netes játékhoz Live Gold előfizetés is szükségeltetik). A lövöldözős program kissé rajzfilmszerű grafikával bír, és a karakterek képességeit a harcok során fejleszteni is lehet.