Opera Next

Ezen a héten kivételesen egy hagyományos, windowsos programmal kezdünk: megérkezett az Opera böngésző új, Next nevű verziója, amely már ugyanazon az alapokon nyugszik, mint a Google Chrome. Mivel ez jelentős változást jelent, egyelőre még több funkció nem működik, példálu a jelszavakat sem lehet szinkronizálni, és a kinézetet sem lehet változtatni, mivel ez még csak egy előzetes kiadás. A kezelőfelület modernebb lett, ám a kiegészítők közül a régi Operához készültek nem működnek az újjal. Az Off-road névre keresztelt funkcióval a cég szerverein át, tömörítve érkeznek a gépre a honlapok, ami mobilinternet használatakor igen hasznos. Ezt a korábbi verziókban még Turbónak nevezték. A számtalan megnyitott lap helyett az Opera az oldalakat összegyűjtő, intelligens könyvjelzőzést is lehetővé tesz, megéri kipróbálni.

Ár: ingyenes

Platform: Windows

***

Decrap

Korábban PC Decrapifier néven már létezett hasonló alkalmazás, a Decrap ahhoz hasonlóan az új gépekre gyárilag feltelepített próbaverziós, és egyéb “hasznos” programok eltávolításában segít. A szoftver az Asus, a Dell, a HP és a Toshiba gépekre telepített, nem feltétlenül hasznos programokat tudja eltávolítani.


Ár: ingyenes

Platform: Windows

***

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről került ki a hét legaranyosabb, gyerekeknek szánt táblagépes alkamazása. A programban A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét lehet meghallgatni, végigolvasni, illetve az animációknak köszönhetően végignézni. A program interaktív, ahhoz, hogy a kiskakas begye felszívja a vizet, a játékosnak rá kell böknie a kakasra, a török basa megbüntetéséhez pedig a basát kell eltalálni. A magyarul és angolul is beszélő app előnye, hogy felolvasás mód is van benne, így a gyerek akkor is játszhat vele, ha a szülőnek már végletesen elege van a kiskakasból.


Ár:
ingyenes

Platform: iOS, Android


***


Dots


Az okostelefon-generáció Tetrisét köszönthetjük a Dots személyében. Szabályai pofonegyszerűek: vízszintesen vagy függőlegesen kell összekötni az ujjunkkal pontokat, mire azok eltűnnek. Az eltüntetéshez legalább két azonos színű pontra van szükség, de több pont egyidejű törléséért extra pont jár. Mindez persze időre megy, hogy ne legyen olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.



Ár: ingyenes, az extrákért fizetni kell

Platform: iOS

***

Dead Ahead


A  szándékosan pixeles grafikájú játékban egy motorossal menekülünk a zombik elől, a pályán lévő akadályokat kerülgetve vagy átugratva. Bónuszként fegyvert, végtelen lőszert és hasonló extrákat lehet felvenni, amelyek segítséget nyújtanak az előhalottak távoltartásában. Vigyázat, ha nincs lejelszavazva az készüléken az extra tartalmak vásárlása, a gyerek könnyen vehet valódi pénzért új motort és hasonló javakat a játékból!


Ár: ingyenes,az extrákért fizetni kell

Platform: iOS

***

Plants vs. Zombies (Facebook verzió)

Nagy szavak következnek, de kiállunk értük: az erdeti Plants vs. Zombies az elmúlt évtized egyik legjobb stratégiai játéka volt. Öt évestől kilencvenkilenc évesig bárki tudta játszani. Komoly taktikai döntésekre volt lehetőség: támadó, védekező és kiegészítő növényeket kellett választani, biztosítani kellett a hadianyag (napfény) utánpótlását. Ráadásul eszméletlenül aranyosan volt megrajzolva az egész, ha pár évvel később érkezik, akkor most nem Angry Birds hangszórók és plüssjátékok vannak a játékboltok polcain, hanem naprforgók és borsóköpők.

A játék facebookos verziója a héten jelent meg. Barátokat hívhatunk a kalandokra, növelhetjük a kis zombiktól megszállt városunkat, van némi története, de bele lehet feledkezni az öncélú építkezésbe és a zombihullámok visszaverésébe is. Ismét menő kertészkedni!


Ár: ingyenes (de pénzzel lehet gyorsítani a fejlődést)

Plaform: böngésző